CERTIFIKAT BONITETNE IZVRSNOSTI AAA

Bonitetna ocjena izvrsnosti predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost privrednih subjekata.
Prijava
check-mark-blue.png

Zasniva se na finansijskom izvještaju poslovnog subjekta za zadnju fiskalnu godinu

check-mark-blue.png

Predviđa sigurnost poslovanja subjekta u narednih dvanaest mjeseci

check-mark-blue.png

Poslovni subjekt može postići bonitetnu izvrsnost A, AA ili najviši AAA rejting

Elnos Group d.o.o. Banja Luka

Elnos Group d.o.o. Banja Luka

"Platinasti sertifikat bonitetne izvrsnosti je poslovanje naše kompanije pozicionirao u najvišu kategoriju izvrsnih među najboljima, što je svakako laskava titula koja nam u budućnosti donosi novu odgovornost i obavezu. Kao kompanija koja uspješno realizuje najsloženije elektroenergetske projekte širom regije i Evrope godinama unazad poslujemo poštujući najviše profesionalne standarde i ostvarujemo zavidne poslovne rezultate. Naša praksa je potvrdila da su upravo sertifikati važan predznak ispred imena kompanije zahvaljujući kojem nas lako prepoznaju kao izvrsnu i sigurnu kompaniju na domaćem i međunarodnom tržištu i rado sa nama stupaju u kontakt. Jedno je sigurno, naš platinasti sertifikat bonitetne izvrsnosti ćemo shvatiti kao dodatnu motivaciju da uz primjenu najviših standarda poslovanja nastavimo put dobre energije”.
Bratislav Blagojević, član Uprave za finansije i kontroling Elnos Grupe
Platinasta bonitetna izvrsnost
Tvornica cementa Kakanj d.d.

Tvornica cementa Kakanj d.d.

“Ovaj certifikat je priznanje naše izvrsnosti i upućuje da naše poslovanje krasi izuzetna financijska odgovornost i disciplina u upravljanju kapitalom, rizicima i svim poslovnim procesima. To je potvrda naše vizije, strategije koju smo odavno zacrtali, a onda i rada i zalaganja kroz višegodišnji sistematski pristupa svim segmentima proizvodnje i poslovanja. S ponosom ističemo da smo prva kompanija u BiH koja je svojim kvalitetnim radom, odgovornim pristupom i efikasnom realizacijom svih ciljeva, zaslužila da nosi ovaj certifikat koji se dodjeljuje na temelju mjerljivih i transparentnih, objektivnih i opće prihvaćenih financijskih kriterija. Svaka prezentacija kompanije prema svim našim interesnim stranama sadrži i dio koji se odnosi na našu bonitetnu izvrsnost. Važno nam je pokazati da je međunarodna organizacija uradila analizu našeg poslovanja i potvrdila da smo među najboljima u državi, a sudeći po analizama i šire. Svi naši potpisi, interna i vanjska glasila, kao i web stranice ističu da je naša bonitetna izvrsnost na najvišem mogućem nivou i da smo kompaniju u koju se mogu svi pouzdati. U svakoj prilici ističemo da smo nositelji certifikata bonitetne izvrsnosti, ponajviše u komunikaciji sa našim poslovnim partnerima, kupcima i dobavljačima. Pomaže nam pri bržem sklapanju sigurnih poslovnih saradnji i svakodnevno nas motivira da u sljedećoj godini ostvarimo još bolje rezultate. Bonitetna izvrsnost značajno nam pomaže da uspostavljamo nove kriterije na tržištu, uvodimo najviše standard, i uvodimo progresivne mjere u našu industriju”.

Branimir Muidža, General Manager Bosnia-Herzegovina, Croatia
Platinasta bonitetna izvrsnost

Hifa Oil d.o.o. Tešanj

Hifa Oil d.o.o. Tešanj

“Veliki uspjeh, ali i odgovornost koju svi zajedno nosimo u vrijeme i izazove koji tek dolaze. Poslovna disciplina koju smo ostvarili utemeljena je na snažnom poslovnom sistemu, ali i etičkom kodeksu kojeg se svi naši zaposlenici pridržavaju. Osim toga, standard boniteta izvrsnosti jedan je od najboljih parametara uz pomoć kojih ćete se vrlo brzo upoznati sa poslovanjem jedne kompanije. Zato pomalo i laska kada postignete najviše standard. Upoznavajući naše uposlene o rezultatima rada koje potvrđuje i sam certifikat, dali do znanja o tome da smo svjesni značaja svakoga onoga ko je dio naše prie i našeg tima, što daje motiv više svima da budemo još bolji. Preporučujem ga jer certifikat vam potvrđuje i ono što možda i jeste i niste znali o svojoj kompaniji, svojim rezultatima, uspjesima, ali i kazuje da uvijek trebate biti u obavezi da ga zadržite svojim radom”.

Kenan Ahmetlić, direktor, Hifa Oil d.o.o. Tešanj
Platinasta bonitetna izvrsnost

RECA d.o.o. Sarajevo

RECA d.o.o. Sarajevo

“Certificate bonitetne izvrsnosti za nas je potvrda da posao koji radimo - radimo ispravno, i predstavlja objektivnu ocjena našeg rada. Certifikat koristimo kao potvrdu o bonitetnoj izvrsnosti na našoj webstranici i u signaturi maila svakog uposlenika i na takav način direktno se predstavljamo kao odgovorni i poželjni poslovni partneri.”

