Blogg Risiko og kreditt

AAA-rating i over 20 år: Hvordan har de klart det?

|

Kun 10 norske selskaper har greid å opprettholde høyest mulig kredittverdighet, AAA, i over 20 år. Vi har bedt to av dem om å dele sin oppskrift for suksess.

Hva må til for å oppnå – og opprettholde – denne kredittratingen?

Vi har snakket med lederne i to av de 10 selskapene som har greid å opprettholde AAA-ratingen i over 20 år. Her er kriteriene de har lagt til grunn for sin kontinuerlige suksess.

– Vi er enkelt og greit forutsigbare

Ett selskap som har greid denne bragden er Målselv Maskin & Transport AS.

Da maskinentreprenøren startet opp i 1967 omsatte selskapet for om lag 300.000 kr. I 2019 viste regnskapet driftsinntekter på over 213 millioner kroner.

50 år med overskudd

– Vi har holdt på i mer enn 50 år nå, og vi har alltid gått med overskudd. Vi har hatt en jevn vekst fra år til år, og det har gjort at vi har hatt god kreditt hele veien, forteller økonomisjef Frank Eriksen.

Den gode kredittratingen koker ned til noe så enkelt som god drift og god økonomi. Jeg tror nøkkelen til toppvurderingen er et bevisst fokus på å bygge gode kundeforhold.

Frank Eriksen Økonomisjef, Målselv Maskin & Transport AS

Les også: Er du kredittverdig? Kredittsjekk deg selv og dine kunder

Leverer det vi lover

– Vi legger veldig stor vekt på å bygge gode forhold med både kunder og leverandører, og det tjener vi på lang sikt. Vi holder avtaler og er veldig ryddige. Kundene våre vet at vi leverer det vi lover, og leverandørene våre vet at de får betalt, utdyper han.

– Vi er enkelt og greit forutsigbare, og det gjør det enkelt å gjøre økonomiske avtaler med oss.

En fordel med fotfeste i nærområdet

I løpet av de fem tiårene som er gått siden oppstarten har Målselv Maskin & Transport tilegnet seg en rekke lange, gode og etablerte kundeforhold, med kunder innen både privat og offentlig utbygning – som blant annet Statens vegvesen og Forsvarsbygg.

– Vi har 10 kunder som står for ca. 90 prosent av omsetningen vår, forteller Eriksen.

60 maskiner

Med 65 ansatte og en maskinpark på 60 enheter har Målselv Maskin og Transport etablert et solid fotfeste i hjemfylket Troms, samt i Nordre Nordland. Men med stadig flere store konkurrenter som beveger seg inn i markedet understreker Eriksen viktigheten av å hele tiden være konkurransedyktige.

– På jobb vi fikk var det totalt 14 anbud, så det er bra med konkurranse her. Pris er helt klart en avgjørende faktor, men kundene er også opptatt av kvalitet. Jeg tror også vi har en liten fordel fordi vi er etablerte i nærområdet. Det blir som å spille på hjemmebane i fotball, kommenterer han.

Les også: Disse gikk konkurs sist uke

- Cash flow management og sterk egenkapital

Et annet selskap som har beholdt den høyeste kredittverdigheten i over 20 år er EagleBurgmann Norway. Siden oppstarten i 1990 har selskapet, som er en del av det tyske industrikonglomeratet Freudenberg, levert tetningsløsninger på tvers av ulike industrier.

– I Norge er vår absolutt største markedsandel innen olje- og gassindustrien, men vi leverer også til generell landbasert industri, marin industri og shipping, forteller administrerende direktør Kristian Malnes.

Gode kunde- og leverandørforhold

I likhet med Eriksen mener han at gode leverandørforhold og langsiktige kundeforhold er avgjørende for å opprettholde AAA-ratingen

Vi har en grunnleggende tanke om at vi lever og dør med våre leverandører. De MÅ få betalt.

Kristian Malnes Administrerende direktør, EagleBurgmann Norway

– Fokuset er å sørge for gode relasjoner både til våre kunder og leverandører. I vanskelige tider må man kanskje være noe mer fleksibel, både i forhold til å hjelpe kunder med noe lengre betalingsfrister og betale spesielt de minste og mest sårbare leverandørene raskere, sier Malnes og fortsetter: 

– Vi har gode rutiner for oppfølgning av kundefordringer og gjør vurderinger av kundenes kredittverdighet ved bruk av Bisnode sine verktøy kombinert med vår markedskunnskap- i sum har dette ført til at vi ikke har hatt tap på fordringer på mange mange år, og de beløpene det er snakk om er neglisjerbare.

Les også: Slik øker du salget til eksisterende kunder – 7 tips for mersalg

Kredittbegrensninger på samtlige kunder

Evnen til å betale leverandørene er kun en side av mynten – på motsatt side handler det om å bygge langsiktige kundeforhold, og få penger inn på konto.

– Vi har kunder vi har hatt relasjoner med helt siden oppstarten i 1990, og rammeavtaler som strekker seg tilbake til 1999. Det er med på å gi oss en stabil kundemasse, noe som er til stor hjelp for oss, forteller Malnes.

Gode kredittrutiner

Han understreker også at selskapet er svært nøye på å få inn penger, og har gode rutiner for å håndtere forfalte fakturaer.

– I tillegg har vi satt kredittbegrensninger på samtlige kunder, og vi sjekker alltid at utestående beløp for den enkelte kunden er innenfor disse. Har vi bestemt at en kunde aldri skal ha mer enn 1 million utestående, så er det en grunn til det, og det skal gjennomføres en ny vurdering før vi eventuelt fraviker det, forklarer den administrerende direktøren.

– Vi sitter på regnskapene for de aktuelle selskapene, og bruker den markedskunnskapen vi har opparbeidet oss. Og ikke minst sørger vi for å alltid holde oss oppdatert, avslutter han.

Få en oppdatert og relevant database

Målselv Maskin & Transport og EagleBurgmann Norway deler ikke bare den høyest oppnåelige kredittratingen og et felles fokus på gode, langvarige forhold med kunder og leverandører. De to selskapene benytter seg også begge av Bisnodes data og tjenester.

Hva er AAA-rating?

AAA er et kredittvurderingssystem der alle norske selskaper får en rating basert på lønnsomhet, likviditet, finansiering og eierforhold. Systemet gir deg øyeblikkelig svar: Er kunden kredittverdig eller ikke? Du trenger ikke studere regnskapstallene, den jobben har AAA-systemet allerede gjort.

  • AAA (trippel A) er et velkjent kvalitetsstempel for alle foretakstyper med god økonomi.
  • Baserer seg på Nordens mest veletablerte kredittvurderingsystem AAA
  • Trygg og troverdig kredittrating som skiller de gode foretakene fra mengden

AAA-ratingmodellen:

  • AAA – Høyeste kredittverdighet
  • AA – God kredittverdighet
  • A – Kredittverdig
  • AN – Nyetablert foretak
  • Ingen rating – Rating ikke fastsatt
  • B – Kreditt mot sikkerhet
  • C – Kreditt frarådes

Bestilling av AAA-effekter og DM-lister

Har du oppnådd en A-, AA- eller en AAA-rating?

 

Vi deler gjerne vår innsikt