Članci

Tri načina da zaštitite svoje preduzeće od prevara

28 apr 2017

Prema rečima policije, preduzeća mogu očekivati u budućnosti povećanje kreditnih prevara. Postoje tzv. «blef» preduzeća, koja kupuju proizvode na kredit, a onda odu u stečaj. Mnoga prevarena preduzeća otpisuju kreditni gubitak zbog stečaja korisnika kredita, pri čemu nisu svesni da su bili žrtve zločina. 

Navodimo tri Bisnode-ova predloga kako zaštititi svoje preduzeće od prevara poput onih koje su vršila organizovana kriminalna udruženja:

 

  • Dovodite u pitanje. Proverite s kim poslujete i verujte svojoj intuiciji. Da li se adresa za slanje poklapa sa adresom sedišta preduzeća? Ima li preduzeće svoju internet stranicu? Prevaranti su vrlo spretni, zato se isplati biti oprezan.
  • Proverite kredite i pregledajte ih detaljno. Mogu da sadrže za vas vrlo važne znakove upozorenja. Na primer, upravni odbor se često menjao, zaposleni su ranije bili uključeni u odlazak u stečaj ili je preduzeće registrovano na sumnjivoj adresi.
  • Zapamtite svaku rizičnu radnju. To možete da učinite analizom kreditnih gubitaka preduzeća. Postoji li šablon ponašanja kakav je opisan iznad?

 

Držite se podalje od prevara. Poštujući upozorenja i analizirajući podatke o kreditima klijenta, možete da preuzmete kontrolu i istovremeno izbegnete saradnju sa preduzećima čije je poslovanje sumnjivo.