Slavko Kostić, direktor RECA d.o.o. Sarajevo
Platinasta bonitetna izvrsnost

Urbis Centar d.o.o. Banja Luka

Urbis Centar d.o.o. Banja Luka

“Dostići međunarodno priznat standard kvaliteta poslovanja u ovim haotičnim uslovima je izuzetno postignuće, kojim se ponose i vlasnici kompanije i uposlenici. Iskoristili smo ga za promociju na društvenim mrežama, postavili smo oznaku i vijest na našoj web stranici, ali ga koristimo i u direktnoj komunikaciji sa našim klijentima, kao i konkretno, prilažući svoj certifikat kao u relevantnim tenderima na kojima nastupamo. I rado ga preporučimo, jer je to jedan od načina da se klijentima pokaže da rade sa respektabilnom i finansijski stabilnom firmom, što je u našem nestabilnom poslovnom okruženju jako važno i rijetko”.

Snežana Mrđa-Badža dipl. inž. arh. Direktor Urbis Centar d.o.o. Banja Luka
Platinasta bonitetna izvrsnos

HARI d.o.o. Novi Travnik

HARI d.o.o. Novi Travnik

“Puno nam znači, svaka potvrda dobrog poslovanja dobro dođe a posebno ova vaše kompanije, jer je u pitanju analiza poslovanja na transparentnim i realnim informacijama renomirane kuće međunarodnog ugleda. Smatramo da je jako bitno da se vidi i zna šta i kako radimo. Iskoristićemo svaku priliku da, gdje god je moguće, istaknemo certifikat bonitetne izvrsnosti kao potvrdu kvaliteta našeg poslovanja.”

Safet Agović, direktor HARI d.o.o. Novi Travnik
Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti

Gebrüder Weiss d.o.o. Sarajevo

Gebrüder Weiss d.o.o. Sarajevo

“To je samo po sebi velika satisfakcija. Kad renomirana evropska kuća, koja radi nezavisni monitoring kompanija u više od 20 zemalja napravi procjenu prema evropski priznatim mjerilima, možemo reći da je to velika stvar za nas i da smo ponosni na svoje postignuće. Jer bonitet sam po sebi uključuje jako puno različitih činjenica koje pokazuju kompletnu sliku uspješnosti kompanije. Ovim smo potrdil da, u tom procesu postizanja visoke bonitetne ocjene mi nismo zaboravili ni naše klijente ni dobavljače ni zaposlenike, imali smo produktivnost na visokom nivou i ostvarili takav odnos da smo na kraju godine uspjeli da dobijemo ovo sjajno priznanje. Vrlo radi bih ga preporučio, prije svega kao međunarodno priznatu potvrdu kvaliteta poslovanja izdatu od strane neovisne evropske bonitetne kuće, na osnovu transparentne i priznate metodologije, ali i kao jedan od načina i mehanizama da i sami preispitate koliko uspješno možete raditi. Osim toga, certifikat vam daje izvjesnu sigurnost kad se predstavljate a daje vam i prave signale, da znate kakva je kompanija s kojom poslujete, ako je na drugoj strani takođe bonitetno izvrsna kompanija, jer znate šta to sve podrazumijeva.”

Almir Jonuz, direktor kompanije Gebrüder Weiss d.o.o. Sarajevo
Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti

ABIAS d.o.o. Jelah-Tešanj

ABIAS d.o.o. Jelah-Tešanj

“Dokaz da poštivanje zacrtanih ciljeva koji su mjerljivi i koji su rezultat zadovoljstva kupaca, može dovesti do pozicije da smo poželjan poslovni partner, a to dalje rezultira određenom izvrsnosti, koja zahtjeva kontinuitet ili poboljšanijeg pristupa poslovanju i unapređenju svakog segmenta. Da, i pisanom i usmenom korespodencijom i preko različitih medija upoznajemo javnost o našem statusu i posjedovanju ovog certfikata. Na našoj web stranici, vizit kartama, memorandumima i kompletnoj dokumentaciji certifikat je istaknut kao dokaz našeg ozbiljnog kvalitetnog poslovanja sa aspekta svih kriterija koji se ocjenjuju prilikom dodjele certfikata. I konkretno, prilikom akreditacije za Master ASP Xerox-a u februaru 2020 godine, predstavnici Xerox-a iz UK vršili su audit pri čemu je jedno od mnogobrojnih pitanja bilo vezano za dokaz o bonitetu firme. Rado ga preporučujem, s obzirom da certifikat izdaje releventna kuća za ocjenu poslovne izvrsnosti.”

Adna BRKA, Project Manager, ABIAS d.o.o. Jelah-Tešanj
Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti

Elnos Grupa

Elnos Grupa

“Prije desetak godina smo priželjkivali da postanemo uspješna internacionalna elektroenergetska inženjering kompanija, a danas naši operativni timovi grade najsloženije elektroenergetske infrastrukture u regiji i širom Evrope. Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti za nas znači dodatnu motivaciju i podstrek za nastavak realizacije još boljih poslovnih rezultata na svim tržištima. Ovo riznanje ne pripada kategoriji “standardnih”, ono ima posebnu vrijednost u realizaciji postojećih i budućih poslovnih odnosa. Zlatni sertifikat bonitetne izvrsnosti nas na efikasan način stavlja u red pouzdanih, sigurnih i poželjnih partnera, a mi smo izuzetno ponosni što smo svrstani u uži izbor najboljih preduzeća u Republici Srpskoj. Činjenica da smo vaš zlatni sertifikat dobili treću godinu za redom nam mnogo znači, i na međunarodnom planu, jer smo kompanija koja već dugi niz godina posluje u Švedskoj i Islandu, a zadnjih godina i u Norveškoj, Njemačkoj i Holandiji. Potvrdu bonitetne izvrsnosti koristimo prilikom stupanja u kontakt sa novim poslovnim partnerima, bilo da su to naši kupci ili investitori, novi ili postojeći dobavljači opreme. S obzirom na to da nam je osnovna djelatnost izvođenje radova na specifičnim i zahtjevnim energetskim objektima, često je pored tehničkih referenci potrebno obezbijediti finansiranje projekata, odnosno predložiti adekvatan plan finansijske konstrukcije. Ovaj sertifikat je potvrda da možemo da iznesemo finansijski zahtjevnije projekte, jer je nastao analizom svih naših finansijskih pokazatelja koji određuje rejting kompaniji”.

Branko Torbica, potpredsjednik Uprave Elnos Grupe
Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti

International Health d.o.o.

International Health d.o.o.

“Postići najviši standard bonitetne izvrnosti za kompaniju International Health, Upravu, zaposlenike, kao i naše saradnike i partnere, predstavlja potvrdu kvalitete kao i uloženog truda i pruža sigurnost u odnosima s našom kompanijom. Biti među najsupješnijim kompanijama u BiH, što potvrđuje certifikat bonitetne izvrnosti, posebna je čast ali i još jedna potvrda zdravog načina poslovanja za sve naše partnere i dobavljače, i što je najvažnije, krajnje korisnike naših proizvoda i usluga. Certifikat koristimo u pisanoj i usmenoj komunikaciji sa partnerima i dobavljačima, kao i u komunikaciji sa korisnicima putem medija. Zadovoljstvo je pripadati grupi top poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini te za to imati i potvrdu u obliku Srebrnog certifikata bonitetne izvrnosti. U neizvjesnim okolnostima poslovanja inače, a posebno u okolnostima svjetske pandemije koja utiče na sve sfere našeg života i poslovanja, certifikat je ne samo potvrda poslovanja već i dokaz sigurnosti u poslovnim odnosima sa kompanijom koja ga posjeduje. Iz tog razloga certifikat preporučujemo i našim poslovnim partnerima, kao potvrdu njihovog uspjeha”.

Stevica Rogulja, generalni direktor International Health d.o.o.
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

TeleGroup d.o.o. Banja Luka

TeleGroup d.o.o. Banja Luka

“Ovo priznanje za nas je i podsticaj da uz primenu visokih standarda u biznisu nastavimo uspešno poslovanje na svim tržištima na kojima smo prisutni. Samim tim potvrđujemo imidž sigurne i poželjne kompanije za sadašnje i buduće novozaposlene, spremne da prihvate i unaprede našu poslovnu filozofiju, a sve u interesu naših korisnika i partnera koji imaju poverenja u nas i naš rad. Potvrdu srebrne bonitetne izvrsnosti smatramo velikim priznanjem i ovu informaciju promovisali smo na svim našim kanalima komunikacije, na korporativnom sajtu, kao i društvenim mrežama, a takođe, sertifikat je inkorporiran u sve naše zvanične dokumente za korespodenciju. Sertifikat predstavlja potvrdu uspešnog poslovanja kompanije i dodeljuje se na osnovu jasnih kriterijuma poput uspešnosti, likvidnosti, finansijske sposobnosti i odgovornog poslovanja. Dakle, mogu poželeti drugim kompanijama da svojim rezultatima i radom dostignu potreban nivo i ispune sve kriterijume za dodelu jednog ovakvog prizanja. Ne manje značajno, kada kompanije sa kojima poslujemo poseduju sertifikat, uvereni smo da su platežno sposobne i njima dajemo mnogo bolje komercijalne uslove.”

TeleGroup d.o.o. Banja Luka
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti
Milomir Gligorijević, CEO, TeleGroup

Geobiro d.o.o. Konjic

Geobiro d.o.o. Konjic

“To za nas znači veliki uspjeh, kao i činjenica da već drugu godinu zaredom dobijamo certifikat bonitetne izvrsnosti, a s druge strane, da smo jedina firma u HNK u našoj djelatnosti koja posjeduje srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti i jedna od dvije u BiH. Prošlogodišnji, a i ovogodišnji certifikat bonitetne izvrsnosti je prezentiran na našoj web stranici, te se nalazi u headeru svih naših računa prema domaćim i stranim partnerima kao i u headeru za sve izlazne dokumente. Strani partneri veliku pažnju pridaju certificiranju i puno više prate i razumiju vrijednost jednog ovakvkog certifikata. Navedene certifikate ističemo u svim našim izlaganjima prema stranim klijentima kako bi povećali naš ugled kod klijenta. U poslovnom svijetu certifikati se zaista cijene i doprinose razvoju kompanije.”

Enes Jahić, M.Sc. Geod. Direktor Geobiro d.o.o. Konjic
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

Iskraemeco Sarajevo d.o.o.

Iskraemeco Sarajevo d.o.o.

