Blogg Analyse og innsikt Risiko og kreditt

Flere bedrifter faller utenfor regjeringens støtteordning

|

Flere bedrifter som ikke kvalifiserer til støtte i den nye kompensasjonsordningen fra regjeringen, vil gå konkurs. Det viser en fersk analyse fra Dun & Bradstreet.
 
Kun ca. 22 prosent av norske bedrifter vil ha mulighet til å søke kompensasjonsordningen for november og desember. I fjor gikk 22,4 prosent av norske bedrifter med mer enn én million i omsetning med underskudd.
 
Til tross for regjeringens innføring av en forlenget kompensasjonsordning, støtte til tapt varelager og krav om omsetningsfall lempet på fra 40 til 30 prosent, kan denne runden med støtteordninger for næringslivet bety kroken på døra for flere tusen bedrifter, viser en fersk analyse fra Dun & Bradstreet.
 
Kvalifiserer ikke til støtte

Dette medfører at flere tusen selskaper ikke tilfredsstiller kravene for kompensasjon, viser beregningen til analyseselskapet Dun & Bradstreet.

– Tallene våre viser at langt flere nå er diskvalifisert fra å få støtte gjennom regjeringens nye kompensasjonsordning, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet til Dagens Næringsliv.

Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet 

Regjeringen presenterte i forrige uke de nye og forlengede økonomiske tiltakene for næringslivet. Den nasjonale kompensasjonsordningen blir forlenget med enkelte justeringer, og for perioden november-desember blir kravet til omsetningsfall redusert fra 40 til 30 prosent. I tillegg kan selskaper som mottar koronakompensasjon ikke lenger gå med overskudd. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

 
Kriteriet om omsetningsfall

Av de 24 076 bedriftene som tidligere har mottatt koronakompensasjon, er det kun 7620 av disse som går med underskudd, og dermed kvalifiserer til støtteordningen også denne gangen.

Legger vi også til kriteriet om et omsetningsfall på 30 prosent, faller antallet selskaper kvalifisert til støtte ytterligere.

– En del bedrifter kan ha et lite overskudd i 2021, selv om de kan ha opplevd et
dramatisk omsetningsfall. Selv om de er satt tilbake, vil de ikke være kvalifisert til støtte, viser tall fra Dun & Bradstreet.
 
Usikkerhet om sammenligning

Til nå har 4640 bedrifter innen overnatting, servering og reisearrangementer fått støtte gjennom de tidligere kompensasjonsordningene. Dersom like mange av disse går med overskudd i 2021 som i 2020, vil 56 prosent av bedriftene ikke kunne få støtte.

– Det er grunn til å tro at mange restauranter og hoteller har fått bedre omsetning i 2021 enn i 2020, da det var mer nedstenging. Det er foreløpig usikkert om omsetningsnedgangen skal måles mot 2020 eller 2019, sier Melhus til avisen.
 
Opphoping av skatter og avgifter er svært problematisk

Som en del av denne runden støtteordning for næringslivet, vil regjeringen også vurdere muligheten for kriserammede bedrifter å søke om utsettelser av skatt- og avgiftsinnbetalinger. Dette kan bety at den økonomiske tryggheten regjeringen ønsker for bedriftene fort kan ta slutt:

– Det er også lovet nye muligheter for utsettelser av skatter og avgifter. Vi i Dun & Bradstreet frykter et konkursras når disse forfaller, da det allerede har hopet seg opp over lengre tid grunnet tidligere utsettelser, og dette kommer altså på toppen av nye terminer som skal betales, avslutter Melhus.

Faksimile fra Dagens Næringsliv

Bli mer datadrevet?

Vi kan hjelpe deg med å komme i gang med datastrategien. Fyll inn skjemaet, så tar vi kontakt for å snakke om hvilke utfordringer og muligheter du har.

Les mer om Personvern

Vi deler gjerne vår innsikt