CERTIFIKAT BONITETNE IZVRSNOSTI AAA

Bonitetna ocjena izvrsnosti predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost privrednih subjekata.
Prijava
check-mark-blue.png

Zasniva se na finansijskom izvještaju poslovnog subjekta za zadnju fiskalnu godinu

check-mark-blue.png

Predviđa sigurnost poslovanja subjekta u narednih dvanaest mjeseci

check-mark-blue.png

Poslovni subjekt može postići bonitetnu izvrsnost A, AA ili najviši AAA rejting

Elnos Group d.o.o. Banja Luka

Elnos Group d.o.o. Banja Luka

"Platinasti sertifikat bonitetne izvrsnosti je poslovanje naše kompanije pozicionirao u najvišu kategoriju izvrsnih među najboljima, što je svakako laskava titula koja nam u budućnosti donosi novu odgovornost i obavezu. Kao kompanija koja uspješno realizuje najsloženije elektroenergetske projekte širom regije i Evrope godinama unazad poslujemo poštujući najviše profesionalne standarde i ostvarujemo zavidne poslovne rezultate. Naša praksa je potvrdila da su upravo sertifikati važan predznak ispred imena kompanije zahvaljujući kojem nas lako prepoznaju kao izvrsnu i sigurnu kompaniju na domaćem i međunarodnom tržištu i rado sa nama stupaju u kontakt. Jedno je sigurno, naš platinasti sertifikat bonitetne izvrsnosti ćemo shvatiti kao dodatnu motivaciju da uz primjenu najviših standarda poslovanja nastavimo put dobre energije”.
Bratislav Blagojević, član Uprave za finansije i kontroling Elnos Grupe
Platinasta bonitetna izvrsnost
Tvornica cementa Kakanj d.d.

Tvornica cementa Kakanj d.d.

“Ovaj certifikat je priznanje naše izvrsnosti i upućuje da naše poslovanje krasi izuzetna financijska odgovornost i disciplina u upravljanju kapitalom, rizicima i svim poslovnim procesima. To je potvrda naše vizije, strategije koju smo odavno zacrtali, a onda i rada i zalaganja kroz višegodišnji sistematski pristupa svim segmentima proizvodnje i poslovanja. S ponosom ističemo da smo prva kompanija u BiH koja je svojim kvalitetnim radom, odgovornim pristupom i efikasnom realizacijom svih ciljeva, zaslužila da nosi ovaj certifikat koji se dodjeljuje na temelju mjerljivih i transparentnih, objektivnih i opće prihvaćenih financijskih kriterija. Svaka prezentacija kompanije prema svim našim interesnim stranama sadrži i dio koji se odnosi na našu bonitetnu izvrsnost. Važno nam je pokazati da je međunarodna organizacija uradila analizu našeg poslovanja i potvrdila da smo među najboljima u državi, a sudeći po analizama i šire. Svi naši potpisi, interna i vanjska glasila, kao i web stranice ističu da je naša bonitetna izvrsnost na najvišem mogućem nivou i da smo kompaniju u koju se mogu svi pouzdati. U svakoj prilici ističemo da smo nositelji certifikata bonitetne izvrsnosti, ponajviše u komunikaciji sa našim poslovnim partnerima, kupcima i dobavljačima. Pomaže nam pri bržem sklapanju sigurnih poslovnih saradnji i svakodnevno nas motivira da u sljedećoj godini ostvarimo još bolje rezultate. Bonitetna izvrsnost značajno nam pomaže da uspostavljamo nove kriterije na tržištu, uvodimo najviše standard, i uvodimo progresivne mjere u našu industriju”.

Branimir Muidža, General Manager Bosnia-Herzegovina, Croatia
Platinasta bonitetna izvrsnost

Hifa Oil d.o.o. Tešanj

Hifa Oil d.o.o. Tešanj

“Veliki uspjeh, ali i odgovornost koju svi zajedno nosimo u vrijeme i izazove koji tek dolaze. Poslovna disciplina koju smo ostvarili utemeljena je na snažnom poslovnom sistemu, ali i etičkom kodeksu kojeg se svi naši zaposlenici pridržavaju. Osim toga, standard boniteta izvrsnosti jedan je od najboljih parametara uz pomoć kojih ćete se vrlo brzo upoznati sa poslovanjem jedne kompanije. Zato pomalo i laska kada postignete najviše standard. Upoznavajući naše uposlene o rezultatima rada koje potvrđuje i sam certifikat, dali do znanja o tome da smo svjesni značaja svakoga onoga ko je dio naše prie i našeg tima, što daje motiv više svima da budemo još bolji. Preporučujem ga jer certifikat vam potvrđuje i ono što možda i jeste i niste znali o svojoj kompaniji, svojim rezultatima, uspjesima, ali i kazuje da uvijek trebate biti u obavezi da ga zadržite svojim radom”.

Kenan Ahmetlić, direktor, Hifa Oil d.o.o. Tešanj
Platinasta bonitetna izvrsnost

RECA d.o.o. Sarajevo

RECA d.o.o. Sarajevo

“Certificate bonitetne izvrsnosti za nas je potvrda da posao koji radimo - radimo ispravno, i predstavlja objektivnu ocjena našeg rada. Certifikat koristimo kao potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti na našoj webstranici i u signaturi maila svakog uposlenika i na takav način direktno se predstavljamo kao odgovorni i poželjni poslovni partneri.”

Slavko Kostić, direktor RECA d.o.o. Sarajevo
Platinasta bonitetna izvrsnost

Urbis Centar d.o.o. Banja Luka

Urbis Centar d.o.o. Banja Luka

“Dostići međunarodno priznat standard kvaliteta poslovanja u ovim haotičnim uslovima je izuzetno postignuće, kojim se ponose i vlasnici kompanije i uposlenici. Iskoristili smo ga za promociju na društvenim mrežama, postavili smo oznaku i vijest na našoj web stranici, ali ga koristimo i u direktnoj komunikaciji sa našim klijentima, kao i konkretno, prilažući svoj certifikat kao u relevantnim tenderima na kojima nastupamo. I rado ga preporučimo, jer je to jedan od načina da se klijentima pokaže da rade sa respektabilnom i finansijski stabilnom firmom, što je u našem nestabilnom poslovnom okruženju jako važno i rijetko”.

Snežana Mrđa-Badža dipl. inž. arh. Direktor Urbis Centar d.o.o. Banja Luka
Platinasta bonitetna izvrsnos

HARI d.o.o. Novi Travnik

HARI d.o.o. Novi Travnik

“Puno nam znači, svaka potvrda dobrog poslovanja dobro dođe a posebno ova vaše kompanije, jer je u pitanju analiza poslovanja na transparentnim i realnim informacijama renomirane kuće međunarodnog ugleda. Smatramo da je jako bitno da se vidi i zna šta i kako radimo. Iskoristićemo svaku priliku da, gdje god je moguće, istaknemo certifikat bonitetne izvrsnosti kao potvrdu kvaliteta našeg poslovanja.”

Safet Agović, direktor HARI d.o.o. Novi Travnik
Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti

Gebrüder Weiss d.o.o. Sarajevo

Gebrüder Weiss d.o.o. Sarajevo

“To je samo po sebi velika satisfakcija. Kad renomirana evropska kuća, koja radi nezavisni monitoring kompanija u više od 20 zemalja napravi procjenu prema evropski priznatim mjerilima, možemo reći da je to velika stvar za nas i da smo ponosni na svoje postignuće. Jer bonitet sam po sebi uključuje jako puno različitih činjenica koje pokazuju kompletnu sliku uspješnosti kompanije. Ovim smo potrdil da, u tom procesu postizanja visoke bonitetne ocjene mi nismo zaboravili ni naše klijente ni dobavljače ni zaposlenike, imali smo produktivnost na visokom nivou i ostvarili takav odnos da smo na kraju godine uspjeli da dobijemo ovo sjajno priznanje. Vrlo radi bih ga preporučio, prije svega kao međunarodno priznatu potvrdu kvaliteta poslovanja izdatu od strane neovisne evropske bonitetne kuće, na osnovu transparentne i priznate metodologije, ali i kao jedan od načina i mehanizama da i sami preispitate koliko uspješno možete raditi. Osim toga, certifikat vam daje izvjesnu sigurnost kad se predstavljate a daje vam i prave signale, da znate kakva je kompanija s kojom poslujete, ako je na drugoj strani takođe bonitetno izvrsna kompanija, jer znate šta to sve podrazumijeva.”

Almir Jonuz, direktor kompanije Gebrüder Weiss d.o.o. Sarajevo
Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti

ABIAS d.o.o. Jelah-Tešanj

ABIAS d.o.o. Jelah-Tešanj

“Dokaz da poštivanje zacrtanih ciljeva koji su mjerljivi i koji su rezultat zadovoljstva kupaca, može dovesti do pozicije da smo poželjan poslovni partner, a to dalje rezultira određenom izvrsnosti, koja zahtjeva kontinuitet ili poboljšanijeg pristupa poslovanju i unapređenju svakog segmenta. Da, i pisanom i usmenom korespodencijom i preko različitih medija upoznajemo javnost o našem statusu i posjedovanju ovog certfikata. Na našoj web stranici, vizit kartama, memorandumima i kompletnoj dokumentaciji certifikat je istaknut kao dokaz našeg ozbiljnog kvalitetnog poslovanja sa aspekta svih kriterija koji se ocjenjuju prilikom dodjele certfikata. I konkretno, prilikom akreditacije za Master ASP Xerox-a u februaru 2020 godine, predstavnici Xerox-a iz UK vršili su audit pri čemu je jedno od mnogobrojnih pitanja bilo vezano za dokaz o bonitetu firme. Rado ga preporučujem, s obzirom da certifikat izdaje releventna kuća za ocjenu poslovne izvrsnosti.”

Adna BRKA, Project Manager, ABIAS d.o.o. Jelah-Tešanj
Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti

Elnos Grupa

Elnos Grupa

“Prije desetak godina smo priželjkivali da postanemo uspješna internacionalna elektroenergetska inženjering kompanija, a danas naši operativni timovi grade najsloženije elektroenergetske infrastrukture u regiji i širom Evrope. Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti za nas znači dodatnu motivaciju i podstrek za nastavak realizacije još boljih poslovnih rezultata na svim tržištima. Ovo riznanje ne pripada kategoriji “standardnih”, ono ima posebnu vrijednost u realizaciji postojećih i budućih poslovnih odnosa. Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti nas na efikasan način stavlja u red pouzdanih, sigurnih i poželjnih partnera, a mi smo izuzetno ponosni što smo svrstani u uži izbor najboljih preduzeća u Republici Srpskoj. Činjenica da smo vaš zlatni sertifikat dobili treću godinu za redom nam mnogo znači, i na međunarodnom planu, jer smo kompanija koja već dugi niz godina posluje u Švedskoj i Islandu, a zadnjih godina i u Norveškoj, Njemačkoj i Holandiji. Potvrdu bonitetne izvrsnosti koristimo prilikom stupanja u kontakt sa novim poslovnim partnerima, bilo da su to naši kupci ili investitori, novi ili postojeći dobavljači opreme. S obzirom na to da nam je osnovna djelatnost izvođenje radova na specifičnim i zahtjevnim energetskim objektima, često je pored tehničkih referenci potrebno obezbijediti finansiranje projekata, odnosno predložiti adekvatan plan finansijske konstrukcije. Ovaj sertifikat je potvrda da možemo da iznesemo finansijski zahtjevnije projekte, jer je nastao analizom svih naših finansijskih pokazatelja koji određuje rejting kompaniji”.

Branko Torbica, potpredsjednik Uprave Elnos Grupe
Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti

International Health d.o.o.

International Health d.o.o.

“Postići najviši standard bonitetne izvrnosti za kompaniju International Health, Upravu, zaposlenike, kao i naše saradnike i partnere, predstavlja potvrdu kvalitete kao i uloženog truda i pruža sigurnost u odnosima s našom kompanijom. Biti među najsupješnijim kompanijama u BiH, što potvrđuje certifikat bonitetne izvrnosti, posebna je čast ali i još jedna potvrda zdravog načina poslovanja za sve naše partnere i dobavljače, i što je najvažnije, krajnje korisnike naših proizvoda i usluga. Certifikat koristimo u pisanoj i usmenoj komunikaciji sa partnerima i dobavljačima, kao i u komunikaciji sa korisnicima putem medija. Zadovoljstvo je pripadati grupi top poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini te za to imati i potvrdu u obliku Srebrnog certifikata bonitetne izvrnosti. U neizvjesnim okolnostima poslovanja inače, a posebno u okolnostima svjetske pandemije koja utiče na sve sfere našeg života i poslovanja, certifikat je ne samo potvrda poslovanja već i dokaz sigurnosti u poslovnim odnosima sa kompanijom koja ga posjeduje. Iz tog razloga certifikat preporučujemo i našim poslovnim partnerima, kao potvrdu njihovog uspjeha”.

Stevica Rogulja, generalni direktor International Health d.o.o.
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

TeleGroup d.o.o. Banja Luka

TeleGroup d.o.o. Banja Luka

“Ovo priznanje za nas je i podsticaj da uz primenu visokih standarda u biznisu nastavimo uspešno poslovanje na svim tržištima na kojima smo prisutni. Samim tim potvrđujemo imidž sigurne i poželjne kompanije za sadašnje i buduće novozaposlene, spremne da prihvate i unaprede našu poslovnu filozofiju, a sve u interesu naših korisnika i partnera koji imaju poverenja u nas i naš rad. Potvrdu srebrne bonitetne izvrsnosti smatramo velikim priznanjem i ovu informaciju promovisali smo na svim našim kanalima komunikacije, na korporativnom sajtu, kao i društvenim mrežama, a takođe, sertifikat je inkorporiran u sve naše zvanične dokumente za korespodenciju. Sertifikat predstavlja potvrdu uspešnog poslovanja kompanije i dodeljuje se na osnovu jasnih kriterijuma poput uspešnosti, likvidnosti, finansijske sposobnosti i odgovornog poslovanja. Dakle, mogu poželeti drugim kompanijama da svojim rezultatima i radom dostignu potreban nivo i ispune sve kriterijume za dodelu jednog ovakvog prizanja. Ne manje značajno, kada kompanije sa kojima poslujemo poseduju sertifikat, uvereni smo da su platežno sposobne i njima dajemo mnogo bolje komercijalne uslove.”

TeleGroup d.o.o. Banja Luka
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti
Milomir Gligorijević, CEO, TeleGroup

Geobiro d.o.o. Konjic

Geobiro d.o.o. Konjic

“To za nas znači veliki uspjeh, kao i činjenica da već drugu godinu zaredom dobijamo certifikat bonitetne izvrsnosti, a s druge strane, da smo jedina firma u HNK u našoj djelatnosti koja posjeduje srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti i jedna od dvije u BiH. Prošlogodišnji, a i ovogodišnji certifikat bonitetne izvrsnosti je prezentiran na našoj web stranici, te se nalazi u headeru svih naših računa prema domaćim i stranim partnerima kao i u headeru za sve izlazne dokumente. Strani partneri veliku pažnju pridaju certificiranju i puno više prate i razumiju vrijednost jednog ovakvkog certifikata. Navedene certifikate ističemo u svim našim izlaganjima prema stranim klijentima kako bi povećali naš ugled kod klijenta. U poslovnom svijetu certifikati se zaista cijene i doprinose razvoju kompanije.”

Enes Jahić, M.Sc. Geod. Direktor Geobiro d.o.o. Konjic
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

Iskraemeco Sarajevo d.o.o.

Iskraemeco Sarajevo d.o.o.

“Potvrda bonitetne izvrsnosti je jedna od potvrda našeg uspjeha i intencija ka stalnim poboljšanjima, što svakako ulijeva sigurnost i povjerenje kod naših stejkholdera, stoga ćemo je prezentovati putem svih komunikacijskih kanala za koje budemo smatrali da će služiti svrsi. Ona je I dodatni podstrek i stimulans za dodatna unapređenja i još bolje rezultate poslovanja. Potvrdu bonitetne izvrsnosti nastojimo iskomunicirati u svim svojim procesima a što svakako doprinosi poboljšanju percepcije o našem preduzeću. Svakako da bih preporučio certifikat, jer isti smatram relevantnom potvrdom uspjeha, a što kroz stvaranje osjećaja sigurnosti i zadovoljstva kod klijenata nedvojbeno može da unaprijedi dalje poslovanje.”

Mirza Softić, direktor, Iskraemeco Sarajevo d.o.o.
Zlatni certifikat bonitetne izvrsnost

cargo-partner d.o.o. Sarajevo

cargo-partner d.o.o. Sarajevo

Ponosni smo na činjenicu da smo vlasnici Srebrnog certifikata bonitetne izvrsnosti i sigurno je da ćemo ga koristiti u poslovnoj komunikaciji, jer je on potvrda pouzdanosti i finansijske stabilnosti kompanije cargo-partner i zasigurno ostavlja pozitivan dojam kod naših poslovnih partnera.Kanali koje generalno koristimo za plasiranje pozitvnih priča i informacija o kompaniji su također i kanali za promociju naše bonitne izvrsnosti. To su prije svega web portali (Akta.ba), društvene mreže (LinkedIn), Intranet Newsletter, službeni dokumenti, dopisi i sl. Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti je veoma važna referenca i priznanje našem poslovanju i rado ga ističemo kao priznanje na lokalnoj i internacionalnoj razini. Njegov značaj se naročito očituje kroz činjenicu da smo dio međunarodne kompanije koja posluje u više od 40 zemalja širom svijeta i sarađuje sa velikim brojem inostranih partnera. Certifikat bonitetne izvrsnosti, bez bilo kakve dvojbe, već preporučujemo svim našim partnerima. Sigurnost i povjerenje predstavljaju bazu svakog uspješnog poslovnog odnosa, i to je zapravo ono osnovno što ovaj certifikat komunicira.”

Sanjin Hamidović, director cargo-partner d.o.o. Sarajevo
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

MEĐUGORJE IMOVINA d.o.o. Čitluk

MEĐUGORJE IMOVINA d.o.o. Čitluk

“Mislim da je certifikat dobar odraz rada našeg tima i pokazuje da smo na dobrom putu. Mnogi od naših radnih kontakata bili su impresionirani činjenicom da je naša tvrtka u okviru ugostiteljske industrije postigla da dobije ovaj certifikat. Trenutno razvijamo novi poslovni pothvat u vezi s hotelskim softverom i planiramo koristiti certifikat kao dio naše promocije, posebno kada imamo posla s međunarodnim kupcima. Preporučili bismo ga našim poslovnim partnerima, jer skreće pozornost na Bosnu i Hercegovinu. Pokazuje međunarodnim klijentima i investitorima da je BiH zemlja u usponu, da ljudi ovdje naporno rade i to se prepoznaje”.

