Članci

Evolucija upravljanja rizikom - Povratak u budućnost

17 sep 2020

Kako danas izgleda funkcionalno upravljanje rizikom na ino tržištu?

U prošlosti se upravljanje rizikom fokusiralo prvenstveno na istoriju podataka. Međutim, u budućnosti će se upravljanje rizikom temeljiti na pametnim algoritmima i ogromnim količinama podataka za predviđanje finansijskih trendova. Stoga je danas upravljanje rizikom dostiglo prekretnicu: finansijski direktori znaju da se nešto mora promijeniti, ali ne znaju kako to ostvariti.
Vapiano, popularni njemački lanac restorana koji radi širom svijeta, upao je u krizu vezano za novčani tok 2019. godine. Vijesti o tome - o kompanijama kojima nedostaje sredstava - čujemo gotovo svakodnevno. To su često kompanije koje (na vrijeme) ne primijete probleme i ne suoče se s njima, zbog čega često na kraju i propadnu.

Ali to nije bio slučaj s Vapianom. U ovom slučaju su u velikoj mjeri bili problemi u postizanju prave ravnoteže između rasta i svakodnevnog poslovanja te ulaganja i dobiti. I u ovim su nestabilnim vremenima izazovi dobrog upravljanja rizicima posebno veliki. U slučaju Vapiana, slaba finansijska situacija i pandemija koronavirusa gurnuli su kompaniju preko ruba. Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnijet je u martu 2020. godine.

Ali upravo ta nestabilna vremena nude i pozitivne mogućnosti odgovornima za finansije. Poboljšanja analitičkih i prognostičkih modela sve su brža i brža. Masovni podaci omogućili su sofisticiranu analizu ogromnih količina podataka, što omogućava preciznija predviđanja. Rano prepoznavanje rizika također znači da možete brže uočiti prilike i iskoristiti cijeli poslovni model.

Znate, ali ne provodite u praksi - ne upotrebljavate funkcionalne taktike!

Iskoristite ili izgubite! Finansijski menadžeri i dalje ne koriste moderne tehnologije u svom svakodnevnom radu. Naše istraživanje pod nazivom „R (evolucija) upravljanja rizicima“ pokazalo je da se polovica kompanija još uvijek bori s ključnim podacima na svim nivoima poslovanja. Zloglasne "baze - silosi s podacima" ne samo da ometaju optimizaciju svakodnevnog poslovanja, već i upravljanje rizikom.

Još jedan kamen spoticanja je činjenica da većina anketiranih finansijskih direktora i supervizora nisu upoznati s tehnološkim problemima. To je prilično iznenađujuće s obzirom da opis posla finansijskog nadzornika zahtijeva određeni stepen pragmatizma koji se temelji na dokazima. Međutim, u ovom slučaju - kao i u mnogim drugim profesijama - ljudi se boje tehnologije ili mogućnosti da ih ona zamijeni.

U stvarnosti je upravo suprotno. To dokazuje veliki broj kompanija koje koriste digitalne poslovne modele kako bi prevladale veće izazove i, budući da stvari rade drugačije, zauzimaju vodeću poziciju na tržištu. Nedavno istraživanje koje je objavio McKinsey pokazalo je da je trenutno 50 posto radne snage uključeno u poslovne procese izdavanje računa i opomena. S druge strane, samo 15 posto radi na području analitike. Prema McKinseyu, taj će se broj praktički preokrenuti do 2025. godine. Četiri do deset nadzornika analizirat će podatke za predviđanje budućih događaja, a samo će četvrtina zaposlenika biti uključena u rad. Ostalo će raditi strojevi.

"Danas se poslovni rizici mijenjaju praktički iz dana u dan."

Eric Dowdell, globalni voditelj komercijalnih kredita, Dun & Bradstreet

Najveći izazov u upravljanju kreditima

Najveći problem je svakodnevno upravljanje odnosima s partnerima, dobavljačima i kupcima.

Kao rezultat toga, još jedan veliki prepreka u upravljanju kreditima bila je stvaranje tačne prognoze. Ostale glavne prepreke uključuju optimizaciju novčanog toka, dobijanje i integraciju podataka. Istraživanje je pokazalo da je, prema mišljenju učesnika - od kojih je više od polovice bilo malih i srednjih kompanija - glavni rizik gubitak potencijalnih kupaca ili važnih dobavljača, bilo zbog tehnoloških poremećaja ili jednostavno zbog njihovog bankrota.

Faktori koji dovode do neizvjesnosti nisu se raspršili posljednjih godina. Također je utvrđeno da nešto manje od dvije trećine ispitanika vjeruje da je situacija zlokobnija nego ikad. Dobra četvrtina ispitanika osjećala se nesigurnije, što je uglavnom bila posljedica vanjskih faktora nad kojima njihova vlastita kompanija nije imala kontrolu. To uključuje globalnu i trgovinsku politiku, kao i tehničke poremećaje. Brzina inovacija također brine finansijske menadžere.