Najbolje kompanije posluju sigurno i uspešno čak i u vreme povećanog rizika

Beograd

U Hotelu Mona Plaza u Beogradu, Bisnode Dun & Bradstreet organizovao je susret bonitetno izvrsnih kompanija, na kojoj su uspešne kompanije preuzele sertifikat bonitetne izvrsnosti, kao međunarodnu potvrdu dostignuća kompanije i garanciju kupcima za uspeh, kredibilitet i pouzdanost.  

Vreme povećanog rizika usled ekonomske krize pojedine kompanije su prihvatile kao izazov i svoje poslovanje su prilagodile novim uslovima, osiguravajući tako dalji rast. To su kompanije koje spadaju u bonitetno izvrsne a prema Dun & Bradstreet-ovoj analizi srpske privrede, samo 4% kompanija pripada „klubu izvrsnosti“. Kompanije koje spadaju u sam vrh pravnih lica dobili su sertifikat o bonitetnoj izvrsnosti. To je potvrda dostignuća kompanija i garancija kupcima za uspeh, kredibilitet i pouzdanost, a istovremeno motiviše druge kompanije.

U Srbiji, Bisnode Dun & Bradstreet ima dugu tradiciju dodeljivanja sertifikata bonitetne izvrsnosti. Od 2020. godine dodeljuje se i Platinum sertifikat bonitetne izvrsnosti, koji mogu imati isključivo kompanije koje tri godine zaredom imaju bonitetni rejting Zlatni AAA. Na dodeli sertifikata o bonitetnoj izvrsnosti u Beogradu, o vrednosti sertifikata, govorile su iz vlastitog iskustva kompanija ALGOTECH DOO BEOGRAD, Platinum bonitetna izvrsnost, kompanija BIBLI DOO BEOGRAD, Zlatna bonitetna izvrsnost, i REZON MEDIA GRUP DOO BEOGRAD, Srebrna bonitetna izvrsnost. Ove kompanije su krizu shvatile kao izazov, uz uspešno upravljanje ne samo da su preživele, već čak i poboljšale svoje poslovanje i dokazale zašto su među najboljima. Njihov napor i natprosečne rezultate pokazuje sertifikat bonitetne izvrsnosti, kojim su stekli prednost u odnosu na konkurenciju.

Kompanije koje su se označile ovim začajnim međunarodnim sertifikatom su: BANSEK TRADE DOO BEOGRAD, SINEFARM DOO BEOGRAD, BIBLI DOO BEOGRAD, UNI-FASHION DOO VALJEVO, ALGOTECH DOO BEOGRAD, THERMO TEC FLEX DOO, DVA DUKATA DOO, BEOGRAD (VOŽDOVAC), AGENT PLUS DOO BEOGRAD, K-INEL d.o.o., ATENIC COMMERCE DOO, AURA doo, GSM 3 G COMPANY doo, REZON MEDIA GRUP DOO BEOGRAD, KARIN KOMERC MD DOO VETERNIK, EKC DOO BEOGRAD, MIELE DOO BEOGRAD.

GALERIJA FOTOGRAFIJA SA DODELE U MONA PLAZI

 

Sertifikat motiviše kompanije da teže daljem uspehu 

U međunarodnom okruženju sertifikacija je ustaljena praksa, kojom kompanije dalje jačaju svoju reputaciju i podižu poverenje kod postojećih i potencijalnih partnera. Sertifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja dokaz o natprosečnom kvalitetu poslovanja kompanije, predviđa sigurnost od brisanja ili nesolventnosti, prinudnog poravnanja ili likvidacije i blokiranja transakcionih računa određenog poslovnog subjekta. Svi primaoci sertifikata su među najboljim pravnim licima jer postižu najviše standarde poslovne etike, pouzdanost u pogledu solventnosti i isporuke, kao i kvalitet proizvoda i usluga. Sertifikovane kompanije su primer drugima jer dokazuju da je moguće bezbedno i uspešno poslovati čak i u vreme povećanog rizika. 

 

Samo 4% kompanija je bonitetno izvrsno 

Verovatnije je da će kompanije sa visokim bonitetnim rejtingom nastaviti da posluju uspešno i nakon završetka ekonomske krize, dok su kompanije sa nižim bonitetnim rejtingom izloženije rizicima. Analiza Dun & Bradstreet-a (novembar 2020) pokazala je da više od 97% sertifikovanih kompanija u Srbiji 2019. godine, uprkos krizi 2020. godine, nije imalo blokadu tekućeg računa. Sertifikat se tako pokazao pouzdanim instrumentom za merenje sposobnosti poslovnog subjekta čak i u kriznim vremenima. Sa sertifikatom bonitetne izvrsnosti, kompanije se pridružuju “klubu poželjnih poslovnih partnera” gde se nalazi samo 4% kompanija sa natprosečnim kvalitetom poslovanja. Među njima je 3,5% kompanija u najvišim klasama bonitetne izvrsnosti, koje tri godine zaredom ispunjavaju standarde bonitetne izvrsnosti. Srebrnu izvrsnost postiže 2% kompanija, zlatnu izvrsnost 0,6% i platinastu izvrsnost 0,9% srpskih kompanija.  

 

Nove pouke o uspehu se pišu sa pouzdanim podacima 

Ekonomska kriza koju je pokrenula epidemija Covida-19 poljuljala je mnogo godina stabilnosti i dodatno povećala rasprostranjeno nepoverenje na tržištu, nedisciplinu plaćanja i otežala poslovanje. Kompanije koje se suočavaju sa padom potražnje ili poteškoćama u snabdevanju počele su da otkrivaju nove mogućnosti na međunarodnim tržištima. Tokom ovog vremena postalo je još važnije nego ikad ranije da se poverenje zasniva ne samo na rečima već i na podacima. Spajanjem dugogodišnjih poslovnih partnera - Bisnode, vodeće evropske kompanije za podatke i analitiku, i Dun & Bradstreet, vodećeg globalnog dobavljača podataka i analitike za poslovno odlučivanje - kupcima se pružaju ključne usluge i podaci za globalno praćenje poslovnih partnera. Više od 420 miliona podataka iz 16.000 izvora za 234 zemlje pružaju kredibilan i savremen uvid u poslovanje i pomažu u smanjenju rizika. Pored podataka, nove priče o uspehu takođe im pomažu da napišu sertifikat o kreditnoj izvrsnosti. 

 

https://www.bisnode.rs/

https://www.linkedin.com/company/dun-bradstreet-europe

https://www.facebook.com/DunBradstreetSrbija

Twitter:@DunBradstreet