Blogg Risiko og kreditt

10 gode grunner for å kredittsjekke kundene dine

|

Det er viktig å kredittsjekke både nye prospekter og "gamle" kunder, da unngår du å tape penger på dårlige betalere. Du ser hvilke kunder som er i ferd med å gå konkurs og hvem som har betalingsanmerkninger.


Vi har laget en sjekkliste med 10 gode grunner for å kredittsjekke:

 Kredittsjekk hver gang du gir kreditt – ikke vent til du har opplevd et tap
Med de verktøyene Bisnode har i dag er det lett å minimalisere tap. Start med systematisk kredittsjekk av kundene FØR du går på et tap.

 Kredittsjekk lønner seg: Ett eneste tap tilsvarer 20 ekstra salg

Selger du på kreditt for 10.000 kroner og ikke får inn pengene (ofte pga. manglende kredittsjekk) og driftsmarginen er 5 prosent, må du ha 20 ekstra salg for å tjene inn dette ene tapet. Dette kan gå på likviditeten løs.

 Kredittsjekk gamle, «gode» kunder.  
80 % av tapene kommer fra disse. Det er derfor ingen grunn til å la denne gruppen slippe kredittsjekk.

 Kredittsjekk nyetablerte bedrifter: 4 av 10 er konkurs etter 3 år
En ny spennende kunde (som du har hørt gjør det bra) trenger vel ikke å kredittsjekkes? Tvert imot! Mange selskaper sliter i de første årene etter oppstart. 

 Noen av dine kunder er i ferd med å gå konkurs. Vil du vite hvem?
Med Bisnodes AAA-ratingsystem kan vi forutsi hvem som er i ferd med å gå over ende. Hele 81 prosent  av de som går konkurs hadde en ikke-kredittverdig rating allerede ett år før konkurs. På konkurstidspunktet er det 93 prosent som er ratet ikke-kredittverdig.

 Kredittsjekk fordi du aldri skal låne bort tusenvis av kroner til ukjent
Å gi kreditt er i prinsippet det samme som å låne bort penger – ofte til kunder du slett ikke kjenner.

 Kredittsjekk kan hjelpe deg å selge mer til en kunde
Viser tallene at en kunde vokset mer enn ditt salg til kunden tilsier? Kanskje er det andre leverandører i bildet? Hva med å ta et initiativ for å øke ditt potensial?

 Kredittsjekk også leverandører og konkurrenter
Hva gjør du hvis varen til en avtalt, gunstig pris ikke kommer fra en leverandør? Og hvordan står det egentlig til med konkurrentene? Greit å vite.

 Kredittsjekk nyetablerte foretak uten regnskap
Slike selskap vurderes ut fra daglig leders og styreformanns betalingshistorikk. Har styreformannen private inkassosaker, er Bisnodes erfaring at slike personer ofte drar med seg de samme uvanene inn i sine selskap.

 Kredittsjekk ved to år uten regnskap
Når et selskap har levert sitt første årsregnskap, vurderes kun den juridiske enheten. Det kan derfor gå lenge før det er noe regnskap å vurdere. Hvis et selskap starter opp i 2. halvår, kan omsetningen overføres til neste år. I praksis kan det derfor gå to år før et regnskap foreligger. Dette kan det selvsagt spekuleres i.

Prøv Norges beste kredittsjekk - helt gratis

Vi deler gjerne vår innsikt