DOBITNICI ZLATNOG CERTIFIKATA BONITETNE IZVRSNOSTI

Provjerite koje su se kompanije svojim nadprosječnim poslovanjem upisale u Zlatne bonitetno izvrsne kompanije i koji je njihov recept za uspjeh.

Iskraemeco Sarajevo d.o.o.

Iskraemeco Sarajevo d.o.o.

Mirza Softić, direktor

https://www.iskraemeco.ba

1. Kako ste uspjeli postići i kako održati izvrsno poslovanje?

Temelj našeg uspjeha je kontinuirano usvajanje znanja o novim tehnologijama i njihovoj primjeni kroz kontinuirano educiranje i usavršavanje naših zaposlenika te obezbjeđivanje visoko kvalitetnih i najsavremenijih proizvoda i usluga za naše kupce, uz organizaciju postprodajne podrške u potpunosti u skladu sa potrebama kupaca.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?

Svaki prethodni “opipljivi” poslovni uspjeh je podstrek i motivator za onaj naredni. Neophodno je jednostavno graditi takvu poslovnu atmosferu gdje će svaki uspjeh, pa i onaj “najmanji”, biti iskomuniciran i dobiti odgovarajuću pažnju jer samo takav može biti podstrek za dalji razvoj i unapređenja. 


3. Šta za vas i vaše zaposlenike znači činjenica da ste postigli najviši standard bonitetne izvrsnosti?

Ući u porodicu najboljih za relativno kratko vrijeme je svakako potvrda ispravnosti našeg opredjeljenja i truda na putu razvoja preduzeća te velika  psihološka satisfakcija i potencijal za dodatna unapređenja.


4. Da li i kako koristite Dun & Bradstreet zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ćete komunikacijskim kanalima istaknuli svoju potvrdu bonitetne izvrsnosti?

Najviši standard bonitetne izvrsnosti je dodatni potencijal za olakšavanje i relaksiranje naših odnosa sa budućim poslovnim partnerima i  drugim  interesnim stranama, jer bez sumnje ulijeva dodatnu sigurnost i povjerenje kod svih naših potencijalnih partnera, a koji ćemo svakako iskoristiti putem svih komunikacijskih kanala za koje budemo smatrali da će poslužiti svrsi.


5. Da li ste i u kojoj fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Kakva su vam to poboljšanja donijela? Možete li dati konkretne primjere?

Potvrdu bonitetne izvrsnosti nastojimo iskomunicirati u svim svojim procesima što svakako doprinosi poboljšanju percepcije o našem preduzeću.


6. Da li biste preporučili Dun & Bradstreet certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga?

Svakako da bih preporučio Dun & Bradstreet certifikat, jer isti kao relevantna potvrda poslovnog uspjeha značajno olakšava diferencijaciju poželjnih potencijalnih poslovnih partnera od onih koji to nisu, a što kroz stvaranje osjećaja sigurnosti i zadovoljstva kod potencijalnih klijenata nedvojbeno unaprjeđuje dalje poslovanje.


Biomedic d.o.o. Banja Luka

Biomedic d.o.o. Banja Luka

Kompanija Biomedic d.o.o. smatra se prvim a ujedno i liderom na bosanskohercegovačkom tržištu i u regionu u segmentu organske hrane, organskih dodataka prehrani te organskoj kozmetici i sredstvima za higijenu. Danas, nakon tri decenije rasta i razvoja u svom sastavu ima četiri bioshopa i veleprodajni sektor. 

Biomedic – Banja Luka (biomedic-bl.com) 

(20+) Bio organic shop Biomedic | Facebook 

cargo-partner d.o.o. Sarajevo

cargo-partner d.o.o. Sarajevo

Sanjin Hamidović, director

Link za web stranicu kompanije

 

cargo-partner je međunarodna transportna i logistička kompanija, osnovana u Beču, 1983. godine. Sa radom u Bosni i Hercegovini počeli su 2008. godine. cargo-partner d.o.o. Sarajevo nudi širok spektar usluga međunarodnog prijevoza robe, logistike, carinskog posredovanja, špedicije i skladištenja za različite industrije. Globalna partnerska mreža omogućava da ponude kvalitetno povezivanje sa svim zemljama svijeta i podržava sve vidove robnog transporta koji se nalaze u njihovoj ponudi. Stoga je cargo-partner Sarajevo na tržištu prepoznat kao vodeći pružalac transportnih i logističkih usluga. Kontinuirano ulažu u edukaciju svojih zaposlenika, te posjeduju mnogobrojne certifikate. Specijalizirani su za prijevoz specifičnih vrsta robe. Pomoću platforme za upravljanje kompletnim lancem snabdijevanja (SPOT), obezbijeđeni su transparentnost i uvid u sve podatke u vezi sa transportom pošiljke klijenata. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, u mogućnosti su svojim korisnicima pružiti konsultantske usluge i fleksibilna rješenja za transport tereta, a sve u skladu sa iskazanim potrebama kupaca. 

AIRVENT d.o.o. Velika Kladuša

AIRVENT d.o.o. Velika Kladuša

http://www.airvent.ba/

 

Kompanija Airvent je osnovana 2008. godine i trenutno ima preko 50 zaposlenika a bavi se proizvodnjom i trgovinom klimatizacijske i ventilacijske opreme. Većinski vlasnik firme je ulagač iz Austrije. Proizvodni program milionske vrijednosti Airvent izvozi na tržište Evropske unije, uglavnom u matičnu firmu Pichler Klagenfurt.

 

 

 

MP PANDUREVIĆ d.o.o. Modriča

MP PANDUREVIĆ d.o.o. Modriča

https://pandurevicmp.com/

 

Kompanija MP PANDUREVIĆ je osnovana 1906. godine u Modriči, a bavi se proizvodnjom elemenata od kovanog gvožđa.

Njihov aluminijski, inox i kovani proizvodno - montažni program uključuje projektovanje, 3d projektovanje i dizajn, mašinsku i završnu obradu, lakiranje te montažu i isporuku širom Evrope. Da bi svojim kupcima isporučili najkvalitetnije proizvode, koriste kombinaciju najsavremenijih softverskih alata i CNC tehnologije. Ono što ih izdvaja od drugih je postupak grijanja materijala na najsavremeniji način uz pomoć indukcione peći, kao i veliki broj mašina različitih jačina.

MP Pandurević drži se načela kvaliteta, tačnosti i trajnog rješenja. Višegodišnje iskustvo, mnoštvo zadovoljnih klijenata, prema kojima imaju profesionalni odnos i razvoj znanja, samo su dio karakteristika i ciljeva ove kompanije.

Politika kvaliteta je sastavni dio poslovne politike MP Pandurević što dokazuju sistemom upravljanja kvalitetom prema standardu ISO 9001:2008 a od ove godine i certifikatom bonitetne izvrsnosti.

 

 

 

LONČARPLAST d.o.o. Posušje

LONČARPLAST d.o.o. Posušje

Ivan Lončar, dipl.oec. / direktor društva

https://www.facebook.com/loncarplast/

 

Tvrtka LONČARPLAST d.o.o. Posušje utemeljena je 1987. godine kao samostalna zanatska radnja za proizvodnju i preradu plastičnih masa, kako bi danas izrasli u jednu od najvećih tvrtki za proizvodnju i prodaju folija i vrećica, ali i ostale ambalaže na teritoriju BiH, kao i na EU tržištima, gdje plasiraju preko 55% svojih proizvoda. Lončarplast posjeduje i vlastitu liniju za reciklažu, a svoju društvenu odgovornost i kvalitet potvrđuje implementacijom međunarodne standarde kvalitete (QMS) ISO 9001:2000, te ISO 9001:2015 I za međunarodni sustav upravljanja okolišem ISO14001:2015. Lončarplast danas upošljava preko 40 stručno osposobljena djelatnika što uz suvremenu opremu omogućava godišnju preradu preko 3000 tona.

