Blogg Risiko og kreditt

AI revolusjonerer kreditt- og risikostyringen din

|

Kunstig intelligens (AI) er for mange et digitalt buzzord som hører fremtiden til. I realiteten er AI allerede implementert i en rekke ulike digitale løsninger på tvers av bransjer og virkeområder, og har revolusjonert arbeidet med kreditt- og risikostyring.

– Sannheten er at bedrifter må ta i bruk AI her og nå hvis de skal overleve. Dette er ikke noe vi bare kan vente med, og det er definitivt ikke snakk om at det kommer noen overgangsfase, sier Antti Merilehto fra det finske analysebyrået Houston Analytics.

Merilehto er ekspert på kunstig intelligens, har skrevet bøker om temaet, og var tidligere daglig leder i tech-selskapet AI Strategy Company. Finnen er klar på at det ikke er mye tid å miste når det gjelder å komme i gang med AI.

Antti Merilehto, Houston Analytics. Foto: Magnus Liam Karlsson

– Blant mine favorittunnskyldninger for å ikke starte med AI er «vi begynner å benytte maskinlæring så snart dataene våre er gode nok til det». Det gir omtrent like mye mening som å si at du skal slutte å drikke øl og spise pizza så snart du har gått ned 13 kilo, sier han.

Les mer om våre produkter innen risiko og kreditt

AI – som skapt for kreditt- og risikostyring

I Dun & Bradstreet er kunstig intelligens allerede en stor del av hverdagen, og mange av de digitale og tekniske løsningene som jobbes med, er effektivisert og forbedret takket være AI.

Senior produktsjef i Dun & Bradstreet, Emelie Hultqvist, påpeker at kredittbeslutninger og risikovurderinger er områder som passer perfekt til AI, og at det ikke nødvendigvis kreves så mye for å komme i gang.

– Jeg tror de fleste forstår at det hjelper å automatisere, og dermed effektivisere kredittstyring. D&B - tidligere Bisnode - har lenge hjulpet selskaper med å automatisere sine kredittprosesser gjennom beslutningssystemer og kredittvurderingsmodeller, og nå gjør vi det også ved bruk av AI, sier Hultqvist, og legger til:

– Bedrifter trenger ikke ha all data på plass for å komme i gang. En partner som Dun & Bradstreet kan supplere virksomhetens data med annen data av høy kvalitet, som for eksempel banktransaksjoner og opplysninger fra folkeregisteret.

Her er tre grunner til at AI forbedrer kreditt- og risikostyringen din


1. Hjelper deg å ta lynraske beslutninger


AI kan effektivisere mange ledd i en digital prosess, noe som for eksempel kan bidra til å skape langt bedre kundeopplevelser. Som et eksempel er det ønskelig å gjennomføre kredittsjekk og en risikovurdering før en ny kunde kan handle på nett. Det er et forsinkende ledd vi tidligere ikke har kommet unna, siden dette har vært en manuell prosess.

Ved hjelp av AI kreves bare et personnummer eller organisasjonsnummer for å kunne gi en automatisert og umiddelbar godkjenning/avvisning på slike kredittbeslutninger. Prosesser som en gang tok flere dager – for eksempel komplette kredittvurderinger med signaturer, referanser osv. – blir ved bruk av AI øyeblikkelige.

2. Økt salg

Det vi anser som en risiko er ikke det samme etter inntoget av AI, som det var før. Tidligere analyser som er gjort kan ha vist at en kunde eller potensiell partner ikke er kredittverdig, på svært tynt eller direkte feil grunnlag.

Med AI-drevet dataanalyse kan man på en langt bedre måte identifisere personene eller selskapene du trygt kan gjøre forretninger med, til tross for at disse tidligere er flagget som risikable. Dårlige vurderinger reduseres, mens feil forårsaket av uforsiktighet og unøyaktighet blir fullstendig eliminert. På den måten kan du ved bruk av AI øke salget og minimere antall tapte og forbigåtte kunder.

3. Reduserer risikoen for svindel

Ifølge Sveriges største organisasjon for bedriftseiere, Företagarna, lånes det hvert år ut milliarder av kroner til falske selskaper, ofte med bindinger til organisert kriminalitet. Risikostyring handler om å alltid være i forkant av disse svindlerne, og med AI har mulighetene for å avdekke de tidlige faresignalene økt betraktelig.

Sparte penger med forbedret risikostyring

Blant bedriftene som benytter seg av AI og Bisnode sine tjenester for bedre kreditt- og risikostyring er Ativo finans. Credit Manager i selskapet, Erik Finné, forteller at AI kan ha spart dem for flere hundre tusen kroner.

– Senest for noen uker siden klarte vi å identifisere et forhøyet risikonivå knyttet til et selskap som ønsket å bli vår kunde. Jeg anslår at det kunne ha kostet oss mellom 200.000 og 1 million svenske kroner om vi ikke avdekket dette som en risiko, sier Finné.

Credit Manageren er trygg på at Ativo Finans vil fortsette å bruke AI og maskinlæring enda mer i fremtiden, og trekker frem samarbeidet med Dun & Bradstreet som en positiv faktor i den videre digitaliseringen.

– Dun & Bradstreet har en lang historie med å tilby kvalitetsløsninger, og innehar et klassifiseringssystem som passer vår virksomhet veldig godt, sier han.

Bli mer datadrevet?

Vi er eksperter på data og analyser, og hjelper deg gjerne med å bli mer datadrevet. Fyll inn skjemaet, og vi kontakter deg for en innledende samtale.

Les mer om Personvern

Vi deler gjerne vår innsikt