Darron Mullan, direktor
MEĐUGORJE IMOVINA d.o.o. Čitluk
MEDJUGORJE PROPERTIES d.o.o. Čitluk
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

ORBICO BEAUTY d.o.o. Sarajevo

ORBICO BEAUTY d.o.o. Sarajevo

“Izuzetno smo ponosni na prvi AAA certifikat za bonitetnu izvrsnost za ostvareni rezultat a zatim smo napravili dodatni iskorak dobijanjem Srebrenog Certifikata, što nas stavlja u sam vrh bonitetno pouzdanih kompanija, na što smo jako ponosni. Znači da smo na dobrom putu I da je strategija kompanije dobro postavljena. Koristimo ga kao jednu od reference naše sigurnosti i sa aspekta financijske stabilnosti što je u ovim izazovnim vremenima posebno važno za dugoročno poslovanje i siguran poslovni odnos sa postojećih, a tako i budućim poslovnim partnerima. Kanali koje koristimo da isteknemo svoj bonitetni status su naša korporativna web stranica, službeni potpisi kroz e-mail komunikaciju, visit kartice, društvene mreže IG, FB, I LinkedIn profil! U pregovoru sa novim poslovnim partnerom gdje smo uspjeli dodatno dobiti duže odgode plaćanja na robama ili otkazati bankovne garancije koje su dodatni trošak, obzirom da je sam certifikat potvrda stabilnosti I visoke bonitetne ocjene kompanije. Aposlutno bi preporučila Certifikat jer potvrđuje bonitetnu konkuretnost i uspješnost kompanije na tržištu zahvaljujući kvalitetnim uporednim bonitetnim podacima. Ovaj certifikat je međunarodni standard kvalitete I sigurno pomaže u jačanju raitinga kompanije I dodatno nas stavlja u poziciju poželjne partnera, isto tako I poslodavca I stvara atmosferu povjerenja naših današnjim I potencijalno budućim poslovnim partnerima I pečat je stabilnosti I financijske pouzdanosti kompanije”.

Marina Nevrt, mag.oec. generalna direktorica ORBICO BEAUTY doo Sarajevo
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

Hotel Europe Group Sarajevo

Hotel Europe Group Sarajevo

“Certifikat bonitetne izvrsnosti nas definitivno ističe u odnosu na ostale kompanije koje se bave istom djelatnošću. Hotelijerstvo je djelatnost čija se komunikacija odvija u velikoj količini sa inostranim partnerima, svjetskim turstičkim agencijama, globalnim B2B kanalima za prodaju, ambasadama, ministarstvima i ostalima kojima će certifikat bonitetne izvrsnosti dati dodatnu sigurnost i povjerenje prilikom poslovanja sa našom kompanijom. Logo srebrenog certificate bonitetne izvrsnosti ističemo u potpisu mailova Europe grupacije, na socijalnim mrežama kao i na našoj web stranici. Certifikat bonitetne izvrsnosti smo najviše koristili u fazi prodaje naših usluga. Svakodnevno ga koristimo u potpisima naših mailova, kao i u komunikaciji sa medijima i na socijalnim mrežama. Zasigurno nam je donijelo poboljšanje u pozicioniranju brenda poslovanja naše kompanije na tržištu. Koristimo ga kao referencu za sigurnost u naš rad za već postojeće ali i buduće poslovne partnere. Svakako bismo preporučili certifikat poslovnim partnerima i kolegama iz naše djelatnosti jer je značajna potvrda za strastven i uspješan dugogodišnji rad kompanija. Certifikat nas dodatno motiviše da radimo na inovacijama i doprinosimo turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine. Jedna od najbitnijih karakteristika svake kompanije je kredibilnost i stabilnost, a to cerfitikat upravo i dokazuje.”

Berina Bajrović, MSc, Executive Director Hotel Europe Group Sarajevo
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

Certifikat bonitetne izvrsnosti je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Biti nosilac certifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih priznanja kojim kompanije dokazuju svojim potencijalnim partnerima da su odgovorno i kvalitetno vođene kompanije s kojima treba poslovati.

Bonitetnim certifikatom poslovni subjekti dodatno unaprijeđuju svoj ugled i potvrđuju povjerenje u domaćoj i inostranoj poslovnoj zajednici. Nosioci certifikata na taj način ističu dodatno povjerenje poslovnih partnera.

Certifikat mogu da dobiju samo provjerene kompanije i on je međunarodno priznata oznaka ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta.

Srebrna bonitetna izvrsnost

Srebrna bonitetna izvrsnost

Predstavlja nadprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija koje tri godine uzastopno iskazuju jedan od razreda bonitetne izvrsnosti A, AA ili AAA.

Više o Srebrnoj bonitetnoj izvrsnosti

Zlatna bonitetna izvrsnost

Zlatna bonitetna izvrsnost

Zlatna bonitetna izvrsnost predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Više o Zlatnoj bonitetnoj izvrsnosti

Platinasta bonitetna izvrsnost

Platinasta bonitetna izvrsnost

Predstavlja nadprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija koje imaju najvišu bonitetnu izvrsnost, Zlatni AAA tri godine zaredom.

Više o Platinastoj bonitetnoj izvrsnosti

Bisnode Tanúsítvány AAA minősítés

Zasniva se na finansijskim izvještajima subjekta za posljednju poslovnu godinu i služi za prognozu sigurnosti poslovanja u narednih dvanaest mjeseci.

Poslovni subjekt može da ostvari bonitetnu izvrsnost  A, AA ili AAA kao oznaku za:

 • A: poslovni subjekt spada u visoki razred bonitetne izvrsnosti u BiH;
 • AA: poslovni subjekt spada u viši razred bonitetne izvrsnosti u BiH;
 • AAA: poslovni subjekt spada u najviši razred bonitetne izvrsnosti u BiH;.

Poslovni subjekti s bonitetnom izvrsnošću imaju mali postotak vjerovatnoće da će u narednih 12 mjeseci zabilježiti neki od slijedećih događaja:

 • stečaj, prinudno poravnanje ili likvidaciju
 • brisanje subjekta iz poslovnog registra
 • blokadu žiro računa subjekta duže od 60 dana bez prekida, odnosno duže od 90 dana bez prekida.

Iznad svega, ovo priznanje je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada koji dobitnike ove nagrade svrstava u sam vrh domaće privrede, uz bok kompanijama iz Evropske unije, jer se primjenjuju isti rigorozni i dokazani kriteriji.

Certificiranje kompanija je dugogodišnja međunarodna praksa koja nositeljima certifikata osigurava ugled i prednost u odabiru u odnosu na ostala poduzeća iz segmenta njihovog poslovanja. Ujedno, njihovim klijentima ili partnerima potvrđuje sigurnost poslovanja kako iz perspektive finansijske sposobnosti tako i iz perspektive odgovornog poslovanja. Posjedovanje Certifikata bonitetne izvrsnosti važno je u praktičnoj primjeni pri dokazivanju svojih kvaliteta i konkurentnosti zainteresiranim stranama, potencijalnim partnerima. Pri aktivnostima u promociji, pri davanju ponuda i razvoju raznih oblik partnerstva, takav dokument predstavlja izvanrednu dodatnu referencu.

KAKO ISKORISTITI CERTIFIKAT BONITETNE IZVRSNOSTI

 • identifikacija kvaliteta poslovanja i sigurnosti poslovnog partnerstva,
 • lakši pronalazak poslovnih partnera i investitora,
 • dodatna potvrda kvaliteta poslovanja kod prijave na tendere,
 • garancija kreditne sposobnosti,
 • promocija kvalitetnog poslovanja u vašim materijalima i u poslovnoj komunikaciji (memorandumi, mail, web),
 • direktna promocija i prepoznatljivost kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu,
 • pristup najboljim kompanijama u svrhu kvalitetne poslovne saradnje.

Kompanije s bonitetnom izvrsnosti posluju nadprosječno i kod njih je manja vjerojatnoća da će iduće godine zabilježiti blokadu transakcijskog računa.

Da bi postala nositeljem Certifikata bonitetne izvrsnosti, kompanija mora ispunjavati sljedeće standarde kvaliteta:

AAA AA A
Kompanija mora na tržištu biti prisutna minimalno 3 godine.  
Mora imati barem jednog zaposlenika. Kompanija mora imati barem jednog zaposlenika. Kompanija mora imati barem jednog zaposlenika.
Ukupni prihodi kompanije moraju biti veći od 90.000 KM Ukupni prihodi kompanije moraju biti veći od 40.000 KM Ukupni prihodi kompanije moraju biti veći od 19.000 KM
Kompanija mora imati barem 25.000 KM kapitala Kompanija mora imati pozitivan kapital. Kompanija mora imati pozitivan kapital.
Neto profitna marža komapnije mora biti barem 3% Neto profitna marža kompanije mora biti barem 1%. Neto profitna marža mora biti veća od -1%.
Za kompanije s bonitetnom ocjenom izvrsnosti AAA procjena vjerovatnoće blokade računa u idućoj godini mora biti manja od 1,5%. Za kompanije s bonitetnom ocjenom izvrsnosti AA procjena vjerovatnoće blokade računa u idućoj godini mora biti manja od 2,4%. Za kompanije s bonitetnom ocjenom izvrsnosti A procjena vjerojatnoće blokade računa u idućoj godini mora biti manja od 3,5%.

Statistički modeli su sastavljeni na osnovu financijskih pokazatelja poslovanja privrednih subjekata (zaduženost, likvidnost, uspješnost i efikasnost) kao i na osnovu negativnih događaja (stečaj, brisanje, blokada) u izabranom periodu.

Financijski pokazatelji, sa ciljem primjerenijeg poređenja ostvarenih vrijednosti među subjektima, normirani su u odnosu na veličinu sredstava ili cjelokupnih prihoda.

Kompanije koje zadovoljavaju kriterije i u provjeri su definirane kao izvrsne, mogu dobiti potvrdu bonitetne izvrsnosti u formi certifikata - međunarodno priznate oznake ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta.

Ukoliko želite provjeriti da li i Vaša kompanija spada u bonitetno izvrsne i koji je njen bonitetni razred, pošaljite upit na info.ba@bisnode.com.

DODATNA VRIJEDNOST ZA SVE NOSIOCE CERTIFIKATA

 • promocija u vidu loga certificirane kompanije na stranici 
 • promocija u vidu loga certificirane kompanije u on-line aplikaciji boniteti.com

Dun & Bradstreet kao najveći globalni ponuđač poslovnih podataka i analitike, tokom svog rada i postojanja, zagovara transparentno i zakonito prikupljanje, obradu i distribuciju svih vrsta informacija koje se odnose na poslovno i ekonomsko okruženje, pri čemu slijedi smjernicu da je za funkcionalno i transparentno poslovno okruženje potrebna maksimalna transparentnost poslovnih podataka. U svakoj D&B ocjeni koriste se različiti indikatori i, shodno tome, svaka ocjena pokazuje različite poglede na poslovanje svake kompanije.

Metodologija za određivanje kreditnog rejtinga se zasniva na kombinaciji kvalitativnih standarda i statističkog modela. Analiza je obuhvatila subjekte sa najmanje dva zaposlena, ukupnim prihodom od najmanje 100.000 BAM i pozitivnim kapitalom. Statistički model procjenjuje vjerovatnoću negativnog događaja (blokada, insolventnost ili brisanje) subjekta u narednoj godini i osnova je za procjenu kreditnog rejtinga izvrsnosti. Završna ocjena za izvrsnost uzima u obzir dodatne kvalitativne standardne.

 

FINANSIJSKA OCJENA

Finansijska ocjena se izračunava na osnovu financijskih podataka koje ste dostavili agencijama FIA ili APIF, za prethodnu godinu. Financijski izvještaji su jedini osnov za izračunavanje financijske procjene.

Izračun finansijske ocjene temelji se na financijskim pokazateljima koje u praksi koriste zainteresirane strane (banke, poslovni partneri, agencije za kreditni rejting, itd.). Svaki ovakav korisnik treba da kreira sopstveni način i metodologiju za potrebe svog pregleda. Dun & Bradstreet je analizirao mnoge varijable i za svoju metodologiju odabrala 6 ključnih pokazatelja koji odražavaju uspješnost i likvidnost kompanije.

Udio obaveza u finansiranju nam ukazuje na iznos sredstava koja se finansiraju iz stranog kapitala (eksterni izvor finansiranja). Što je pokazatelj viši, preduzeće više koristi tuđa sredstva u svom finansiranju (kratkoročne i dugoročne obaveze). Po pravilu, finansiranje iz eksternih izvora je jeftinije od finansiranja iz vlastitih izvora.

 

UOF = dugoročno rezervisanje i obaveze      x 100

             --------------------------------------

                         ukupna pasiva

 

Pokazatelj kratkoročne solventnosti nam pokazuje u kojoj mjeri kratkoročna sredstva pokrivaju kratkoročne obaveze. Što je pokazatelj viši, preduzeće lakše izmiruje svoje tekuće obaveze. Likvidnost je sposobnost preduzeća da u kratkom roku raspolaže dovoljnom količinom novčanih sredstava za podmirivanje dospjelih obaveza.

 

KS = (obrtna imovina)

        ________________

  (Kratkoročne obaveze)

 

Produktivnost ukupne imovine - pokazateljmjeri udio ukupnih prihoda u sredstvima i pokazuje nam iznos ukupnih prihoda koje je preduzeće ostvarilo raspolagajući vlastitim sredstvima. Što je koeficijent viši, preduzeće bolje posluje i u kraćem roku ostvaruje prihod. Što je poslovni obrt kraći, preduzeće je likvidnije i manja je vjerovatnoća da će imati probleme s likvidnošću. Kraći poslovni obrt znači da je preduzeću potrebno manje vremena da sredstva pretvori iz nelikvidnog u likvidno stanje.

 

ROA = (Ukupni prihod)

              ____________________

(sredstva iz posljednje godine + sredstva iz prethodne godine)/2

 

Naš proces raspodjele bodova u financijskoj ocjeni zasniva se na klasifikaciji kompanija unutar pojedinih uporedivih grupa, ili se bodovi dodjeljuju u odnosu na ostale u uporedivoj grupi. U prvom koraku, pojedinačna kompanija se klasificira u jednu od deset grupa prema kriterijima veličine imovine i u jednoj od deset grupa prema kriteriju veličine ukupnih prihoda. Prvu grupu predstavljaju najmanje kompanije ili kompanije sa najnižim primanjima, dok su u desetoj grupi najveće kompanije ili kompanije sa najvećim prihodima. Svrha klasifikacije je da se uporede međusobno uporedive kompanije - velike kompanije sa velikim, malim i malim.

Ovi pokazatelji predstavljaju centralni dio bonitetnog sistema, koji na kraju individualne vrijednosti pokazatelja normira i pretvara u sistem bodova. Sistem bodovanja je osnova za implementaciju ocjena. Zbog vrijednosti gore navedenih indikatora izvedenih iz bilansnih podataka određenu godinu, bodovnom sistemu je dodijeljen kreditni rejting od A do E.

 

DINAMIČNA OCJENA

Dinamična procjena je varijabilni dio bonitetne ocjene, uzima u obzir i prošle promjene u kompaniji, kao i tekuće, dnevne promjene u obračunu, tako da se može mijenjati dnevno. To je prediktivna procena da li će kompanija imati dužu blokadu ili ne. Dinamički rejting je označen sa ++, +, - i -.

Izvor podataka za dinamičku ocjenu su sljedeći pokazatelji:

 • Aktivnost;
 • Lokacija;
 • Profil kompanije;
 • Tužbe;
 • Blokade;
 • Navike plaćanja;
 • Finansijski podaci.

 

 

CERTIFIKAT BONITETNE UZVRSNOSTI

D&B model ocjenjivanja bonitetne izvrsnosti uključuje širok spektar dostupnij informacija o kompaniji (ne samo finansijskih), već i blokade, tužbe, makroekonomske podatke, navike plaćanja, rizike vlasništva, itd. U modelu ocjenjivanja odabrano je i uključeno 70 statistički značajnih varijabli, koje su podijeljene u četiri seta, dok je analizirano preko 300 varijabli. Odabrane varijable su one koje, sa statističkom značajnošću, pokazuju varijabilnost default-a.

Model ocjenjivanja bonitetne izvrsnosti predviđa vjerojatnoću likvidnosti, insolventnosti (stečaj, prisilna nagodba, likvidacija, preventivno restrukturiranje) kompanije, uključivanje u popis poreznih obaveznika ili blokiranje duže od 90 dana u sljedećih 12 mjeseci.

Sastoji se od četiri modula:

 • Demografski modul koji uključuje podatke o profilu komapnije, kao što su dob, vrsta, aktivnost, broj zaposlenika u subjektu i tužbe. Ovaj modul također uključuje skupove podataka kao što su pravni oblik, regija, općina, dob subjekta i broj otvorenih i zatvorenih TRR-ova u prošloj godini.
 • Financijski modul koji uključuje ključne stavke iz bilance, računa dobiti i gubitka te odabranih pokazatelja i njihovih trendova.
 • Modul navika plaćanja, koji uzima u obzir vremenski ponderiranu platnu disciplinu, udio predujmova i udjele u dužim kašnjenjima plaćanja prema podacima koje su dali partneri društva.
 • Blok modul, gdje su zabilježeni blokirani podaci za posljednjih 365 dana.

Ovi pokazatelji predstavljaju središnji dio bonitetnog sistema, koji, na kraju, individualne vrijednosti pokazatelja normira i pretvara u bodovni sistem. Sistem bodovanja je osnova za provedbu ocjene.

Dun & Bradstreet Certifikat bonitetne izvrsnosti ne odražava samo sliku kompanije prema prošlogodišnjim financijskim podacima, već uključuje i ogroman skup statistički relevantnih i ažurnih podataka koji, uz napredne analitičke algoritme, ukazuju na vjerovatnoću neuspjeha ili neuspjeha kompanije.

 

1. UVODNE ODREDBE

Predmetni opšti uslovi uređuju pravne odnose između kompanije Dun & Bradstreet d.o.o. (u daljnjem tekstu »D&B«) i Nositelja na Certifikat bonitetne izvrsnosti (u daljnjem tekstu »Nositelj«). Nositelj se obavezuje u cijelosti poštovati predmetne opšte uslove. Bilo kakva odstupanja dozvoljena su samo ako se stranke tako unaprijed dogovore u pisanom obliku.

 

2. ZNAČENJE IZRAZA

U predmetnim opštim uslovima korišteni izrazi imaju sljedeće značenje:

Certifikat bonitetne izvrsnosti (u daljnjem tekstu: Certifikat) označava sve D&B proizvode za koje vrijede predmetni opšti uslovi.

Tako dostavljene poslovne informacije temelje se na vlastitim metodološkim pristupima, matematičkim i statističkim analizama i vlastitim procjenama vjerojatnoće, zato ih je potrebno tumačiti kao takve i ne mogu se razumjeti kao „bonitetna ocjena” u smislu Uredbe (EZ) br. 1060/2009 od 16. septembra 2009. o bonitetnim agencijama.

Bonitet izvrsnosti, kojim D&B certificira poslovne subjekte koji su svojim poslovanjem stekli bonitetnu izvrsnost razreda A, AA ili AAA.

Srebrna bonitetna izvrsnost posebno je izdanje Certifikata koji predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija koje bonitetnu izvrsnost A, AA ili AAA razreda iskazuju tri godine zaredom.

Zlatna bonitetna izvrsnost posebno je izdanje Certifikata koje predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija koje bonitet izvrsnosti najvišeg AAA razreda pokazuju tri godine zaredom.

Platinasta bonitetna izvrsnost posebno je izdanje Certifikata koji predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija koje bonitet izvrsnosti Zlatni AAA pokazuju tri godine zaredom.

Zaštitni znak Bonitet izvrsnosti (u daljnjem tekstu: Zaštitni znak) izraz je koji označava robne marke kompanije D&B.

 

3. DOBIJANJE CERTIFIKATA

Certifikat može dobiti samo poslovni subjekt koji u skladu s metodologijom D&B ispunjava uslove za dobijanje certifikata bonitetne izvrsnosti.

 

4.NARUDŽBA I ROK VRIJEDNOSTI CERTIFIKATA

Certifikat se Nositelju izdaje na osnovu:

 • telefonske narudžbe nakon koje D&B Nositelju šalje potvrdu o narudžbi i
 • u drugim slučajevima kad je između D&B-a i Nositelja postignut konsenzus potreban za narudžbu na Certifikat.

Ugovorni odnos traje 12 mjeseci. U iznimnim slučajevima, kad se istek ugovornog odnosa poklapa s prikupljanjem finansijskih podataka za novu poslovnu godinu, ugovorni odnos traje do njihova prikupljanja.

Nakon isteka razdoblja iz prethodnog stavka, narudžba na Certifikat koji odgovara razredu boniteta izvrsnosti, odnosno posebnom izdanju Certifikata koji ostvaruje poslovni subjekt, automatski se obnavlja ako ga Nositelj najkasnije u roku od 30 dana prije isteka ne otkaže slanjem elektroničke poruke na elektroničku adresu aaa.ba@dnb.com.

Bez obzira na prethodnu stavku, narudžba se ne obnavlja ako Nositelj u skladu s metodologijom kompanije D&B više ne ispunjava uslove za dobijanje Certifikata. 

Ako Nositelj na Certifikat u skladu s metodologijom D&B ispunjava uslove za narudžbu na posebno izdanje Certifikata (Srebrni, Zlatni, Platinasti), u slučajevima kad Nositelj te uslove nije ispunio u prethodnoj poslovnoj godini, narudžba mu se automatski obnavlja na način koji je naveden u drugom stavku ovog članka, a Nositelj se s D&B-om može dogovoriti o narudžbi na posebno izdanje Certifikata.

D&B se obvezuje najkasnije 60 dana prije obnove elektronskom poštom obavijestiti Nositelja o isteku ugovornog odnosa i o činjenici ispunjava li u skladu s metodologijom D&B-a uslove za sticanje razreda bonitete izvrsnosti, odnosno posebnog izdanja Certifikata.

U slučaju da D&B iz objektivnih razloga (prije prikupljanja finansijskih podataka za novu poslovnu godinu) koji ne zavise od njega, o isteku ugovornog odnosa i o ispunjavanju uslova ne može Nositelja obavijestiti 60 dana prije obnove, D&B se obavezuje da će Nositelja o svim navedenim činjenicama obavijestiti čim je to moguće, a Nositelj u tom slučaju može u roku od 15 dana otkazati ugovorni odnos slanjem elektronske poruke na email adresu aaa.ba@dnb.com.  

 

5. CIJENA I USLOVI PLAĆANJA

Cijene su navedene u KM i bez PDV-a.

Ako Nositelj ne ispunjava svoje obaveze po ugovoru i ovim opštim uslovima, D&B uz zatezne kamate ima pravo na povrat troškova za opomene po cjenovniku D&B i na povrat svih ostalih troškova eventualne (izvansudske i sudske) naplate u njihovom stvarnom obimu, uključujući, ali ne ograničavajući se na troškove upita, advokatske i ostale troškove (izvansudske i sudske) naplate. U svim vrstama sudskih postupaka, uključujući postupke zbog insolventnosti (prisilna nagodba, stečaj) i postupcima prestanaka pravne osobe, Nositelj je dužan uz troškove sudskog postupka nositelju podmiriti i advokatske troškove, troškove upita i ostale troškove (izvansudske i sudske) naplate.

 

6. UPOTREBA CERTIFIKATA

Nositelj narudžbom na Certifikat stiče pravo na upotrebu zaštitnog znaka na način i pod uslovima određenim u predmetnim uslovima.

Nositelju nije dopušteno ni na koji način intervenisati u zaštitni znak. Zaštitni se znak ne smije ni na koji način mijenjati ili preoblikovati ili registrovati kao Zaštitni znak ili dio Zaštitnog znaka u Bosni i Hercegovini ili u inostranstvu.

Nositelj narudžbom na Srebrni, Zlatni, Platinasti paket ili dodatnom narudžbom na taj element dobija materijal za upotrebu Zaštitnog znaka u vektorskom obliku.

D&B će elektronske materijale emailom dostaviti ugovornom predstavniku Nositelja u roku od 3 radna dana od postignutog dogovora o narudžbi.

D&B se obavezuje da će Nositelju dostavnom službom u roku od 30 dana od sklapanja ugovornog odnosa na adresu kompanije dostaviti preostali sadržaj naručenog paketa. Ukoliko D&B iz objektivnih razloga koji ne ovise o njemu ne može sadržaj paketa dostaviti u navedenom roku, o tome će obavijestiti Nositelja i javiti mu novi rok u kojem će mu dostaviti preostali sadržaj naručenog paketa.

 

Nositelj se obavezuje da će Zaštitni znak koristiti samo za vlastite poslovne svrhe, i to u štampanim materijalima ili u drugim objavama koje će predstavljati oglašavanje vlastite djelatnosti.

Zaštitni znak u vektorskom obliku može koristiti i nakon isteka razdoblja certifikacije, ali uz obavezno dopisivanje godine prošle certifikacije (na primjer i radi izbjegavanja nedoumica: ako Nositelj u 2022. godini koristi zaštitni znak koji se odnosi na certifikaciju za 2020. godinu, mora u zaštitnom znaku u primjerenoj veličini navesti 2020. godinu).

Nositelj se obavezuje da će pri korištenju Zaštitnog znaka za pojedino razdoblje certifikacije nakon isteka tog razdoblja koristiti Zaštitni znak s onom bonitetnom ocjenom koju je u skladu s metodologijom D&B ostvario u pojedinom razdoblju certifikacije (na primjer i radi izbjegavanja nedoumica: naručitelj je u razdoblju certifikacije za 2020. godinu postigao AAA bonitetnu izvrsnost, a u razdoblju certifikacije za 2021. godinu ostvaruje AA bonitetnu izvrsnost, može koristiti Zaštitni znak u kojem su stilizirana slova AAA samo uz odgovarajuće navođenje godine, a to je u konkretnom slučaju 2020.).

Sadržaj svakog paketa ostaje na korištenje Nositelju i nakon isteka ugovornog razdoblja, no to ne vrijedi za e-mail potpis te objave logotipa na internetskoj stranici D&B-a, koji se ukidaju nakon jedne godine.

Nositelj gubi pravo na korištenje Zaštitnog znaka ako:

 • Pravno lice Nositelja prestane postojati ili je u postupku zbog insolventnosti
 • s danom blokade TRR-a
 • ako se Certifikat koristi na način koji nije u skladu s opštim uslovima D&B-a ili u drugim pravilima upotrebe.

Nositelj se obavezuje da će pri gubitku prava na korištenje Zaštitnog znaka odmah prestati koristiti Zaštitni znak i da će ga u roku od tri dana o svom trošku odstraniti iz svih materijala i komunikacija.

