Novosti o upotrebi podataka kompanije Dun & Bradstreet u skladu s nedavnim sankcijama

21 jul 2022

Vezano za našu komunikaciju iz aprila 2022. Dun & Bradstreet nastavlja pomno pratiti uticaj rusko-ukrajinske krize na poslovne aktivnosti na globalnom nivou. Imajući na umu nedavne događaje i u skladu s najnovijim globalnim sankcijama, Dun & Bradstreet je poduzeo sljedeću mjeru:
  • Od 7. 07. 2022. Dun & Bradstreet obustavlja pristup konfigurisanim* finansijskim podacima u svojim rješenjima ruskim subjektima i pojedinačnim korisnicima (finansijskih informacija) sa sjedištem u Rusiji. Ta se obustava odnosi na sankcije američkog Ureda za kontrolu strane imovine u skladu s Izvršnim nalogom 14071.

Određeni zahtjevi prema Izvršnom nalogu u skladu su s EU-ovim naporima ranije ove godine da zabrani kompanijama pružanje usluga kreditnog rejtinga i pretplate u vezi s aktivnostima kreditnog rejtinga ruskim kompanijama, državljanima i ljudima u Rusiji. S obzirom na okolnosti krize, Dun & Bradstreet je također prebaco sve ukrajinske kompanije u „neizvjestan status poslovanja” jer je lokalno poslovno okruženje otežavalo davanje smjernica o kreditnoj sposobnosti kompanija. Ti su događaji doveli do poduzimanja sljedećih mjera u Dun & Bradstreet-u:

  • U aprilu 2022. obustavljen je razvoj svih dodatnih uvida ili bodovanja subjekata koji su bili izravno pogođeni rusko-ukrajinskom krizom. To je uključivalo bodovanje:
    • svih ukrajinskih kompanija, na osnovu ograničenog uvida u njihov neizvjestan status poslovanja u regiji
    • izravno sankcioniranih subjekata i subjekata širom svijeta koje kontrolišu kompanije koje su sankcionisali Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada ili EU zbog njihove upletenosti u krizu u Ukrajini
  • Dun & Bradstreet je onemogućio 15. 04. 2022. pristup proizvodima povezanima s kreditima korisnicima koji se nalaze u Rusiji – u skladu s važećim regulatornim mjerama.
Dun & Bradstreet će obavijestit o daljnjim promjenama u svojim podacima, uslugama i rješenjima, kada je to potrebno, kako bismo osigurali daljnju usklađenost s globalnim i lokalnim promjenama propisa i politika. Za dodatnu pomoć pronađite svoj lokalni kontakt na stranici https://www.dnb.com/choose-your-country.html.

*) Za potrebe te obustave, „konfigurisani” finansijski podaci uključuju finansijske podatke koji se odnose na subjekt koje je Dun & Bradstreet izmijenio, tumačio ili analizirao, kao što su omjeri, stope rasta ili industrijski kvartali ili bilo koji procijenjeni ili modelirani finansijski podaci.