Članci

Pametni podaci spašavaju živote

12 maj 2017

Pametni podaci i nova tehnologija mogu da olakšaju teret zdravstvene nege. Navodimo šest primera kako bolje korišenje podataka i pametnih aparata mogu da spašavaju živote.

Kompjuter za dijagnostiku

IBM-ov Watson kompjuterski sistem je već pobedio više najboljih takmičara američkog šoua Jeopardy! Snaga ovog kompjuterskog sistema je mogućnost skeniranja ogromne količine informacija i učenja iz njih. IBM je početkom godine, prilikom kupovine Merge Healthcarea, najavio plan: Watson će skenirati milione medicinskih slika, a zatim pomoći doktorima prilikom postavljanja boljih dijagnoza i dostaviti im informacije o lečenju.

Kontakno sočivo meri insulin

Googleov X lab razvio je kontaktno sočivo koje putem suza meri nivo glukoze korisnika. U prošlosti su dijabetičari morali za merenje nivoa glukoze u krvi da bodu svoje prste iglama. Uskoro će im biti dovoljno da nose kontaktna sočiva. U slučaju pada insulina ispod željenog nivoa, sočivo će uključiti alarm putem bežičnog predajnika. Pametna sočiva će na tržištu biti dostupna za nekoliko godina.

Wi-fi vaga

U pilot projektu u Sjöbou u Švedskoj,grupi pacijenata sa srčanom insufijencijom data je Wi-fi vaga za kućnu upotrebu. Pacijenti su se svakodnevno merili, a podaci su bili slati njihovim lekarima. Brzo dobijanje težine je često pokazatelj pogoršanja stanja kod pacijenata sa srčanom insufijencijom. Pri upotrebi vage kod kuće nije potreban odlazak na redovne preglede, a doktori mogu da uoče nepravilnosti na vreme.

Aplikacija za alarmiranje u slučaju napada

Danas je na raspolaganju nekoliko aplikacija za alarmiranje u slučaju napada. Zajedničko svim aplikacijama je da korisnikovom prijatelju ili drugim korisnicima aplikacije omogućavaju praćenje korisnika u realnom vremenu. Ukoliko korisnik, dodirom dugmeta, uključi alarm, tekstualna poruka ili notifikacija sa trenutnom lokacijom može biti poslata drugih korisnicima koji se nalaze u blizini. Švedska aplikacija NotAlone pokreće alarm kada se slušalice isključe iz mobilnog uređaja.

Majica koja meri puls

U poslednje vreme stavljen je fokus na upotrebu narukvica. Google, Samsung, Microsoft, praktično sve IT korporacije su predstavile narukvice za praćenje zdravlja i fizičkih aktivnosti. Švedsko idejno rešenje MedTech West eksperimentiše sa sličnom tehnologijom, implementiranom u odeću. Kako se oseća Vaše srce? Pitajte svoju majicu.

Skeniranje starijih građana

Veliki broj starih lica često ide na lekarske preglede, nekada potpuno nepotrebno, pritom prelazeći velike razdaljine. Veoma je teško pratiti starija lica, čak i samo da bi se uverili da je sa njima sve u redu, na primer da nisu pali. Pametni kućni senzori omogućavaju proveru da li su stara lica uzela lekove, da li im je dobar puls, da li dobro spavaju ili da li su pali na pod. Starija lica mogu duže samostalno da žive kod kuće, a resursi zdravstvenog osiguranja mogu da budu upotrebljeni na najsvrsishodniji način.