“Potvrda bonitetne izvrsnosti je jedna od potvrda našeg uspjeha i intencija ka stalnim poboljšanjima, što svakako ulijeva sigurnost i povjerenje kod naših stejkholdera, stoga ćemo je prezentovati putem svih komunikacijskih kanala za koje budemo smatrali da će služiti svrsi. Ona je I dodatni podstrek i stimulans za dodatna unapređenja i još bolje rezultate poslovanja. Potvrdu bonitetne izvrsnosti nastojimo iskomunicirati u svim svojim procesima a što svakako doprinosi poboljšanju percepcije o našem preduzeću. Svakako da bih preporučio certifikat, jer isti smatram relevantnom potvrdom uspjeha, a što kroz stvaranje osjećaja sigurnosti i zadovoljstva kod klijenata nedvojbeno može da unaprijedi dalje poslovanje.”

Mirza Softić, direktor, Iskraemeco Sarajevo d.o.o.
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnost

cargo-partner d.o.o. Sarajevo

cargo-partner d.o.o. Sarajevo

Ponosni smo na činjenicu da smo vlasnici Srebrnog certifikata bonitetne izvrsnosti i sigurno je da ćemo ga koristiti u poslovnoj komunikaciji, jer je on potvrda pouzdanosti i finansijske stabilnosti kompanije cargo-partner i zasigurno ostavlja pozitivan dojam kod naših poslovnih partnera.Kanali koje generalno koristimo za plasiranje pozitvnih priča i informacija o kompaniji su također i kanali za promociju naše bonitne izvrsnosti. To su prije svega web portali (Akta.ba), društvene mreže (LinkedIn), Intranet Newsletter, službeni dokumenti, dopisi i sl. Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti je veoma važna referenca i priznanje našem poslovanju i rado ga ističemo kao priznanje na lokalnoj i internacionalnoj razini. Njegov značaj se naročito očituje kroz činjenicu da smo dio međunarodne kompanije koja posluje u više od 40 zemalja širom svijeta i sarađuje sa velikim brojem inostranih partnera. Certifikat bonitetne izvrsnosti, bez bilo kakve dvojbe, već preporučujemo svim našim partnerima. Sigurnost i povjerenje predstavljaju bazu svakog uspješnog poslovnog odnosa, i to je zapravo ono osnovno što ovaj certifikat komunicira.”

Sanjin Hamidović, director cargo-partner d.o.o. Sarajevo
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

MEĐUGORJE IMOVINA d.o.o. Čitluk

MEĐUGORJE IMOVINA d.o.o. Čitluk

“Mislim da je certifikat dobar odraz rada našeg tima i pokazuje da smo na dobrom putu. Mnogi od naših radnih kontakata bili su impresionirani činjenicom da je naša tvrtka u okviru ugostiteljske industrije postigla da dobije ovaj certifikat. Trenutno razvijamo novi poslovni pothvat u vezi s hotelskim softverom i planiramo koristiti certifikat kao dio naše promocije, posebno kada imamo posla s međunarodnim kupcima. Preporučili bismo ga našim poslovnim partnerima, jer skreće pozornost na Bosnu i Hercegovinu. Pokazuje međunarodnim klijentima i investitorima da je BiH zemlja u usponu, da ljudi ovdje naporno rade i to se prepoznaje”.

Darron Mullan, direktor
MEĐUGORJE IMOVINA d.o.o. Čitluk
MEDJUGORJE PROPERTIES d.o.o. Čitluk
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

ORBICO BEAUTY d.o.o. Sarajevo

ORBICO BEAUTY d.o.o. Sarajevo

“Izuzetno smo ponosni na prvi AAA certifikat za bonitetnu izvrsnost za ostvareni rezultat a zatim smo napravili dodatni iskorak dobijanjem Srebrenog Certifikata, što nas stavlja u sam vrh bonitetno pouzdanih kompanija, na što smo jako ponosni. Znači da smo na dobrom putu I da je strategija kompanije dobro postavljena. Koristimo ga kao jednu od reference naše sigurnosti i sa aspekta financijske stabilnosti što je u ovim izazovnim vremenima posebno važno za dugoročno poslovanje i siguran poslovni odnos sa postojećih, a tako i budućim poslovnim partnerima. Kanali koje koristimo da isteknemo svoj bonitetni status su naša korporativna web stranica, službeni potpisi kroz e-mail komunikaciju, visit kartice, društvene mreže IG, FB, I LinkedIn profil! U pregovoru sa novim poslovnim partnerom gdje smo uspjeli dodatno dobiti duže odgode plaćanja na robama ili otkazati bankovne garancije koje su dodatni trošak, obzirom da je sam certifikat potvrda stabilnosti I visoke bonitetne ocjene kompanije. Aposlutno bi preporučila Certifikat jer potvrđuje bonitetnu konkuretnost i uspješnost kompanije na tržištu zahvaljujući kvalitetnim uporednim bonitetnim podacima. Ovaj certifikat je međunarodni standard kvalitete I sigurno pomaže u jačanju raitinga kompanije I dodatno nas stavlja u poziciju poželjne partnera, isto tako I poslodavca I stvara atmosferu povjerenja naših današnjim I potencijalno budućim poslovnim partnerima I pečat je stabilnosti I financijske pouzdanosti kompanije”.