 

7. POVREDA UPOTREBE CERTIFIKATA

D&B zadržava pravo da pri sumnji na zloupotrebe koje predstavljaju ili bi mogle predstavljati povredu opštih uslova, prava intelektualnog vlasništva ili ostalih važećih propisa preduzme mjere protiv Nositelja na način da:

 • Nositelja pisanim putem upozori i pozove ga da u roku od 48 sati prestane s povredama
 • mu privremeno oduzme pravo na upotrebu Zaštitnog znaka – u slučajevima kad Nositelj u gore navedenom roku ne prestane s povredama i pozove ga da u roku od 7 radnih dana prestane s povredama
 • mu trajno oduzme pravo na upotrebu Zaštitnog znaka – ako Nositelj ni nakon 7 radnih dana ne prestane s povredama i ako Nositelj ponavlja povredu.

Bez obzira na gore navedene mjere Nositelj je dužan na temelju izdatog računa nositelja u cijelosti podmiriti svoje obveze.

Ako zbog povrede predmetnih opštih uslova, prava intelektualnog vlasništva ili drugih važećih propisa nastane šteta kompaniji D&B ili njegnim povezanim društvima ili drugim naručiteljima i drugim poslovnim subjektima, Nositelj odgovara za svu nastalu štetu.

 

8. OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI

D&B ne preuzima odgovornost za bilo kakve posljedice koje bi mogle proizaći iz upotrebe Certifikata i ni u jednom slučaju nije odgovoran za odluke koje poslovni subjekti u poslovanju donose na temelju činjenice da je neki poslovni subjekt u skladu s metodologijom D&B vlasnik Certifikata.

 

9. ODGOVORNOST ZA NEDOSTATKE

Ako Nositelj smatra da naručen Certifikat ima greške ili nedostatke, mora na to ukazati D&B-u ili zatražiti pojašnjenje, a ako se utvrdi da se radi o greški koja proizlazi iz sfere D&B-a, Nositelj i D&B dogovaraju razuman rok za ispravak pogreške.

Ako D&B u tom roku ne ispravi grešku, Nositelj ima pravo odustati od ugovora.

Iznimka od ove obaveze su slučajevi u kojima zakonske odredbe dopuštaju Nositelju da odustane od ugovora bez određivanja naknadnog roka.

 

10. ZAŠTITA PRAVA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

D&B je isključivi vlasnik prava intelektualnog vlasništva. Nositelj stiče samo pravo na upotrebu u skladu s opštim uslovima i važećim zakonodavstvom.

Svaka neovlaštena upotreba predstavlja zadiranje u zakonski zaštićena prava D&B-a i nije dopuštena.

 

11. OBRADA LIČNIH PODATAKA

Nositelj se obavezuje da će sve lične podatke do kojih dođe u toku korištenja poslovnih rješenja obraditi u skladu sa zakonima koji regulišu zaštitu ličnih podataka. Takođe se obavezuje da će osigurati uslove i mjere zaštite ličnih podataka i spriječiti moguće zloupotrebe u smislu odredbi navedenog zakona.

Ako D&B u svrhu izvršenja ugovora obrađuje lične podatke osoba koje su zaposlene kod Nositelja, Nositelj se osim toga obavezuje da će u skladu s važećim zakonodavstvom koje uređuje zaštitu podataka o toj obradi obavijestiti i osobe kojih se tiče obrada.

 

12. POVJERLJIVE INFORMACIJE

Ugovorne strane obavezuju se da će sve informacije koje im se otkriju držati strogo povjerljivima. To se odnosi na sve podatke s oznakom koja označava povjerljivost, kao i na podatke koji nisu izričito označeni kao „povjerljivi”, ali je po njihovoj prirodi očito da bi nastala značajna šteta ako bi za to saznala neovlaštena osoba. Ugovorne strane ne smiju direktno ili indirektno otkrivati povjerljive podatke trećoj strani, osim uz pristanak druge strane ili drugi izuzetak predviđen ugovorom sklopljenim između stranaka, zakonodavstvom ili odlukom ili zahtjevom državnog ili drugog stranog nadzornog tijela.

 

13. MJERODAVNO PRAVO ZA RJEŠAVANJE SPOROVA

Ako nije dogovoreno drugačije, za pravni odnos između D&B-a i Naručitelja primjenjuje se zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, osim ako je izričito dogovoreno drugačije.

Eventualne sporove proizašle iz pravnog odnosa ili u vezi s njim strane će rješavati sporazumno, a ako to ne bude moguće, za rješavanje eventualnih sporova bit će nadležan sud u Sarajevu.

U slučaju korištenja drugih jezičnih verzija Uslova ili drugih dokumenata koji uređuju ugovorni odnos između D&B-a i Nositelja, pri tumačenju pojedinih odredbi prvenstveno se uzima u obzir tekst na bosanskom jeziku.

14. IZMJENA OPŠTIH USLOVA

D&B zadržava pravo na izmjene ili dopune predmetnih uslova o kojima će Nositelj biti obaviješten na uobičajen način.

O svim bitnim izmjenama koje bi mogle negativno uticati na prava i obaveze Nositelja kompanija D&B obavijestit će Nositelja najkasnije 30 dana prije datuma uvođenja takve izmjene. U tom slučaju Nositelj ima pravo odustati od ugovora s danom stupanja na snagu izmjene.


Provjerite da li se Vaša kompanija može označiti certifikatom bonitetne izvrsnosti!

Nazovite nas na

+387 33 215 454

Besplatan broj u BiH

0800 22 337

Forma Certifikat

Provjerite da li se Vaša kompanija može označiti certifikatom bonitetne izvrsnosti!

Vaša narudžbenica je pravno obavezujuća. Naručitelj izjavljuje da je upoznat sa Opštim uslovima o upotrebi proizvoda kao i sa Izjavom o zaštiti ličnih podataka i saglasan je da će se lični podaci ili drugi sa tim povezani podaci, sadržani u javnoj bazi za poslovni registar, objaviti na https://www.dnb.com/bs-latn/  web stranici i sličnim proizvodima kompanije Dun & Bradstreet d.o.o. kao i vezanim kompanijama. Kompanija Dun & Bradstreet d.o.o. garantira da će podatke prikupiti, obraditi i čuvati u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Imate pravo pristupa svojim ličnim podacima i pravo da nas kontaktirate ako želite pogledati, ispraviti, izmijeniti ili ažurirati svoje lične podatke u bazi podataka našeg preduzeća. Data saglasnost vrijedi također i u slučaju promjene imena, odnosno sjedišta Kompanije Dun & Bradstreet d.o.o. ili u slučaju prijenosa podataka na pravne nasljednike preduzeća. Podatke ćemo koristiti u sklopu poslovne mreže Dun & Bradstreet d.o.o. i sličnih proizvoda.