Disse har personlig bilskilt

21 jan 2021

Hva har Mr Cock og Diablo til felles med Jesus?
Navnene pryder front og bakparti på biler som ruller rundt på norske veier. Men hvem er det som punger ut 10.000 kroner for å kunne sette sitt personlige preg på bilskiltet?

Vi i Bisnode har gjort en dataanalyse som kan overraske. Se hele saken om bilskilt omtalt i VG

Ved å bruke motorvognregisteret og data om demografi, økonomi og geografi på gruppenivå har vi i Bisnode utarbeidet en oversikt over hva som kjennetegner de som har personlige bilskilt.

Velstående og «pusher» 50

En skulle kanskje tro det er en gammel rånerbil i Indre Telemark som prydes av et personlig bilskilt. Men nei, det er mer typisk med en dyr bil, og det er mer vanlig på Oslos Vestkant enn på Notodden. De har høy kulturell kapital og er såkalt velstående når det kommer til inntekt og formue. Det er klar overvekt av folk i urbane strøk og de ”pusher 50”. Og ja, selvfølgelig er 80 prosent menn.

Utdanningsnivået er på Univeristets- og høyskolenivå, men ikke så mye på de høyeste nivåene. En stor overvekt er representert som daglig leder eller styremedlem i næringslivet.

Jo dyrere bilen er

– Flere av oss tenker nok at disse skiltene kanskje er overrepresentert blant unge gutter i rånemiljøene på bygda rundt omkring i Norge. Men tallene viser noe helt annet, sier Liv Anne Holst, markeds- og kommunikasjonssjef i Bisnode, som har gjennomført undersøkelsen blant personlige bilskilt-eierne.

– Generelt er det slik at jo dyrere bilen er, desto større er sjansen for at den har et personlig bilskilt. For eieren av en bil til et par millioner kroner betyr antagelig ikke 9.000 kroner så mye fra eller til. Og ja, det viser seg svært ofte å være en direkte sammenheng mellom inntekt og personlige bilskilt.

Det er for eksempel registrert fjorten eksemplarer av superbilen Lamborghini her i Norge, og halvparten av disse har personlige bilskilt. Ellers finner vi flere Ferrari, Porche og Mercedes AMG. Det er også betydelig flere Tesla enn andre biler i samme prisklasse.

Morsomme skilt

En person som nok tilhører rikmannskategorien har like gjerne gjort det tydelig på sin BMW; ”R1kerud”. Litt mer ydmyk tilnærming har Ferrari-eieren som kjører med skiltet ”Student”, eller han med 1986-modellen Ford med skiltet ”Fiasko” .

”Mr Cock” gjør det ganske tydelig hva han vil bli kjent for, og ”Latex” har kanskje noen spesielle interesser. Kanskje de begge kan ha glede av en samtale med Fiat-eieren som kjører med skiltet ”Sexolog”?

– En utvidelse av ordningen er ute på høring. Det dreier seg om at det kan søkes om andre skiltstørrelser enn de ordinære vi tilbyr i dag, sier seksjonssjef Heidi Øwre i Statens vegvesen til VG Helg.

Alle kjøretøyopplysninger på ett sted

Med Bisnodes kjøretøyopplysninger får du tilgang til informasjon fra produsenter, importører og offentlige registre i alle de nordiske landene.