Blogg Risiko og kreditt

Slik avdekker du kundene med høyest risiko

|

Mange selskaper sliter fortsatt med store ettervirkninger av korona. Klarer du å avdekke kunder som driver med høy risiko? Her får du tips til hvordan din bedrift unngår å bli skadelidende når kundene sliter økonomisk.

I løpet av noen få kritiske uker i mars 2020 ble økonomien snudd på hodet i mange markeder. Selv om den mest kritiske fasen er overstått, er veien tilbake til normalen lang for flere aktører i næringslivet.

– Skiftende restriksjoner førte til raskere endring i markedet enn det vi er vant til. Plutselig kunne en hel næring eller region bli kraftig påvirket av en enkelt restriksjon, sier analysesjef i Dun & Bradstreet Norge, Kari Mette Berg Almskog.

Selv om de nasjonale restriksjonene nå er lagt på is, og samfunnet i stor grad er åpnet opp, ser vi at økende smittetall denne høsten igjen skaper bekymring. Myndighetene har også varslet om at det er sannsynlig at vi vil oppleve lignende virus også i fremtiden.

– Det er likevel viktig å huske at de aller fleste bedrifter har klart seg godt. Imidlertid er det noen skjulte og forhøyede risikoer med for eksempel forsyningskjeder som kan påvirke helt ut til din egen virksomhet. Det er her vi fortsatt må være litt ekstra på vakt, sier Almskog.

Les også: Fortsatt utfordringer for forsyningsbransjen


Vi vet lite om hvor lenge ettervirkningen av pandemien vil sitte i, og kanskje står vi overfor en verden som har endret seg for alltid.

Gjenåpningen av Norge betyr også at de offentlige støtteordningene faller bort, og mange bedrifter skal nå betale forfalte skatter og avgifter. Vi vet at dette vil bli en utfordring for mange virksomheter.

Kari Mette Berg Almskog Analysesjef, Dun & Bradstreet Norge

Overvåkning er helt avgjørende

Med økt risikonivå vil det bli større fokus på selskapers tilstand. Det stiller krav til en kontinuerlig oppdatert oversikt man kan stole på. Og siden markedet fortsatt kan endre seg raskt vil det være vanskelig for virksomheter å selv samle oppdatert data og informasjon om kunder og leverandører.

– Det er alltid viktig å være godt informert og oppdatert om situasjonen kundene dine står i, sier Almskog.

Gjennom Covid-19 Impact Index bistår Dun & Bradstreet med innhenting, strukturering og analysering av informasjon i sanntid. Covid-19 Impact Index er et verktøy som gir deg løpende kontroll på risikomomenter i din leverandør- og kundeportefølje.

– Den store fordelen med Covid-19 Impact Index er at du ikke trenger å holde styr på kundene dine selv, men heller la systemene fange opp eventuelle risikoer for deg. Med et årvåkent system som dette er det nemlig mulig å forutse de aller fleste konkurser og økonomiske utfordringer, sier Almskog.

Les også: Overvåk risikoen hos dine kunder og leverandører


Kunsten å balansere risiko

En solid overvåking av kunder og samarbeidspartnere fungerer som en beskyttelse for bedriften din, og hjelper deg også å ta riktige avgjørelser, basert på kundens risikonivå.

– Hvis du har et riktig grunnlag for å ta beslutninger, kan du også ta gode beslutninger basert på denne informasjonen. Med Covid-19 Impact Index vil du bli varslet om dine kunder opererer i et område, en bransje eller et distrikt som gjør at de er rammet av ettervirkningene av Covid-19. På den måten kan du være føre var og minimere risikoen for å bli skadelidende.

– All forretningsvirksomhet er basert på en viss risiko, men det bør ikke være verken for høy eller for lav risiko. Det er viktig å se hele kundeporteføljen og finne risikobalansen i egen virksomhet, sier Almskog.

Hvorfor er det så viktig å ha en kontinuerlig overvåking av kundene?

– Dersom du ikke kjenner til hvilke risikoer selskapet tar, er det som å kjøre bil med bind for øynene: Det oppstår fort overraskelser du ikke er forberedt på. Og selv om du tror du kjenner kunden godt, kan et uventet problem oppstå raskere enn noen gang. Og om så skulle skje vil du veldig gjerne vite om det så tidlig som mulig, sier Almskog.

Les også: Kundelønnsomhet- og risiko må styres

Ta kontakt med oss i Bisnode for å få en kostnadsfri helsesjekk!

Vi deler gjerne vår innsikt