Marina Nevrt, mag.oec. generalna direktorica ORBICO BEAUTY doo Sarajevo
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

Hotel Europe Group Sarajevo

Hotel Europe Group Sarajevo

“Certifikat bonitetne izvrsnosti nas definitivno ističe u odnosu na ostale kompanije koje se bave istom djelatnošću. Hotelijerstvo je djelatnost čija se komunikacija odvija u velikoj količini sa inostranim partnerima, svjetskim turstičkim agencijama, globalnim B2B kanalima za prodaju, ambasadama, ministarstvima i ostalima kojima će certifikat bonitetne izvrsnosti dati dodatnu sigurnost i povjerenje prilikom poslovanja sa našom kompanijom. Logo srebrenog certificate bonitetne izvrsnosti ističemo u potpisu mailova Europe grupacije, na socijalnim mrežama kao i na našoj web stranici. Certifikat bonitetne izvrsnosti smo najviše koristili u fazi prodaje naših usluga. Svakodnevno ga koristimo u potpisima naših mailova, kao i u komunikaciji sa medijima i na socijalnim mrežama. Zasigurno nam je donijelo poboljšanje u pozicioniranju brenda poslovanja naše kompanije na tržištu. Koristimo ga kao referencu za sigurnost u naš rad za već postojeće ali i buduće poslovne partnere. Svakako bismo preporučili certifikat poslovnim partnerima i kolegama iz naše djelatnosti jer je značajna potvrda za strastven i uspješan dugogodišnji rad kompanija. Certifikat nas dodatno motiviše da radimo na inovacijama i doprinosimo turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine. Jedna od najbitnijih karakteristika svake kompanije je kredibilnost i stabilnost, a to cerfitikat upravo i dokazuje.”

Berina Bajrović, MSc, Executive Director Hotel Europe Group Sarajevo
Srebrni certifikat bonitetne izvrsnosti

Certifikat bonitetne izvrsnosti je potvrda dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada, koji certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, stavljajući ih u ravnopravan položaj sa  kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Biti nosilac certifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih priznanja kojim poduzeća dokazuju svojim potencijalnim partnerima da su odgovorno i kvalitetno vođeno poduzeća s kojima treba poslovati.

Bonitetnim certifikatom poslovni subjekti dodatno unaprijeđuju svoj ugled i potvrđuju povjerenje u domaćoj i inostranoj poslovnoj zajednici. Nosioci certifikata na taj način ističu dodatno povjerenje poslovnih partnera.

Certifikat mogu da dobiju samo provjerena preduzeća i on je međunarodno priznata oznaka ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta.

Srebrna bonitetna izvrsnost

Srebrna bonitetna izvrsnost

Predstavlja nadprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija koje tri godine uzastopno iskazuju jedan od razreda bonitetne izvrsnosti A, AA ili AAA.

Više o Srebrnoj bonitetnoj izvrsnosti

Zlatna bonitetna izvrsnost

Zlatna bonitetna izvrsnost

Zlatna bonitetna izvrsnost predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Više o Zlatnoj bonitetnoj izvrsnosti

Platinasta bonitetna izvrsnost

Platinasta bonitetna izvrsnost

Predstavlja nadprosječnu bonitetnu vrijednost kompanija koje imaju najvišu bonitetnu izvrsnost, Zlatni AAA tri godine zaredom.

Više o Platinastoj bonitetnoj izvrsnosti

Vilket värde har AAA-ratingen?

Zasniva se na finansijskim izvještajima subjekta za posljednju poslovnu godinu i služi za prognozu sigurnosti poslovanja u narednih dvanaest mjeseci.

Poslovni subjekt može da ostvari bonitetnu izvrsnost  A, AA ili AAA kao oznaku za:

 • A: poslovni subjekt spada u visoki razred bonitetne izvrsnosti u BiH;
 • AA: poslovni subjekt spada u viši razred bonitetne izvrsnosti u BiH;
 • AAA: poslovni subjekt spada u najviši razred bonitetne izvrsnosti u BiH;.

Poslovni subjekti s bonitetnom izvrsnošću imaju mali postotak vjerovatnoće da će u narednih 12 mjeseci zabilježiti neki od slijedećih događaja:

 • stečaj, prinudno poravnanje ili likvidaciju
 • brisanje subjekta iz poslovnog registra
 • blokadu žiro računa subjekta duže od 60 dana bez prekida, odnosno duže od 90 dana bez prekida.

Iznad svega, ovo priznanje potvrda je dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada koji dobitnike ove nagrade svrstava u sam vrh domaće privrede, uz bok poduzećima iz Europske unije, jer se primjenjuju isti rigorozni i dokazani kriteriji.

Certificiranje kompanija je dugogodišnja međunarodna praksa koja nositeljima certifikata osigurava ugled i prednost u odabiru u odnosu na ostala poduzeća iz segmenta njihovog poslovanja. Ujedno, njihovim klijentima ili partnerima potvrđuje sigurnost poslovanja kako iz perspektive finansijske sposobnosti tako i iz perspektive odgovornog poslovanja. Posjedovanje Certifikata bonitetne izvrsnosti važno je u praktičnoj primjeni pri dokazivanju svojih kvaliteta i konkurentnosti zainteresiranim stranama, potencijalnim partnerima. Pri aktivnostima u promociji, pri davanju ponuda i razvoju raznih oblik partnerstva, takav dokument predstavlja izvanrednu dodatnu referencu.

KAKO ISKORISTITI CERTIFIKAT BONITETNE IZVRSNOSTI

 • identifikacija kvaliteta poslovanja i sigurnosti poslovnog partnerstva,
 • lakši pronalazak poslovnih partnera i investitora,
 • dodatna potvrda kvaliteta poslovanja kod prijave na tendere,
 • garancija kreditne sposobnosti,
 • promocija kvalitetnog poslovanja u vašim materijalima i u poslovnoj komunikaciji (memorandumi, mail, web),
 • direktna promocija i prepoznatljivost kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu,
 • pristup najboljim kompanijama u svrhu kvalitetne poslovne saradnje.