 

1. Kako ste uspjeli postići i kako održati izvrsno poslovanje?
Istraživanjem potreba tržišta, kontinuiranim ulaganjem u proizvodnu opremu, edukacijom djelatnika te redovnim praćenjem plaćanja obveza prema našim dobavljačima, kao i naplate potraživanja naših kupaca.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
Na bolje poslovne rezultate potiču nas sve zainteresirane strane, naši vlasnici, naši djelatnici, kupci, dobavljači te šira društvena zajednica, jer što je LONČARPLAST uspješniji, svi su zadovoljniji.

3. Šta za vas i vaše zaposlenike znači činjenica da ste postigli najviši standard bonitetne izvrsnosti?
Za mene kao direktora, to je najveće priznanje, ako i dokaz da sam do sada sa svojim timom uspješno vodio naše društvo, kao i činjenica da je na osnovi dosadašnjih rezultata realno očekivati i daljnje uspješno (izvrsno) poslovanje.

4. Da li i kako (ukoliko ste već imali Bisnode certifikat) koristite (ili kako planirate koristiti) Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ste (kojim ćete) komunikacijskim kanalima istaknuli svoju potvrdu bonitetne izvrsnosti?
Da, koristili smo i dosada, ne maksimalno koliko smo mogli, ali sada planiramo posvetiti više pažnje, kako bi za našu izvrsnost doznao najprije što veći broj naših partnera, ali i ostalih vanjski čimbenika (mediji, lokalna zajednica, javne institucije...).

5. Da li ste i u kojoj fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Kakva su vam to poboljšanja donijela? Možete li dati konkretne primjere?
Do sada nismo konkretno, uglavmom smo koristili na način da je link bio u potpisu svih naših mail adresa, imali smo istaknut certifikat na ulasku u upravu društva.

6. Biste li preporučili Bisnode certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga?
Preporučio bih, čisto da samo budu svjesni da rade dobro, i da su na dobrom putu, ali i da im to bude dodatni motiv za daljnje unapređenje poslovanja na svih razinama.

 

 

 

 

ADK d.o.o. Novi Travnik

ADK d.o.o. Novi Travnik

Vili Šumer, direktor

http://www.adk.ba/bs/ 

 

ADK d.o.o. je poduzeće sa dugogodišnjim iskustvom na području zavarivanja, razrezivanja, mehaničke obrade, montaže i konstruiranja. U Bosni i Hercegovini je osnovano 2006. godine u Novom Travniku. 

U 14 godina postojanja rekordnom godinom smatraju 2019. s više od 23 mil. KM prodaje, iznad 5.000 tona proizvedenih metalnih konstrukcija i sa više od 400 radnika. 

Temeljni principi i smjernice ove kompanije za postizanje trajnog razvoja su: stalno poboljšanje i ažuriranje sistema vođenja kvaliteta uz redovan monitoring za postavljanje ciljeva kvaliteta, obezbjeđivanje resursa za implementaciju politike kvaliteta, stalno obrazovanje i stručno osposobljavanje zaposlenih, te razvoj kompetencija za kvalitetnu isporuku usluga i proizvoda i obezbjeđivanje sigurnog i zdravog radnog okruženja. Također smatraju izuzetno značajnim održavanje partnerskog odnosa sa naručiocima i dobavljačima u skladu sa strategijom kompanije, pažnju prema naručiocu, te njegovanje pozitivnog odnosa u poslovnom i lokalnom okruženju.

 

1. Kako ste uspjeli postići i kako održati izvrsno poslovanje?
Ostvarivanjem pozitivnih rezultata, redovnim plaćanjem, ulaganjem u investicije u skladu sa svojim mogućnostima, usavršavanjem opreme, te dizanjem produktivnosti.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
Kao prvo, ostati konkurentni na tržištu i konstantni napredak.

3. Šta za vas i vaše zaposlenike znači činjenica da ste postigli najviši standard bonitetne izvrsnosti?
Statisfakciju da smo dobro radili.

4. Da li i kako koristite zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ćete komunikacijskim kanalima istaknuli svoju potvrdu bonitetne izvrsnosti?
Postavljanjem na mail-ove.

5. Da li ste i u kojoj fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Ukoliko vam je to donijelo određena poboljšanja, možete li navesti primjer?
Da, sa novim poslovnim partnerima.

6. Da li biste preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga?
Da, svakako. Pomoću certifikata je lakše doći do podataka koji nas interesuju o potencijalnim poslovnim partnerima, kako bi ostvarili što sigurniju poslovnu suradnju.

HARI d.o.o. Novi Travnik

HARI d.o.o. Novi Travnik

Safet Agović, direktor

www.hari.ba

 

HARI d.o.o. Novi Travnik je privatno preduzeće, osnovano 1991. godine kao trgovina na malo neprehrambenim proizvodima. U tri decenije rada razvili su se u prepoznatljivu porodičnu firmu, kojoj je glavni prioritet stabilan razvoj i perfektna ponuda i usluga kupcima. Danas imaju 15 poslovnih jedinica, te održavaju konstantan trend rasta. Preduzeće HARI se također ponosi velikom mrežom poslovnih partnera, koja se prostire na više kontinenata, dajući glavni prioritet  saradnji sa domaćim firmama.

Vizija kompanije Hari je da budu stabilna i profitabilna firmu, koja će brzo, kvalitetno i sigurno udovoljiti zahtjevima kupaca a misija da svoj poslovni uspjeh podijele sa svojim zaposlenicima, kupcima i poslovnim partnerima.

Kroz tri decenije postojanja, preduzeće HARI d.o.o. i njegov menadžment dobili su brojne zahvalnice, nagrade i priznanja za uspješno poslovanje a jedno od najistaknutijih je Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda kvaliteta rada.

 

1. Kako ste uspjeli postići i kako održati izvrsno poslovanje?
Da bi postigli dobro poslovanje i održali taj nivo, u ovim uslovima treba veliko iskustvo i znanje, poštovati sva pravila poslovanja, biti odgovoran po svim pitanjima, raditi tako da svi uključeni u proces poslovanja budu zadovoljni.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
Najviše nas podstiče činjenica da čovjek treba biti koristan koliko god može za sebe i zajednicu. Na taj način gradimo i svoj biznis i odnosimo se prema zaposlenima i okruženju u kom poslujemo.

3. Šta za vas i vaše zaposlenike znači činjenica da ste postigli najviši standard bonitetne izvrsnosti?
Puno nam znači, svaka nagrada dobro dođe a posebno ova vaša, jer je u pitanju analiza poslovanja na transparentnim i realnim informacijama renomirane kuće međunarodnog ugleda. Smatramo da je jako bitno da se vidi i zna šta i kako radimo.

4. Da li i kako koristite zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ćete komunikacijskim kanalima istaknuli svoju potvrdu bonitetne izvrsnosti?
Iskoristićemo svaku priliku za promociju i gdje god je moguće istaknemo certifikat bonitetne izvrsnosti kao potvrdu kvaliteta našeg poslovanja.

5. Da li ste i u kojoj fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Ukoliko vam je to donijelo određena poboljšanja, možete li navesti primjer?
Naravno, najviše iskoristimo da istaknemo certifikat i njegove beneficije kada klijent vidi certifikat u našoj kancelariji.

6. Da li biste preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga?
Naravo. Reklama je pola posla a to svaki dobar poslodavac zna!

Gebrüder Weiss d.o.o. Sarajevo

Gebrüder Weiss d.o.o. Sarajevo

Almir Jonuz, direktor

https://www.gw-world.com/ba/

 

S istorijom dužom od 550 godina, Gebrüder Weiss je najstarija i jedna od najuspješnijih logističkih kompanija na svijetu. Baština koja istovremeno obavezuje da rade u skladu s predviđanjima, s oprezom i da se razvijaju u skladu s promjenama u svijetu. Danas su specijalizirani za sve vrste prevoza s jednog kontinenta na drugi, od domaćih tržišta, u regionu od Alpa do Dunava te u istočnoj Evropi, bilo da se radi o kopnenom, vazdušnom ili pomorskom saobraćaju.

