Članci

Pametni podaci spašavaju živote

12 maj 2017

Pametni podaci i nova tehnologija mogu olakšati terete zdravstvenog snabdijevanja. Navodimo šest primjera kako bolje korištenje podataka i pametni aparati mogu zajedno, s rukom u ruci, spašavati živote.

Dijagnostički računar

IBM-ov Watson računarski sistem je već pobijedio više najboljih takmičara američkog šoua Jeopardy! Snaga ovog sistema je u mogućnosti skeniranja ogromne količine informacija i učenja iz njih. IBM je u početku godine, prilikom kupovine Merge Healthcarea, objavio plan: Watson će skenirati milione zdravstvenih slika. One će ljekarima omogućiti postavljanje detaljnije dijagnoze i istovremeno im pribaviti informacije o liječenju.

Kontaktno sočivo za mjerenje inzulina

Googleov X lab razvio je kontaktno sočivo, koje putem suza mjeri nivo glukoze korisnika. U prošlosti dijabetičari su morali za mjerenje nivoa glukoze u krvi bosti svoje prste injekcijama. Njihova zamjena će sada biti kontaktna sočiva. U slučaju pada inzulina ispod željenog nivoa, sočivo će uključiti alarm putem bežičnog predajnika. Pametna sočiva će na tržištu biti dostupna za nekoliko godina.

Bežična vaga

U pilot-projektu u Sjöbou u Švedskoj, grupi pacijenata koji boluju od otkazivanja rada srca, data je bežična vaga za domaću upotrebu. Pacijenti su se svakodnevno vagali, a podaci o težini su se slali njihovim ljekarima. Brzo dobijanje težine je često pokazatelj pogoršanja stanja kod pacijenata kojima otkazuje srce. Upotrebom vage kod kuće nije potrebna svakodnevna fizička prisutnost pacijenta kod ljekara, koji može nepravilnosti i odstupanja utvrditi na daljinu i to odmah.

Aplikacija za pomoć u opasnosti

Danas je na raspolaganju nekoliko aplikacija za pomoć u opasnosti. Zajedničko svim tim aplikacijama je da korisnikovom prijatelju (ili bilo kojem korisniku iste aplikacije) omogući praćenje korisnika u bilo koje vrijeme. U slučaju opasnosti, korisnik samo dodirom na dugme postavlja alarm. Poruka o korisnikovoj trenutnoj lokaciji je onda poslana svim korisnicima aplikacije, koji se nalaze u blizini. Švedski primjer (NotAlone) pokreće alarm u slučaju kad su slušalice isključene iz mobilnog telefona.

Majica koja mjeri srčani puls

U posljednje vrijeme poduzeća su se masovno usmjerila na inovativnu upotrebu narukvica: Google, Samsung, Microsoft. Praktično sve IT korporacije su na tržištu predstavile narukvice za praćenje zdravlja i fizičkih aktivnosti. Švedska inicijativa (MedTech West) eksperimentira sa sličnom tehnologijom, samo što je ova „stavljena“ u svakodnevnu odjeću. Ako vas zanima kako se osjeća vaše srce, pitajte svoju majicu. Ona ima odgovor!

„Skeniranje“ / praćenje starijih građana

Mnogo starijih osoba redovno ide na ljekarske preglede, iako nekada bez većeg razloga. Da bi došli do ljekara, mnogi od njih prelaze velike udaljenosti od jednog mjesta do drugog. Još uvijek je teško pratiti starije osobe, čak i samo da bi se uvjerili da je s njima sve u redu: da nisu pali, da su uzeli lijekove i sl. Pametni senzor, koji se može instalirati u boravišne prostore, omogućuje praćenje aktivnosti starijih: da su uzeli lijekove, da je njihov srčani puls stabilan, da nemaju problema sa spavanjem i da nisu pali na pod. Ovako mogu starije osobe duže živjeti kod kuće i na ovaj način izbjeći dom za starije. Izvori namijenjeni zdravstvenoj zaštiti se mogu upotrijebiti tamo gdje mogu napraviti najviše dobrog – kod starijih ljudi.