Kompanije s bonitetnom izvrsnosti posluju nadprosječno i kod njih je manja vjerojatnoća da će iduće godine zabilježiti blokadu transakcijskog računa.

Da bi postala nositeljem Certifikata bonitetne izvrsnosti, kompanija mora ispunjavati sljedeće standarde kvaliteta:

AAA AA A
Kompanija mora na tržištu biti prisutna minimalno 3 godine.  
Mora imati barem jednog zaposlenika. Kompanija mora imati barem jednog zaposlenika. Kompanija mora imati barem jednog zaposlenika.
Ukupni prihodi kompanije moraju biti veći od 90.000 KM Ukupni prihodi kompanije moraju biti veći od 40.000 KM Ukupni prihodi kompanije moraju biti veći od 19.000 KM
Kompanija mora imati barem 25.000 KM kapitala Kompanija mora imati pozitivan kapital. Kompanija mora imati pozitivan kapital.
Neto profitna marža komapnije mora biti barem 3% Neto profitna marža kompanije mora biti barem 1%. Neto profitna marža mora biti veća od -1%.
Za kompanije s bonitetnom ocjenom izvrsnosti AAA procjena vjerovatnoće blokade računa u idućoj godini mora biti manja od 1,5%. Za kompanije s bonitetnom ocjenom izvrsnosti AA procjena vjerovatnoće blokade računa u idućoj godini mora biti manja od 2,4%. Za kompanije s bonitetnom ocjenom izvrsnosti A procjena vjerojatnoće blokade računa u idućoj godini mora biti manja od 3,5%.

Statistički modeli su sastavljeni na osnovu financijskih pokazatelja poslovanja privrednih subjekata (zaduženost, likvidnost, uspješnost i efikasnost) kao i na osnovu negativnih događaja (stečaj, brisanje, blokada) u izabranom periodu.

Financijski pokazatelji, sa ciljem primjerenijeg poređenja ostvarenih vrijednosti među subjektima, normirani su u odnosu na veličinu sredstava ili cjelokupnih prihoda.

Kompanije koje zadovoljavaju kriterije i u provjeri su definirane kao izvrsne, mogu dobiti potvrdu bonitetne izvrsnosti u formi certifikata - međunarodno priznate oznake ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta.

Ukoliko želite provjeriti da li i Vaša kompanija spada u bonitetno izvrsne i koji je njen bonitetni razred, pošaljite upit na info.ba@bisnode.com.

DODATNA VRIJEDNOST ZA SVE NOSIOCE CERTIFIKATA

 • promocija u vidu loga certificirane kompanije na stranici 
 • promocija u vidu loga certificirane kompanije u on-line aplikaciji boniteti.com

Bisnode kao najveći ponuđač pametnih podataka i analitike u Evropi, tokom svog rada i postojanja, zagovara transparentno i zakonito prikupljanje, obradu i distribuciju svih vrsta informacija koje se odnose na poslovno i ekonomsko okruženje, pri čemu slijedi smjernicu da je za funkcionalno i transparentno poslovno okruženje potrebna maksimalna transparentnost poslovnih podataka. U svakoj Bisnode ocjeni koriste se različiti indikatori i, shodno tome, svaka ocjena pokazuje različite poglede na poslovanje svake kompanije.

Metodologija za određivanje kreditnog rejtinga se zasniva na kombinaciji kvalitativnih standarda i statističkog modela. Analiza je obuhvatila subjekte sa najmanje dva zaposlena, ukupnim prihodom od najmanje 100.000 BAM i pozitivnim kapitalom. Statistički model procjenjuje vjerovatnoću negativnog događaja (blokada, insolventnost ili brisanje) subjekta u narednoj godini i osnova je za procjenu kreditnog rejtinga izvrsnosti. Završna ocjena za izvrsnost uzima u obzir dodatne kvalitativne standardne.

 

FINANSIJSKA OCJENA

Finansijska ocjena se izračunava na osnovu financijskih podataka koje ste dostavili agencijama FIA ili APIF, za prethodnu godinu. Financijski izvještaji su jedini osnov za izračunavanje financijske procjene.

Izračun finansijske ocjene temelji se na financijskim pokazateljima koje u praksi koriste zainteresirane strane (banke, poslovni partneri, agencije za kreditni rejting, itd.). Svaki ovakav korisnik treba da kreira sopstveni način i metodologiju za potrebe svog pregleda. Analitička kuća Bisnode analizirala je mnoge varijable i za svoju metodologiju odabrala 6 ključnih pokazatelja koji odražavaju uspješnost i likvidnost kompanije.

Udio obaveza u finansiranju nam ukazuje na iznos sredstava koja se finansiraju iz stranog kapitala (eksterni izvor finansiranja). Što je pokazatelj viši, preduzeće više koristi tuđa sredstva u svom finansiranju (kratkoročne i dugoročne obaveze). Po pravilu, finansiranje iz eksternih izvora je jeftinije od finansiranja iz vlastitih izvora.

 

UOF = dugoročno rezervisanje i obaveze      x 100

             --------------------------------------

                         ukupna pasiva

 

Pokazatelj kratkoročne solventnosti nam pokazuje u kojoj mjeri kratkoročna sredstva pokrivaju kratkoročne obaveze. Što je pokazatelj viši, preduzeće lakše izmiruje svoje tekuće obaveze. Likvidnost je sposobnost preduzeća da u kratkom roku raspolaže dovoljnom količinom novčanih sredstava za podmirivanje dospjelih obaveza.

 

KS = (obrtna imovina)

        ________________

  (Kratkoročne obaveze)

 

Produktivnost ukupne imovine - pokazateljmjeri udio ukupnih prihoda u sredstvima i pokazuje nam iznos ukupnih prihoda koje je preduzeće ostvarilo raspolagajući vlastitim sredstvima. Što je koeficijent viši, preduzeće bolje posluje i u kraćem roku ostvaruje prihod. Što je poslovni obrt kraći, preduzeće je likvidnije i manja je vjerovatnoća da će imati probleme s likvidnošću. Kraći poslovni obrt znači da je preduzeću potrebno manje vremena da sredstva pretvori iz nelikvidnog u likvidno stanje.

 

ROA = (Ukupni prihod)

              ____________________

(sredstva iz posljednje godine + sredstva iz prethodne godine)/2

 

Naš proces raspodjele bodova u financijskoj ocjeni zasniva se na klasifikaciji kompanija unutar pojedinih uporedivih grupa, ili se bodovi dodjeljuju u odnosu na ostale u uporedivoj grupi. U prvom koraku, pojedinačna kompanija se klasificira u jednu od deset grupa prema kriterijima veličine imovine i u jednoj od deset grupa prema kriteriju veličine ukupnih prihoda. Prvu grupu predstavljaju najmanje kompanije ili kompanije sa najnižim primanjima, dok su u desetoj grupi najveće kompanije ili kompanije sa najvećim prihodima. Svrha klasifikacije je da se uporede međusobno uporedive kompanije - velike kompanije sa velikim, malim i malim.

Ovi pokazatelji predstavljaju centralni dio bonitetnog sistema, koji na kraju individualne vrijednosti pokazatelja normira i pretvara u sistem bodova. Sistem bodovanja je osnova za implementaciju ocjena. Zbog vrijednosti gore navedenih indikatora izvedenih iz bilansnih podataka određenu godinu, bodovnom sistemu je dodijeljen kreditni rejting od A do E.

 

DINAMIČNA OCJENA

Dinamična procjena je varijabilni dio bonitetne ocjene, uzima u obzir i prošle promjene u kompaniji, kao i tekuće, dnevne promjene u obračunu, tako da se može mijenjati dnevno. To je prediktivna procena da li će kompanija imati dužu blokadu ili ne. Dinamički rejting je označen sa ++, +, - i -.

Izvor podataka za dinamičku ocjenu su sljedeći pokazatelji:

 • Aktivnost;
 • Lokacija;
 • Profil kompanije;
 • Tužbe;
 • Blokade;
 • Navike plaćanja;
 • Finansijski podaci.

 

 

BISNODE CERTIFIKAT BONITETNE UZVRSNOSTI

Bisnode model ocjenjivanja bonitetne izvrsnosti uključuje širok spektar dostupnij informacija o kompaniji (ne samo finansijskih), već i blokade, tužbe, makroekonomske podatke, navike plaćanja, rizike vlasništva, itd. U modelu ocjenjivanja odabrano je i uključeno 70 statistički značajnih varijabli, koje su podijeljene u četiri seta, dok je analizirano preko 300 varijabli. Odabrane varijable su one koje, sa statističkom značajnošću, pokazuju varijabilnost default-a.

Model ocjenjivanja bonitetne izvrsnosti predviđa vjerojatnoću likvidnosti, insolventnosti (stečaj, prisilna nagodba, likvidacija, preventivno restrukturiranje) kompanije, uključivanje u popis poreznih obaveznika ili blokiranje duže od 90 dana u sljedećih 12 mjeseci.

Sastoji se od četiri modula:

 • Demografski modul koji uključuje podatke o profilu komapnije, kao što su dob, vrsta, aktivnost, broj zaposlenika u subjektu i tužbe. Ovaj modul također uključuje skupove podataka kao što su pravni oblik, regija, općina, dob subjekta i broj otvorenih i zatvorenih TRR-ova u prošloj godini.
 • Financijski modul koji uključuje ključne stavke iz bilance, računa dobiti i gubitka te odabranih pokazatelja i njihovih trendova.
 • Modul navika plaćanja, koji uzima u obzir vremenski ponderiranu platnu disciplinu, udio predujmova i udjele u dužim kašnjenjima plaćanja prema podacima koje su dali partneri društva.
 • Blok modul, gdje su zabilježeni blokirani podaci za posljednjih 365 dana.

Ovi pokazatelji predstavljaju središnji dio bonitetnog sistema, koji, na kraju, individualne vrijednosti pokazatelja normira i pretvara u bodovni sistem. Sistem bodovanja je osnova za provedbu ocjene.

Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti ne odražava samo sliku kompanije prema prošlogodišnjim financijskim podacima, već uključuje i ogroman skup statistički relevantnih i ažurnih podataka koji, uz napredne analitičke algoritme, ukazuju na vjerovatnoću neuspjeha ili neuspjeha kompanije.

1. Uvodne odredbe

Izdavatelj i nositelj proizvoda je Bisnode BH d.o.o., Vrazova 8, Sarajevo (u daljnjem tekstu: nositelj).

Opštim uslovima za dobijanje i korištenje proizvoda uređuju se pravni odnosi između nositelja i naručitelja. Naručitelji su dužni potpuno se pridržavati opštih uslova, kao i obaveza i ograničenja, kao što je definisano u nastavku.