Stručnjaci kompanije Gebrüder Weiss razvijaju transportna i logistička rješenja specifična za sektore i klijente koja omogućavaju besprijekorno povezivanje proizvodnih, poslovnih i transportnih procesa. Ta rješenja povećavaju efikasnost, smanjuju troškove klijenata te stvaraju značajnu konkurentsku prednost - njihovo stvaranje omogućeno je strategijom, dugogodišnjim iskustvom i jakim timom kompanije Gebrüder Weiss.

 

1. Kako ste uspjeli postići i kako održati izvrsno poslovanje?
U vanrednim okolnostima koje su zadesile cijeli svijet, bio je zaista veliki izazov postići izvrstan bonitet. Naravno, to vrijedi za sve kompanije u svijetu, ali mislim da je za nas presudna sjajna strategija naše kompanije i mog tima s kojim radim. Naime, napravili smo diversifikaciju našeg poslovnog portfolija, gdje smo radili na aktivnoj saradnji sa klijentima iz različitih industrija. Naravno, pandemija je pogodila na različite načine industrije u cijelom svijetu, pa su neke porasle u produktivnim aktivnostima, dok su druge stagnirale ili se potpuno izgubile. Međutim, naš porfolio nam je omogućio široku lepezu usluga u ponudi, postigli smo dogovore sa sjajnim klijentima koji su omogućili da poslujemo s njima na pravi način. U skladu s tim smo imali porast nekih segmenta poslovanja i do 20% i na taj način smo uspjeli. Postavili smo svoju strategiju na pravi način, uspjeli da održimo kontinuitet visokog boniteta u prethodnim godinama i pokazali pravu snagu i umijeće.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
Mislim da nam je ova godina pokazala najbolji primjer šta je dobro za nas, šta znači kad su svi procesi poslagani na pravi način, šta je posvećenost poslu i koliko je važan odličan organizacijski tim, jer samo kao tim možemo uspjeti. Tako da slijedeće godine treba samo nastaviti u istom ritmu, na ovaj način. Iako ne znamo šta će se desiti u 2021. godini, smatram da ovaj recept po kojem sad radimo ne trebamo mijenjati, i da će i u slijedećoj godini biti prava stvar za nas.

3. Šta za vas i vaše zaposlenike znači činjenica da ste postigli najviši standard bonitetne izvrsnosti?
To je samo po sebi velika satisfakcija. Kad renomirana evropska kuća sa sjedištem u Švedskoj, koja radi nezavisni monitoring kompanija u više od 20 zemalja napravi procjenu prema evropski priznatim mjerilima, možemo reći da je to velika stvar za nas i da smo ponosni na svoje postignuće. Jer bonitet sam po sebi uključuje jako puno različitih činjenica koje pokazuju kompletnu sliku uspješnosti kompanije. U tom procesu postizanja visoke bonitetne ocjene mi nismo zaboravili ni naše klijente ni dobavljače ni zaposlenike, imali smo produktivnost na visokom nivou i ostvarili takav odnos da smo na kraju godine uspjeli da dobijemo ovo sjajno priznanje.

4. Da li i kako koristite zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ćete komunikacijskim kanalima istaknuli svoju potvrdu bonitetne izvrsnosti?
Interesantna je činjenica da smo u januaru ove godine dobili poziv na tender međunarodne kompanije, za nastup na međunarodnom tržištu a jedna od tačaka tendera, odnosno uslova da bi uopšte mogli pristupiti tenderu, je naprije bilo da morate imati minimalni nivo ocjene AAA bonitetne izvrsnost, što je već signal da ozbiljne kompanije prepoznaju bonitetni uzvrsnost i kada ga imate apsolutno predstavlja prednost. Sigurno će u budućosti i druge kompanije okrenuti tome i sve više njih će tražiti da rade sa kompanijama koje imaju ovaj nivo poslovanja i priznatu, međunarodnu, neovisnu potvrdu za njega. Trenutno koristimo pečat u potpisu našeg maila u svim nivoima komunikacije, i mogu reći s ponosom smo ga postavili da svi to mogu vidjeti. Na taj se način potvrđujemo kao odgovorna kompanija s kojome je rizik poslovanja sveden na minimum.

5. Da li ste i u kojoj fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Kakva su vam to poboljšanja donijela? Možete li dati konkretne primjere?
Još je rano o tome govorite, certifikat imamo tek neka 2 mjeseca, ali ćemo ga sigurno koristit, između ostalog i jer je jedna od od 4 osnovne temeljne vrijednosti naše kompanije upravo izvrsnost, tako da se certifikat jako dobro uklapa u svu tu priču, a i bonitetna ocjena nije više nepoznata na tržištu. Dugi niz godina naša matična austrijska kompanija potvrđuje svoje opredjeljenje za kvalitet u svim sferama poslovanja nizom certifikata, tako da je logično da i mi u BiH doprinesemo tome.

6. Da li biste preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima?
Apsolutno! Vrlo radi bih ga preporučio, prije svega kao međunarodno priznatu potvrdu kvaliteta poslovanja izdatu od strane neovisne evropske bonitetne kuće, na osnovu transparentne i priznate metodologije, ali i kao jedan od načina i mehanizama da i sami preispitate koliko uspješno možete raditi. Osim toga, certifikat vam daje izvjesnu sigurnost kad se predstavljate a daje vam i prave signale, da znate kakva je kompanija s kojom poslujete, ako je na drugoj strani takođe bonitetno izvrsna kompanija, jer znate šta to sve podrazumijeva.

 

 

 

 

ABIAS d.o.o. Jelah-Tešanj

ABIAS d.o.o. Jelah-Tešanj

Adna BRKA, Project Manager

abias.ba

1. Kako ste uspjeli postići i kako održati izvrsno poslovanje?
Jasna vizija, dugoročna strategija i definirani ciljevi sa izabranim i motiviranim ljudskim reusrsima kao i pozicioniranje kompanije kada je u pitanju društvena odgovornost, ključ su uspjeha naše kompanije.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate? 
Dvadesetogodišnji lični imperativ jer mi smo porodična firma, kao i zadovoljstvo poslovnih partnera, dobavljača i kupaca su više nego dobar motiv za dobre poslovne rezutate.

3. Šta za vas i vaše zaposlenike znači činjenica da ste postigli najviši standard bonitetne izvrsnosti? 
Dokaz da poštivanje zacrtanih ciljeva koji su mjerljivi i koji su rezultat zadovoljstva kupaca, može dovesti do pozicije da smo poželjan poslovni partner, a to dalje rezultira određenom izvrsnosti, koja zahtjeva kontinuitet ili poboljšanijeg pristupa poslovanju i unapređenju svakog segmenta.

4. Da li i kako koristite zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ćete komunikacijskim kanalima istaknuli svoju potvrdu bonitetne izvrsnosti? 
Da, i pisanom i usmenom korespodencijom i preko različitih medija upoznajemo javnost o našem statusu i posjedovanju ovog certfikata. Na našoj web stranici, vizit kartama, memorandumima i kompletnoj dokumentaciji certifikat je istaknut kao dokaz našeg ozbiljnog kvalitetnog poslovanja sa aspekta svih kriterija koji se ocjenjuju prilikom dodjele certfikata.


5. Da li ste i u kojoj fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Kakva su vam to poboljšanja donijela? Možete li dati konkretne primjere? 

Naravno, prilikom akreditacije za Master ASP Xerox-a u februaru 2020 godine, predstavnici Xerox-a iz UK vršili su audit pri čemu je jedno od mnogobrojnih pitanja bilo vezano za dokaz o bonitetu firme.


6. Da li biste preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga? 
Da, obzirom da certifikat izdaje releventna kuća za ocjenu poslovne izvrsnosti.

 

ČIP SISTEMI d.o.o. Sarajevo

ČIP SISTEMI d.o.o. Sarajevo

Adisa Tufo, direktorica

 
1. Kako ste uspjeli postići i kako održati izvrsno poslovanje?
 
Na čelu kompanije “ČIP sistemi” sam od 2013. godine i za to vrijeme smo zabilježili značajan i kontinuiran rast po svim segmentima i pokazateljima. Nije slučajnost da smo prepoznati kao bonitetno izvrsna kompanija nekoliko godina u kontinuitetu. Iako smo do sada uspijevali održati kontinuitet kvaliteta rada, ne znači da ćemo uvijek moći, jer u poslovanju ne postoji nikakva garancija. Biti u privatnom sektoru i kao takav poslovati na nesigurnom bh. tržištu je veliki izazov, svakodnevno je prisutan veliki rizik i skoro je pa nemoguće uvijek “plivati” u kontinuitetu. Naše je da se trudimo i radimo, iako činjenica koliko će i da li će uvijek biti uspješno ne zavisi isključivo od nas. Mnogo je faktora koji na to utiču, tako da ne želim idealizovati.
 
2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
 
Kao što već rekoh za poduzetnike i top menadžere svaki dan je neki novi izazov. Tržište je odavno postalo globalno i okruženje je veoma dinamično. Sve to djeluje veoma inspirativno i motivirajuće za svakoga ko voli svoj posao i, naravno, motiviše vas da uvijek idete naprijed. Pa čak i kad napravimo par koraka unazad, kažemo da samo “hvatamo zalet”, a nikako da padamo, jer smo izuzetno motivirani da idemo ka vrhu. U pitanju je veoma poticajan ambijent i mi želimo i dalje biti dio toga.
 
3. Šta za vas i vaše zaposlenike znači činjenica da ste postigli najviši standard bonitetne izvrsnosti?
 
Veoma nam mnogo znači biti prepoznat od ove izvrsne i respektabilne bonitetne kuće. Znamo da smo na dobrom putu, da smo zauzeli odličan pravac i iskreno se svi zajedno nadamo da će se ovakvi principi poslovanja više cijeniti kod nas i da će bonitetno izvrsne kompanije imati veću prolaznost na tenderima i značajne bodove kod apliciranja na određena bespovratna poticajna sredstva, jer bi nam to pomoglo da u kontinuitetu rastemo i na najzdraviji način idemo naprijed.
 
4. Da li i kako koristite zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ćete komunikacijskim kanalima istaknuli svoju potvrdu bonitetne izvrsnosti?
 
Naravno da koristimo. Odmah je znak Zlatnog certifikata bonitetne izvrsnosti stavljen na naš memorandum, te na našu web stranicu, ai promovisan kroz naše društvene mreže i nastavićemo ga koristiti i dalje, naravno uz naznaku godine u kojoj smo ga dobili, uz sve ostale certifikate i priznanja koja imamo i na koja smo ponosni.
 
5. Da li ste i u kojoj fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Kakva su vam to poboljšanja donijela? Možete li dati konkretne primjere?
 
I do sada smo imali istaknute ranije dobijene certificate na našem memorandum, te su bila sastavni dio svih naših narudžbi, ponuda, predračuna, faktura i kompletne poslovne korespodencije, ali nemamo poseban feedback da li je to i u kolikoj mjeri bilo značajno našim poslovnim partnerima, niti su se oglašavali povodom toga. Mi ipak smatramo da je to značajan segment naših odnosa sa javnošću i dalje ćemo to isticati kao značajnu referencu naše kompanije.
 
6. Da li biste preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga?
 
Da, ukoliko imaju mogućnost da ga dobiju, svakako bih preporučila. Biti dio porodice ne znači samo imati bonitetni cetrifikat, nego znači imati stalne prilike za umrežavanje i održavanje kontakata sa postojećim poslovnim partnerima, ali i uspostavljanje novih kontakata koji nam mogu biti veoma značajni. Kao žena u poduztništvu, mnogo sam upoznala poduzetnica kroz Klub visokih peta, koji djeluje u okviru analitičke kuće u BiH, te bih pozvala poduzetnice iz cijele BiH da nam se pridruže u jačanju ženske poduzetničke mreže.
 
Ledo d.o.o. Čitluk

Ledo d.o.o. Čitluk

Pero Radman, direktor

 
Ledo je danas najveći domaći proizvođač industrijskog sladoleda te najveći distributer smrznute hrane, koji slavi 60 godina, a Ledo proizvodi prisutnisu u gotovo svakom domaćinstvu. Njegovi počeci datiraju od 1958. kada je proizveden prvi sladoled u Zagrebačkoj mljekari - štapić Snjeguljica. Od tada Ledo se širio kapacitetima, od izgradnje nove tvornice u Zagrebu 1965. do kupovine drugih kompanija, poput Daruvarske tvornice za preradu ribe 2012. i mađarske tvornice sladoleda 2004.; uvodio standarde kvaliteta poput HRN EN ISO 9001:1996 i HACCP i uvodio i razvijao nove proizvode i nove brendove.

Danas Ledo u svom asortimanu ima ribu, voće i povrće, gotova jela, tijesto. Sladoled mu je ipak prva i najveća ljubav, koja je okrunjena brojnim nagradama: Na konferenciji IICC (International Ice Cream Consortium) više puta su nagrađeni brojnim titulama: najbolji sladoled, najinovativniji sladoled, Ledo torta od borovnice na štapiću proglašena je najboljim sladoledom na svijetu, njihove kampanje proglašavaju najbolim komercijalnim rješenjem, a dobijaju nagrade i za najbolja tehnička rješenja i najinovativnije proizvode.

Ledo je vodeći prizvođač sladoleda i smrznute hrane u regiji. Visokom stručnošću i motivacijom zaposlenih, udruženom s vrhunskom kvalitetom proizvoda i prodaje, koji gradi odnos omiljenog i pouzdanog „prijatelja cijele obitelji" s potrošačima, ozbiljnog i pouzdanog partnera s kupcima a u cjelokupnom okruženju kreiraju sliku dinamične, otvorene, u svemu vodeće kompanije.

Certifikat je preuzeo gospodin Miro Težulat, savjetnik kompanije Ledo.
 
JP “RAD” d.d. Tešanj

JP “RAD” d.d. Tešanj

Adnan Lihić, direktor

 
Istorija Javnog preduzeće "RAD" d.d. Tešanj počinje davne 1977. godine kad su osnovani pod nazivom Zanatsko komunalno preduzeće „RAD“ Tešanj. Tokom 32 godine rada unaprijedili su svoje poslovanje u svakom pogledu, tako da trenutno realizuju laboratorijske usluge, zbrinjavanje otpada, komunalnu higijenu, zimsku službu... Vjerujući u kvalitet svog rada, omogućavaju korisnicima da ih ocjene putem anketa, pokazujući da cijene mišljenje javnosti, a javnost potvrdila njihove stavove - više od pola anketiranih je dalo navišu ocjenu radu ove kompanije.
 
KJKP POKOP d.o.o. Sarajevo

KJKP POKOP d.o.o. Sarajevo

Goran Cerić, direktor

 
KJKP za sahrane i upravljanje grobljima Pokop d.o.o. Sarajevo je pravno lice koje je nastalo 1974. Godine, spajanjem preduzeća Pokop Sarajevo koje je formirano 1946. te Uprave gradskih grobalja formirane 1964. Pokop održava, upravlja i gazduje sa devet aktivnih komunalnih grobalja, a na području svih devet općina Kantona Sarajevo čisti i održava još 45 grobalja svih konfesija. Na Barama je izgradio komemorativni centar i kolumbarij, a na groblju Vlakovo je u funkciji kolumbarij, rozarij, aleje za sve konfesije i ateiste i obezbijedio dodatni prostor za širenje groblja.
 
Preduzeće Pokop se upisalo u top grupu poslovnih subjekata Bosne i Hercegovine, za 2017., 2018. i 2019. godinu te stekao pravo na upotrebu statusa "Zlatne izvrsnosti" kao simbola ocjene bonitetne izvrsnosti.
 
"Veliko zadovoljstvo i čast nam je objaviti, da je KJKP Pokop postao ponosni vlasnik AAA certifikata bonitetne izvrsnosti, a koji nam je svečano uručen u hotelu Evropa. Riječ je o međunarodno priznatoj oznaci poslovne izvrsnosti preduzeća i još jedan dokaz kontinuiranog i uspješnog poslovanja i profesionalizma, te jedno od najvažnijih evropskih standarda kojim se definira kvalitet poslovanja. Ovo priznanje je potvrda dugogodišnjeg kvalitetnog rada koje naše preduzeće svrstava rame uz rame s velikim evropskim preduzećima. Imati AAA certifikat je zapravo priznanje kojim dokazujemo da smo odgovorno i kvalitetno preduzeće i njime jačamo svoj ugled i povjerenje koje nam se svakodnevno ukazuje", rekao je generalni direktor Pokopa Goran Cerić.

M&I Systems

 

Od 2020. godine M&I Systems d.o.o. Banja Luka svrstali su se u platinaste bonitetno izvrsne kompanije, kao kompanija koja je tri godine uzastopno ostvarivala Zlatnu bonitetnu izvrsnost poslovanja.

Platinaste bonitetno izvrsne kompanije

 

M&I SYSTEMS d.o.o. Banja Luka

Darinka Banjac, direktorica

https://www.mis-bih.com/ba/

 

M&I Systems Banja Luka u BiH nastupa sa proizvodima, rješenjima i uslugama koje posjeduje cijela M&I Systems Grupa, i na tržištu BIH je prepoznat kao vodeći ERP dobavljač za srednje i velike kompanije i insititucije. Adekvatan su partner za digitalnu transformaciju, koji omogućava klijentima opstanak i napredak na tržištu zahvaljujući digitalnoj transformaciji poslovnih i organizacionih aktivnosti, procesa i poslovnih modela, pružajući im šansu da iskoriste globalne i lokalne mogućnosti, stvarajući nove prilike za unapređenje, inovaciju i rast.

Ističe se naročito saradnja sa svjetskom firmom Asprova. Asprova APS je specijalizovano softversko riješenje, dizajnirano za upravljanje proizvodnjom, sa posebnim osvrtom na planiranje i terminiranje, što daje mnogo veći kvalitet proizvodima i uslugama koje ova firma nudi na tržištu BIH. Posebno su ponosni na činjenicu da ih za posljednjih 15 godina nije napustio ni jedan zaposlenik, ali ni jedan klijent.

 

 

 

 

Hifa Oil d.o.o. Tešanj

 

Od 2021. godine Hifa Oil d.o.o. Tešanj svrstala se u Platinaste bonitetno izvrsne kompanije, kao kompanijakoja je tri godine uzastopno ostvarivala Zlatnu bonitetnu izvrsnost.

Platinaste bonitetno izvrsne kompanije

 

Hifa Oil d.o.o. Tešanj

Kenan Ahmetlić, direktor

https://www.hifaoil.ba

Hifa-Oil d.o.o. posluje od 2002. i trenutno je jedan od najznačajnijih distributera naftnih derivata u BiH koji pokriva preko 20% tržišta BiH, a od 2009. nastupa i na tržištima regije, uključujući i Evropsku uniju. Prema relevantnim pokazateljima Hifa Oil je među 10 najvećih kompanija u BiH, računajući sva ekonomska područja i aktivnosti.

 

1. Kako ste uspjeli postići i kako održati izvrsno poslovanje?

Uvijek smo vukli strateški neočekivane poteze. Znanjem i zalaganjem dokazali smo najprije sebi, a onda i drugima, da je uspjeh moguć, čak i u uvjetima kada ste sasvim mali. Bili smo strahovito brzi. Donosili smo odluke neočekivano brzo i kvalitetno. Sve to je doprinijelo tome da smo kreirali sistem poslovanja i korporativnog upravljanja koji je u cjelosti originalan.

Mi smo danas vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivate. I u ovoj godini smo nastavili sa rekordnim poslovanjem. U prvih šest mjeseci 2019. godine povećali smo promet za 20 posto u odnosu na isti period lani.  Prošle godine distribuirano je ukupno 350.000 tona naftnih derivate, od čega je preko 155.000 tona putnih bitumena i mazuta. Više od 110.000 derivata distribuirano je u susjedne zemlje, uključujući zemlje Europske unije. Izvoz je realiziran na tržišta Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Pored izvoza “crnih” derivata koji se razvija već 10 godina, više od četiri godine traje uspješan izlazak Hifa Oil na iznozemna tržišta i sa “bijelim” naftnim derivatima.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?

Izazova je mnogo. Uvijek nas je zanimalo puno više od poslovanja. Znali smo da ćemo doći u poziciju kada će naše trajno opredjeljenje za neke važne društvene vrijednosti do koji držimo od početka našeg poslovanja doći do punog izražaja. Jer, mi svoje poslovanje, osim kvantificiranih parametara koji karakteriziraju poslovnu izvrsnost, gradimo na drugim bitnim osnovama, kao što su razvoj ljudskih potencijala, društvena odgovornost, razvoj lokalne zajednice i nacionalne ekonomije, te unaprijeđenje ekoloških sistema. 

3. Šta za vas i vaše zaposlenike znači činjenica da ste postigli najviši standard bonitetne izvrsnosti?

Veliki uspjeh, ali i odgovornost koju svi zajedno nosimo u vrijeme i izazove koji tek dolaze. Poslovna disciplina koju smo ostvarili utemeljena je na snažnom poslovnom sistemu, ali i etičkom kodeksu kojeg se svi naši zaposlenici pridržavaju. Osim toga, standard boniteta izvrsnosti jedan je od najboljih parametara uz pomoć kojih ćete se vrlo brzo upoznati sa poslovanjem jedne kompanije. Zato pomalo i laska kada postignete najviše standard.

4. Da li i kako koristite zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ćete komunikacijskim kanalima istaknuli svoju potvrdu bonitetne izvrsnosti?

Svi oni su upoznati o certifikatu najviše putem direktne i neposredne pismene i usmene komunikacije i korespodencije, što je izazvalo pozitivne reakcije. Korištenje medija odnosno određenih komunikacionih kanala će se vršiti u skladu sa media planovima.

5. Da li ste i u kojoj fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Kakva su vam to poboljšanja donijela? Možete li dati konkretne primjere?

Konkretni primjeri su da smo, upoznavajući naše uposlene o rezultatima rada koje potvrđuje i sam certifikat, dali do znanja o tome da smo svjesni značaja svakoga onoga ko je dio naše prie i našeg tima, što daje motiv više svima da budemo još bolji.

6. Da li biste preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga?

Naravno, jer certifikat vam potvrđuje i ono što možda i jeste i niste znali o svojoj kompaniji, svojim rezultatima, uspjesima, ali i kazuje da uvijek trebate biti u obavezi da ga zadržite svojim radom.

 

 

IC Štamparija Mostar

IC Štamparija Mostar

generalni direktor Ibro Rahimić

https://icstamparija.com/

 

1. Kako ste uspjeli postići i kako održavate izvrsno poslovanje?
Profesionalnim odnosom i posvećenosti poslovnim zadacima, kontinuiranom edukacijom, uvođenjem inovativniih tehnologija u organizaciju rada.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
Činjenica da tržišna utakmica ne dozvoljava pasivnost jer vaše mjesto zauzimaju drugi.

3. Šta znači za vas i vaše zaposlenike što ste uspjeli da postignete najviši standard bonitetne izvrsnosti?
Ovo je za nas dokaz i potvrda da vodimo ispravnu poslovnu politiku i da dugoročno možemo opstati isključivo zbog toga što dograđujemo i uređujemo organizaciju rada i discipline u izvršenju obaveza.

4. Kako planirate koristiti zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ste komunikacijskim kanalima planirali istaknuli svoje postignuće (potvrdu bonitetne izvrsnosti)?
Tek smo postali vlasnici zlatnog certifikata bonitetne izvrsnosti i nadamo se da ćemo ga znati uspješno predstaviti našim klijentima, a u neposrednoj komunikaciji konkretnije afirmisati sa ciljem podizanja ljestvice etabliranosti na tržištu.

5. U kojoj ćete fazi radnog procesa koristiti potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način?
Za imaoce ovakve potvrde kvaliteta rada u našem društvu nisu izgrađeni mehanizmi niti zakonski okviri koji bi po tom osnovu omogućavali izvjesne benifite, npr. prilikom rješavanja infrastrukturnih pitanja, novi proizvodni kapaciteti, novo zapošljavanje i slično. Ukoliko bude prilike iskoristićemo ga za potvrdu kvaliteta poslovanja u kontaktu sa novim klijentima, a sigurno kao potvrdu imidža kompanije.

6. Biste li preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga.
Preporučio bih iz razloga da se realno pozicioniraju i odrede realno u odnosu na druge.

 

Certifikat bonitetne izvrsnosti u ime generalnog direktora, preuzeo izvršni direktor Vedad Rahimić

LogoElnos.jpg

 

Od 2021. godine Elnos Group d.o.o. Banja Luka svrstala se u Platinaste bonitetno izvrsne kompanije, kao kompanija koja je tri godine uzastopno ostvarivala Zlatnu bonitetnu izvrsnost.

Platinaste bonitetno izvrsne kompanije

 

Elnos Grupa

Branko Torbica, potpredsjednik Uprave Elnos Grupe

http://elnosgroup.com/

Elnos Grupa je internacionalni koncern za elektroenergetiku sa domaćom adresom i tradicijom od 75 godina, koji danas zapošljava više od 540 radnika. Kompanija posluje u jedanaest zemalja jugoistočne, centralne i sjeverne Evrope: BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj, Holandiji i Islandu.
Visokoprofesionalna realizacija najzahtjevnijih projekata modernizacije, rekonstrukcije i izgradnje elektroenergetskih objekata do 400 kV je Elnos Grupu pozicionirala među liderske kompanije u oblasti elektroenergetike.

1. Kako ste uspjeli postići i kako održavate izvrsno poslovanje?
Standardi profesionalnog poslovanja su velikim dijelom univerzalni i ukoliko ih poštujete uspjeh neće izostati. Naša kompanija već dugo godina primjenjuje provjeren i profesionalan poslovni model. U pitanju je sistem poslovanja koji podrazumijeva primjenu visokog nivoa inženjerskih znanja i striktnih procedura u projekt menadžmentu.
Radeći na ovaj način, ostvarili smo svoju nekadašnju viziju, a naše poslovanje je prepoznato kao izvrsno. Naš plan je da i u budućnosti nastavimo raditi „po receptu“ koji nam je donio najbolju praksu i rezultate.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
Nije teško naći motivaciju za nove uspjehe kada vidite da su vaš trud i vizija postali realnost. Prije desetak godina smo priželjkivali da postanemo uspješna internacionalna elektroenergetska inženjering kompanija, a danas naši operativni timovi grade najsloženije elektroenergetske infrastrukture u regiji i širom Evrope. Postigli smo to da poslujemo sa nekim od najvećih imena elektroenergetike. To su radna postignuća koja nas uvijek motivišu, jer smo svjesni veličine poslovnog iskoraka koji smo napravili. Upravo u realizovanim projektnim iskoracima leži nova energija za poslovne izazove koji nam predstoje.

3. Šta za vas i vaše zaposlene znači postignuće najvišeg standarda bonitetne izvrsnosti?
Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti za nas znači dodatnu motivaciju i podstrek za nastavak realizacije još boljih poslovnih rezultata na svim tržištima. Ovo riznanje ne pripada kategoriji “standardnih”, ono ima posebnu vrijednost u realizaciji postojećih i budućih poslovnih odnosa. Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti nas na efikasan način stavlja u red pouzdanih, sigurnih i poželjnih partnera, a mi smo izuzetno ponosni što smo svrstani u uži izbor najboljih preduzeća u Republici Srpskoj.
Činjenica da smo vaš zlatni sertifikat dobili treću godinu za redom nam mnogo znači, i na međunarodnom planu, jer smo kompanija koja već dugi niz godina posluje u Švedskoj i Islandu, a zadnjih godina i u Norveškoj, Njemačkoj i Holandiji.

4. Kakvo je vaše poslovanje i planovi u krizno vrijeme korone?
Elnos Grupa se uspješno prilagodila uslovima rada koje na globalnom nivou danas primarno diktira pandemija virusa COVID 19.
Prestrojili smo svoje redove, preduzeli maksimalne mjere bezbjednosti na radu s ciljem da što bolje organizujemo nastavak realizacije projekata. Svoj veliki uspjeh danas vidimo u činjenici da nismo zabilježili otkazivanje nijednog projekta, kako kod nas, tako ni u Evropi.
Naš plan je aktivan nastavak širenja Grupe, izlazak na nova tržišta i pripremamo se za učešće na novim projektima koji će mijenjati energetsku sliku Evrope.

5. Kako koristite zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ste komunikacijskim kanalima istaknuli svoje postignuće (potvrdu bonitetne izvrsnosti)?
Svjesni smo toga da je uzalud imati sjajne rezultate i visokopozicionirane vrijednosti ukoliko ih ne koristite, odnosno ne komunicirate njima na pravi način. Mi u Elnos Grupi nastojimo da kroz poslovnu komunikaciju na što efikasniji način predstavimo reputaciju koju smo stekli. Ovakav koncept znači i da je zlatni sertifikat koji imamo dobio posebno mjesto. Potvrda bonitetne izvrsnosti je značajno zastupljena na našoj korporativnoj web stranici. Pored toga, oznaka zlatne poslovne izvrsnosti se nalazi i u našem profilu kompanije, a zastupljena je i u određenim kanalima interne i eksterne korespondencije u kompaniji.

6. U kojoj ste fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Kakva vam je poboljšanja donijela? Možete li dati konkretne primjere?
Potvrdu bonitetne izvrsnosti koristimo prilikom stupanja u kontakt sa novim poslovnim partnerima, bilo da su to naši kupci ili investitori, novi ili postojeći dobavljači opreme. S obzirom na to da nam je osnovna djelatnost izvođenje radova na specifičnim i zahtjevnim energetskim objektima, često je pored tehničkih referenci potrebno obezbijediti finansiranje projekata, odnosno predložiti adekvatan plan finansijske konstrukcije. Ovaj sertifikat je potvrda da možemo da iznesemo finansijski zahtjevnije projekte, jer je nastao analizom svih naših finansijskih pokazatelja koji određuje rejting kompaniji.

7. Biste li preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga?
Naravno da bismo poslovnim parterima preporučili sertifikat kao značajanu potvrdu kvaliteta rada, ukoliko je njihov rejting odgovarajući. Analize poput ovih bi i nama sasvim sigurno bile od koristi u nastavku poslovne saradnje.

download cementara.jpg

 

Od 2020. godine Tvornica cementa Kakanj d.d. svrstala se u platinaste bonitetno izvrsne kompanije, kao kompanija koja je tri godine uzastopno ostvarivala Zlatnu bonitetnu izvrsnost poslovanja.

Platinaste bonitetno izvrsne kompanije

 

Tvornica cementa Kakanj d.d.

Branimir Muidža, General Manager Bosnia-Herzegovina, Croatia

www.kakanjcement.ba

 

1. Kako ste uspjeli postići i kako održavati izvrsno poslovanje?
TCK posluje po najvišim evropskim standardima, fokus i cilj je uvijek najkvalitetniji proizvod i usluga, kao i održivo poslovanja, a u tom smislu investiramo znatna sredstva kako bi koristili najmoderniju i najbolju dostupnu svjetsku tehnologiju u poslovnom procesu. Time postižemo efikasnost u poslovanju a u konačnici i poslovni i financijski uspjeh radeći potpuno u skladu sa principima održivog poslovanja i u skladu sa svim lokalnim zakonima ali i normativima EU. Jakim i prepoznatljivim nastupom na tržištu uz vrhunske proizvode i usluge uspostavili smo dobru poziciju za postizanje još boljih rezultata. Sve naše uspjehe bez imalo zadrške možemo pripisati našim vrijednim zaposlenicima. Tu leži tajna našeg uspjeha, i zato ćemo i dalje razvijati njihove kompetencije, stručna znanja, uvođenjem i korištenjem novih tehnologija. Dakle, u kontinuitetu ulažemo znatna sredstva, resurse i napore kako bismo ostali najbolje moguće osposobljena, iskusna i okretna kompanija sposobna da se prilagodi veoma izazovnim uslovima tržišta.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
Svaka kila prodanog cementa, svaki kubik ugrađenog betona, svaki zadovoljan kupac, svaka naplaćena marka, a onda kao kruna i svako priznanje ili nagrada, svako prepoznavanje našeg rada, truda, zalaganja i ulaganja potiče nas da radimo još više, da stalno podižemo ljestvicu na viši stepen. Naš konačni cilj je da doprinesemo razvoju društva u cjelini: kontinuiranim ulaganjem, predvođeni iskusnim rukovodećim timom uz vrijedne i lojalne zaposlenike ostvariti dalji rast i razvoj, stvoriti novu vrijednost za naše interesne strane, te kvalitetnim i održivim proizvodima doprinijeti stvaranju boljih životnih uslova. Ukoliko pažljivo pogledate oko sebe primijetit ćete da su naši domovi i kuće, tuneli, mostovi i ceste, aerodromi, hoteli, škole i vrtići u koje ćete sutra odvesti svoje dijete, uredi i zgrade u kojima radite, pločnik kojim hodate - gdje god uperite pogled, svugdje je ugrađeno naše „sivo zlato“. Čini me ponosnim kada vidim koliko je toga lijepog i korisnog, vrijednog i trajnog sagrađeno našim proizvodima. I to je glavni razlog zašto moramo stalno tražiti nove načine da unaprijedimo naš rad i naše proizvode koji su dio svakodnevnice svakog od nas.

3. Šta za vas i vaše zaposlene znači postignuće najvišeg standarda bonitetne izvrsnosti?
Ovaj certifikat je priznanje naše izvrsnosti i upućuje da naše poslovanje krasi izuzetna financijska odgovornost i disciplina u upravljanju kapitalom, rizicima i svim poslovnim procesima što sve zajedno ukazuje na kvalitetu upravljanja i najviše poslovne vjerodostojnosti naše kompanije. To je potvrda naše vizije, strategije koju smo odavno zacrtali, a onda i rada i zalaganja kroz višegodišnji sistematski pristupa svim segmentima proizvodnje i poslovanja. Imali smo viziju koju smo ostvarili kroz intenzivno investiranje, ne samo u postrojenja i širenje poslovanja, nego također u znanje i dobrobit naših ljudi koji su glavni stub našeg uspjeha. Danas smo kompanija na koju se svi naši partneri i sve druge interesne strane mogu osloniti s punim povjerenjem. Dokazali smo da smo vrhunska kompanija koja proizvodi i radi po najvišim svjetskim i evropskim standardima, čiji su proizvodi iznimno cijenjeni zbog svoje kvalitete.

4. Kako koristite zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ste komunikacijskim kanalima istaknuli svoje postignuće (potvrdu bonitetne izvrsnosti)?
S ponosom ističemo da smo prva kompanija u BiH koja je svojim kvalitetnim radom, odgovornim pristupom i efikasnom realizacijom svih ciljeva, zaslužila da nosi ovaj certifikat koji se dodjeljuje na temelju mjerljivih i transparentnih, objektivnih i opće prihvaćenih financijskih kriterija. Svaka prezentacija kompanije prema svim našim interesnim stranama sadrži i dio koji se odnosi na našu bonitetnu izvrsnost. Važno nam je pokazati da je međunarodna organizacija uradila analizu našeg poslovanja i potvrdila da smo među najboljima u državi, a sudeći po analizama i šire. Svi naši potpisi, interna i vanjska glasila, kao i web stranice ističu da je naša bonitetna izvrsnost na najvišem mogućem nivou i da smo kompaniju u koju se mogu pouzdati svi: radnici, kupci, dobavljači, sugrađani, vladin i nevladin sektor, odnosni svi „stakeholderi“ odnosno dionici koji su uključeni u naš rad i razvoj.

5. U kojoj ste fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Kakva vam je poboljšanja donijela? Možete li dati konkretne primjere?
U svakoj prilici ističemo da smo nositelji certifikata bonitetne izvrsnosti, ponajviše u komunikaciji sa našim poslovnim partnerima, kupcima i dobavljačima. Ponosimo se činjenicom da se kao društveno odgovorna kompanija prepoznajemo i kao najbolji partner u gradnji, kao kompanija koja primjenjuje najviše ekološke standarde, kao značajan investitor, poželjan poslodavac, kompanija koja radi na dobrobit svih dioničara, partnera, uposlenika i svih stakeholdera. Bonitetna ocjena pomaže nam pri bržem sklapanju sigurnih poslovnih saradnji i svakodnevno nas motivira da u sljedećoj godini ostvarimo još bolje rezultate. Prepoznati smo kao pouzdani saradnici kako na domaćem tako i na svakom drugom tržištu. Bonitetna izvrsnost značajno nam pomaže da uspostavljamo nove kriterije na tržištu, uvodimo najviše standard, i uvodimo progresivne mjere u našu industriju.

6. Biste li preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga.
Svaka kompanija koja drži do svog ugleda trebala bi imati vanjsku potvrdu svog poslovanja i svojih mogućnosti. Analitička kuća radi analizu prema najstrožijim kriterijima, tako da je certifikat prije svega jedna vrsta garancije da je kompanija sposobna, pouzdana, likvidna, solventna i poželjan partner.

 

 

 

download (1)FIS.png

 

Od 2020. godine FIS d.o.o. Vitez svrstao se u platinaste bonitetno izvrsne kompanije, kao kompanija koja je tri godine uzastopno ostvarivala Zlatnu bonitetnu izvrsnost poslovanja.

Platinaste bonitetno izvrsne kompanije

 

FIS d.o.o. Vitez

Predsjednik uprave Društva Zoran Maros

https://fis.ba/

 

1. Kako ste uspjeli postići i kako održavate izvrsno poslovanje?
Vizija i dobra poslovna strategija, procjena i analiza tržišta i tržišnih prilika je rezultiralo onim što danas jesmo. Konstantno praćenje i osluškivanje tržišnih potreba, praćenje trendova i postavljanje realnih i ostvarivih ciljeva je pravac kojim se krećemo i dalje prema novim uspjesima.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
Ono što nas motivira i podstiče na još bolje poslovne rezultate je želja za stvaranjem boljeg poslovnog ambijenta i većih benefita za svoje uposlenike. Samim tim, utječemo i na razvoj zajednice i ukupno povećanje standarda življenja. Kao društveno odgovorna kompanija, trudimo se pozitivno utjecati na sve sfere rada i života ne samo uže nego i šire zajednice.

3. Šta to znači za vas i vaše zaposlenike da postignete najviši standard bonitetne izvrsnosti?
Za nas je ovo vrijedno priznanje za rad i trud svih nivoa uposlenika kompanije. Posebno je značajno jer nas svrstava u red uspješnih Europskih kompanija. Ovakvo priznanje je potvrda da smo na pravom putu.

4. Kako koristite Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ste komunikacijskim kanalima istaknuli svoje postignuće (potvrdu bonitetne izvrsnosti)?
Ovo vrijedno priznanje smo iskoristili, prije svega, za promociju FIS-a, koristeći ga u komunikaciji preko svih naših kanala kao i putem tiskanih medija i društvenenih mreža.

5. Biste li preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga.
Svakako da bi preporučili, zapravo to i radimo, jer ovakva međunarodno priznata potvrda kvalitete rada svakom će da olakša poslovanje, a svakako je vrijedna kao dodatna potvrda, odnosno dodatni adut da ste izabrali ozbiljnog poslovnog partnera.

 

 

OBiARMVOBMhJbs2ykVzMCq1IzAuCP9cRtBaKAtog.jpeg

 

Od 2020. godine Igman d.d. Konjic svrstao se u platinaste bonitetno izvrsne kompanije, kao kompanija koja je tri godine uzastopno ostvarivala Zlatnu bonitetnu izvrsnost poslovanja.

Platinaste bonitetno izvrsne kompanije

 

IGMAN d.d. Konjic

Đahid Muratbegović, generalni direktor

http://www.igman.co.ba/bih/index.php

 

1. Kako ste uspjeli postići i kako održavate izvrsno poslovanje?
Kada govorimo o poslovnim uspjesima kompanije „Igman“ u prvom planu uvijek se nalazi kvalitet naših proizvoda. Skoro cjelokupni iznos prihoda koji su oko 120 miliona KM na godišnjem nivou ostvarujemo kroz plasman proizvoda na strana tržišta, a ono što nas izdvaja u međunarodnoj tržišnoj utakmici je prepoznatljiv kvalitet. Također, u proteklih nekoliko godina značajna sredstva iz dobiti investiramo u poboljšanje proizvodnog procesa tako da smo spremni odgovoriti svim zahtjevima kupaca što održava našu poziciju na globalnom tržištu vojne industrije.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
Mogli bismo stranice teksta ispisati o društvenom značaju „Igmana“ kako za lokalnu zajednicu tako za državu u cjelini i kada se to ima u vidu ne treba neki dodatni motiv. „Igman“ sljedeće godine obilježava 70-tu godišnjicu postojanja i velika je odgovornost menadžmenta da se ta duga tradicija proizvodnje municije u Konjicu nastavi. U tom kontekstu želimo istaći da u toj nakani imamo razumijevanje i podršku većinskog vlasnika fabrike Vladu Federacije BiH i duboko vjerujemo da će velike svjetske sile za svoje odbrambene potrebe još dugo kupovati municiju u Konjicu.

3. Šta to znači za vas i vaše zaposlenike da postignete najviši standard bonitetne izvrsnosti?
U najkraćem – nagrada za naš predan rad. Zaposlenici su najveće bogatstvo „Igmana“ i kada jedan kolektiv prođe kroz težak period koji je kompanija imala u godinama nakon rata i finansijskih problema s kojima se suočavala do unazad desetak godina, onda najviši standard bonitetne izvrsnosti može biti samo nagrada za trud, upornost, odgovoran rad... naših uposlenika.

4. Kako koristite zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ste komunikacijskim kanalima istaknuli svoje postignuće (potvrdu bonitetne izvrsnosti)?
Zlatnim certifikatom bonitetne izvrsnosti kao dokazom o sigurnosti poslovanja kompanije jačamo naš ugled kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Naša interna i eksterna ciljana javnost je kroz direktnu komunikaciju, promotivne materijale, oglašavanje... upoznata da je „Igman“ vlasnik zlatnog certifikata bonitetne izvrsnosti.

5. U kojoj ste fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Kakva su vam to poboljšanja donijela? Možete li dati konkretne primjere?
Potvrda bonitetene izvrsnosti dokaz je naše finansijske stabilnosti u poslovanju s bankama kao i garant našim poslovnim saradnicima da je kompanija „Igman“ pouzdan partner.

6. Biste li preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga.
Zbog svega prethodno navedenog ne postoji niti jedan razlog zašto ne preporučiti saradnju s kompanijom koja pruža poslovne informacije i analizira podatke.

 

 

logo_Urbis_latinica_mali.jpg

 

Od 2020. godine Urbis Centar d.o.o. Banja Luka svrstao se u platinaste bonitetno izvrsne kompanije, kao kompanija koja je tri godine uzastopno ostvarivala Zlatnu bonitetnu izvrsnost poslovanja.

Platinaste bonitetno izvrsne kompanije

 

Urbis Centar d.o.o. Banja Luka

Direktor Snežana Mrđa-Badža dipl. inž. Arh.

http://www.urbiscentar.com

 

1. Kako ste uspjeli postići i kako održavati izvrsno poslovanje?
Puno je faktora koji su doprinijeli našem kvalitetu a osnovni je puno, puno rada. Uz naporan rad, tu su održavanje i poboljšavanje kvaliteta usluga te razvijanje novih usluga, što podrazumijeva da stalno učite nešto novo i da ste u toku zbivanja. Ulažemo i veliki trud u cilju proširenja kruga poslovnih partnera na međunarodne kompanije koje rade u regiji te pribavljanje novih licenci za poslove iz oblasti kojima se bavimo.
Naša politika odnosa s klijentima koje se drže svi zaposlene je jasna: svaki klijent je važan i stoga treba otići iz firme sa kvalitetnim dokumentom koji smo mu produkovali i sa osjećajem da je u našoj firmi uložen maksimalan trud da se, u okviru Zakona koji regulišu našu poslovnu oblast, promovišu i zaštite interesi klijenta, da bi takav klijent lično svjedočio o kvalitetu naših usluga i vratio se da nastavi raditi sa nama.
Urbis centar ima jasne principe poslovanja koji klijentima iz dana u dan potvrđuju reputaciju firme kroz konkretne situacije i poslove.

2. Šta vas podstiče na još bolje poslovne rezultate?
Urbis centar je privatna firma koju su osnovali ljudi sa dugom inžinjerskom praksom, koji cijene svoju poslovnu i ljudsku reputaciju. Želimo ostaviti uspješnu firmu svojoj djeci i živjeti dostojanstveno od svog rada.

3. Šta to znači za vas i vaše zaposlenike da postignete najviši standard bonitetne izvrsnosti?
Smatramo da je to veliki uspjeh, jer radimo u vrlo teškim poslovnim uslovima i vrlo haotičnom poslovnom okruženju. Dostići međunarodno priznat standard kvaliteta poslovanja u takvim uslovima je izuzetno postignuće, kojim se ponose i vlasnici kompanije i uposlenici.

4. Kako koristite zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti u komunikaciji sa vašim trenutnim i budućim poslovnim partnerima, dobavljačima i medijima? Kojim ste komunikacijskim kanalima istaknuli svoje postignuće (potvrdu bonitetne izvrsnosti)?
Iskoristili smo ga za promociju na društvenim mrežama, postavili smo oznaku I vijest na našoj web stranici, ali ga koristimo i u direktnoj komunikaciji sa našim klijentima, kao i konkretno, prilažući svoj certifikat kao u relevantnim tenderima na kojima nastupamo.

5. U kojoj ste fazi radnog procesa koristili potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti i na koji način? Kakva su vam to poboljšanja donijela? Možete li dati konkretne primjere?
Strani partneri najviše cijene bonitetne certificate, tako da smo ih koristili u prezentovanju naše firme u kontaktu sa novim stranim partnerima i na međunarodnim tenderima.

6. Biste li preporučili certifikat vašim poslovnim partnerima? Ako je tako, iz kojih razloga.
Već jesmo preporučili, jer je to jedan od načina da se klijentima pokaže da rade sa respektabilnom i finansijski stabilnom firmom, što je u našem nestabilnom poslovnom okruženju jako važno i rijetko.