Poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija u Banja Luci - znak ostalim preduzećima da se rad, trud I uspješno poslovanje verifkuje a da su privrednici poštovani u ovom društvu.

Banja Luka

Analitičko-bonitetna kuća Bisnode BH u saradnji s Privrednom komorom Republike Srpske organizovala je 24. 10. 2019. u Banja Luci poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija, kao pokretača i najznačajnijih aktera razvoja privrede regije u kojoj posluju. Ovom prilikom Privredna komora RS je predstavila stanje privrede u RS, Bisnode istaknuo učešće bonitetno izvrsnih kompanija RS u uspjehu privrede i razvoju ove regije, a Privredna komora Švedske u BiH pozvala privrednike na saradnju.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, istakao je da treba nastaviti razvijati privredu Republike Srpske, i da treba više da se cijene kompanije koje posluju na našim prostorima, naročito one koje posluju po uređenom sistemu. ”U našoj državi ima uspješnih preduzeća, koji svoje rezultate iskazuju iz godine u godinu, što se ne ostvaruje preko noći već mukotrpniom radom, strpljenjem, trudom i ulaganjem u ljude i opremu”, istakao je gospodin Ćorić i dodao: “ovo je signal ostalim preduzećima da se rad, trud I uspješno poslovanje verifkuje a da su privrednici poštovani u ovom društvu.”

 

 

Posebno ističemo Zlatnu bonitetnu izvrsnost, koja predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti, a koju u Republici Srpskoj može imati samo 4,7% od ukupnog broja aktivnih kompanija koje predaju završne godišnje izvještaje. Kompanije koje su preuzele zlatni certifikat boniteten izvrsnost su M&I Systems d.o.o. Banja Luka, Urbis centar d.o.o. Banja Luka i Elnos BL d.o.o. Banja Luka, kao i Toplig d.o.o. Prnjavor, koji nije bio u prilici danas preuzeti svoje priznanje.

 

 

Mirjana Štrbac, menadžer korporativnih komunikacija Elnos BL Banjaluka izjavila je ovom prilikom: “Za nas je veoma značajno što smo drugu godinu za redom dobili zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti. Veoma smo ponosni, jer je u finansijskom svijetu ovo jedan od najznačajnijih evropskih standarda kojima se definišu stabilnost i kvalitet finansijskog poslovanja. Pravu vrijednost sertifkata poslovne izvrsnosti najvišeg rejtinga najbolje vidimo u praksi. Njegovim dobijanjem svrstani smo u red pouzdanih, sigurnih i poželjnih partnera, što kao potvrdu našeg kvaliteta na isti način prepoznaju partneri na domaćem i međunarodnom tržištu. Zbog toga, nam je ovo dodatni motiv da nastavimo niz sjajnih poslovnih uspjeha na svim tržištima.”

Banjalučke kompanije koje su preuzele sertifikat bonitetne izvrsnosti su: WVP a.d.; CALUX BH d.o.o.; MI-TRIVAS d.o.o.; ALF-OM d.o.o.; BEMA d.o.o.; ULTIMAX d.o.o.; SECTOR SECURITY d.o.o.; COMPACT d.o.o.; PRESS CLIPPING d.o.o.; PALAČKOVIĆ d.o.o.; TELEGROUP d.o.o.; BOND d.o.o.; MIKRO-PEK d.o.o.; ROAMING NETWORK d.o.o.; AUTO - KOMERC V.S. d.o.o. a iz ostalih gradova i opština sertifikat su preuzele: CROMEX d.o.o. Prijedor; RAPIĆ d.o.o. Gradiška; VODOVOD a.d. Gradiška; KGH PROJEKTOVANJE d.o.o. Gradiška; RB d.o.o. Bijeljina; TERMO KONTROL d.o.o Bijeljina; PEŠTAN d.o.o. Glamočani; DIDACO COMMERCE d.o.o. Trn-Laktaši; TAT-COM d.o.o. Srbac; MIG ELEKTRO d.o.o. Mrkonjić Grad; ZIDART d.o.o. Mrkonjić Grad; THE WELLY d.o.o. Prnjavor; KP "VODOVOD" a.d. Prnjavor i TO SPORTEK d.o.o. Kotor Varoš.

 

 

U bonitetno izvrsne kompanija koje nisu danas bile u prilici da preuzmu sertifikat spadaju i: KRAJINA KLAS d.o.o. Banja Luka, VSC a.d. Banja Luka; TAPETARIJA MATIĆ d.o.o. Nova Topola, Gradiška; TORZOCOM d.o.o. Prijedor, BIOMEDIC d.o.o. Banja Luka; MIP d.o.o. Prijedor; DRAGIŠA KOMERC d.o.o.Ribnik i TOTAL PLUS d.o.o. Prijedor.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije za razvoj regije u kojoj posluju najbolje govore slijedeći podaci: u Republici Srpskoj je 2.449 bonitetno izvrsnih kompanija, što je 25% od ukupnog broja aktivnih kompanija koje predaju završne račune agenciji APIF. One učestvuju u ukupnim prihodima RS sa 67% (sa 14 mld. KM), ukupnoj dobiti sa 76% (sa nepunih 13 mld. KM) a zapošljavaju 58%, (gotovo 100.000) ukupno zaposlenih u RS.

Od ukupnog broja bonitetnih kompanija Republici Srpskoj, njih 1179, odnosno 48% se nalazi na području mecoregiona Banja Luka, kojeg čini 15 gradova i opština. To je svega 11,8% od ukupnog broja aktivnih kompanija u RS a one oprihoduju 7,5 mld. KM, imaju 663,8 mil. KM dobiti i zapošljavaju 52.022 zaposlenih, što je 36% prihoda i 40% dobiti kompanija RS te 31% zaposlenih Republike Srpske.

Bonitetna izvrsnost definiše nadprosječnu vrijednost kompanija a Sertifikat bonitetne izvrsnosti je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji sertifikovane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, istovremeno ih jući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriterijumi.