Članci

Noje je imao informacije i sagradio je barku. A vi?

23 mar 2018

Oduvek se verovalo da je informacija moć. Oni koji su ih posedovali i kontrolisali njihovo širenje i upotrebu imali su moć, vlast, uticaj. Čini se da je veliki deo istorije čovečanstva obeležen stalnim takmičenjem za pravim informacijama i njihovom interpretacijom, danas više nego ikad ranije.
Jedna od glavnih prekretnica u istoriji informisanosti sigurno je bio Gutenbergov pronalazak štampe. Počevši s Biblijom, mogućnosti masovne štampe i reprodukovanja tekstova doprineli su tome da su se znanje, umeće, ideje prenosili od jednog čoveka na mase. Širenjem pismenosti, pronalaskom novih komunikacionih kanala i masovnih medija, pojedinci su postali sve više informisaniji.  Zatim je došao internet.
Ne sećam se tačno kada sam počela ozbiljno da koristim internet kao alat za pretraživanje i dobijanje podataka, ali se sećam osoba koje su tu veštinu dobro savladale još dok sam bila internet nepismena. Negde devedesetih godina u gimnaziji imala sam tehnološki naprednog školskog druga koji je uvek briljirao na zahtevnim i izuzetno inovativnim seminarskim radovima. Darko je tako nekom prilikom pripremio opširan seminarski rad – o marihuani. Balavcima od nekakvih 16 ili 17 godina koji znaju da roditeljima, nastavnicama i ostalim autoritetima pada mrak na oči od samog spomena reči na slovo M, činilo se jako zabavno što se to usudio. ALI tu se nije radilo o nekom tinejdžerskom lupetanju, već je Darko (koji inače, u životu nije povukao nijedan dim) pripremio obiman traktat o hemijskom sastavu THC-a i njegovim efektima, mogućnostima upotrebe marihuane u medicinske svrhe i različitim aspektima legalizacije. Njegov rad je doživeo javnu prezentaciju i učestvovao je na međuškolskom takmičenju najboljih radova.  Pouka ove priče je da je Darko umeo da potraži na internetu prave podatke i iskoristi ih na pravi način u pravom kontekstu.
Danas svi imamo mogućnost pristupa svim mogućim podacima, ali ako iz te gomile ne umemo da izdvojimo one prave ili ih u pravom trenutku adekvatno ne iskoristimo, oni nam ne znače praktično ništa. To naročito važi u poslovnom svetu. Trend zasićenosti podacima se neće zaustaviti, već će se pojačati digitalizacijom, digitalnom transformacijom i drugim tehnološkim dostignućima. Pobednici će biti, oni koji će prvi doći do pravih podataka, oblikovati ih i staviti u pravi kontekst. Zato je opravdano očekivati da će kompanije u ovoj poplavi informacija posvetiti sve više pažnje i sredstava tome da pravovremeno izdvoje za njih relevantne informacije, smisleno ih iskoriste i na taj način unaprede svoje poslovanje. Ali ako pojednostavimo; u savremenoj poplavi informacija obavezna oprema je pouzdan izvor relevantnih informacija i sposobnost umeća da se pravovremeno izgradi dobar čamac.
P.S. Darko je danas zaposlen i uspešan u jednoj od vodećih farmaceutskih kompanija. Na poslednjoj godišnjici mature bio je ljut zbog današnje opsednutosti sa „eko“ i „bio“ proizvodima i time kako dozvoljavamo da nas prevari baš svaki prodavac. „To je opsednutost nekontrolisanim poreklom“, govorio je. Ja to zovem nedostatkom pravih informacija.