2. Značenje izraza

Certifikat bonitetne izvrsnosti (u daljnjem tekstu: certifikat) – označava sve proizvode za koje vrijede predmetni opšti uslovi:

 • Bonitetna izvrsnost kojom nositelj svake godine certificira poslovne subjekte koji su svojim radom zaslužili ocjene A, AA i AAA te
 • Srebrna bonitetna izvrsnost koja predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost među kompanijama koje bonitetnu izvrsnost A, AA ili AAA iskazuju već tri godine zaredom.
 • Zlatna bonitetna izvrsnost koja predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost među kompanijama koje bonitetnu izvrsnost najvišeg AAA razreda iskazuju već tri godine zaredom.
 • Platinasta bonitetna izvrsnost koja predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost među kompanijama koje zlatnu bonitetnu izvrsnost iskazuju već tri godine zaredom.


Zaštitni znak Bonitetna izvrsnost (u daljnjem tekstu: Zaštitni znak) – uključuje vizuelne elemente A, AA i AAA, natpis Bonitetna izvrsnost na jednom od službenih jezika BiH, engleskom i/ili njemačkom jeziku, godinu certifikacije.

Zaštitni znak Srebrna bonitetna izvrsnost - uključuje vizuelne elemente AAA u srebrnoj boji, natpis Srebrna izvrsnost na jednom od službenih jezika BiH, engleskom i/ili njemačkom jeziku, godinu certifikacije.

Zaštitni znak Zlatna bonitetna izvrsnost – uključuje vizuelne elemente AAA u zlatnoj boji, natpis Zlatna izvrsnost na jednom od službenih jezika BiH, engleskom i/ili njemačkom jeziku, godinu certifikacije.

Zaštitni znak Platinasta bonitetna izvrsnost – uključuje vizuelne elemente AAA u "platinastoj" boji, natpis Platinasta izvrsnost na jednom od službenih jezika BiH, engleskom i/ili njemačkom jeziku, godinu certifikacije i "pet zvjezdica".

Licenca za korištenje zaštitnog znaka (u daljnjem tekstu: Licenca) - korisnik koji je kupovinom paketa Exclusive stekao pravo na korištenje zaštitnog znaka. Zaštitni znak koristi za vlastite potrebe, i to na pretpakiranim proizvodima, u različitim objavama, katalozima, brošurama, uputama, u oglasima, reklamnim filmovima, videozapisima i audiozapisima, na elektroničkim materijalima: e-pošta, web.

3. Predmet

Sadržaj opšti uslova korištenja certifikata od strane nositelja korištenje je usluga opisanih u priručnicima i brošurama koje su dio usluga pojedinog proizvoda.

4. Uslovi za sticanje Certifikata bonitetne izvrsnosti

Certifikate može dobiti samo kompanija koja ispunjava uslove za sticanje A, AA ili AAA certifikata bonitetne izvrsnosti ili kompanija koja ispunjava uslove za sticanje srebrnog, zlatnog ili platinastog certifikata bonitetne izvrsnosti.

Koje kompanije ispunjavaju uslove za sticanje certifikata utvrđuje nositelj na temelju izvršene finansijske analize kompanija.

5. Pravo na korištenje Zaštitnog znaka

Zaštitni je znak vlasništvo kompanije Bisnode i smije se koristiti samo u skladu s predmetnim opštim uslovima.

Naručitelj stiče pravo na korištenje zaštitnog znaka u sljedećim slučajevima:

 1. uvršten je na popis vlasnika certifikata Bisnode bonitetne izvrsnosti za pojedinu godinu i
 2. naruči paket E-paket i kupi pravo na upotrebu vektorskog logotipa i korištenje Zaštitnog znaka ili naruči pakete Standardni, Poslovni, Srebrni, Zlatni ili Platinasti.

Ako naručitelj ispunjava uslove navedene u prethodnom članku, stiče pravo, ali nema obavezu, na korištenje Zaštitnog znaka.

6. Početak ugovornog odnosa

Ugovorni odnos nastaje na temelju:

 • telefonske ili internetske narudžbe koju nositelj i naručitelj potvrđuju tako da nositelj naručitelju elektronskom poštom šalje ispravno ispunjenu narudžbenicu ili
 • na temelju ispravno ispunjenje narudžbenice.

Ako je nositelj naručitelju poslao ponudu u elektronskom obliku, ugovor je sklopljen u trenutku kad nositelj primi potvrdu naručitelja, koja sadrži izjavu naručitelja, da prihvata ponudu.

Naručitelj ima pravo u roku od 7 dana od sklapanja ugovornog odnosa odustati od ugovora i to pisanom obavijesti poslanom preporučenom poštom.

U tom slučaju naručitelj se obavezuje da će na temelju izdanog računa nositelja podmiriti sve troškove koji će nastati do dana prestanka ugovornog odnosa.

7. Trajanje ugovornog odnosa

Ugovorni odnos traje jednu godinu.

Ugovorni odnos ne može se prekinuti prije isteka dogovorenog roka, osim u slučaju ozbiljnih kršenja jedne ili druge strane.

U slučaju da je tako dogovoreno, ugovorni se odnos na kraju fiksnog razdoblja automatski produžuje, ako naručitelj najkasnije 15 dana prije kraja fiksnog razdoblja nositelju ne pošalje zahtjev za prekid ugovornog odnosa. Naručitelj mora na vrijeme poslati zahtjev za prekid na elektronsku adresu nositelja info.ba@bisnode.com.

Bez obzira na prethodnu stavku, ugovorni se odnos prekida ako naručitelj više ne ispunjava uslove za dobijanje naručenog certifikata bonitetne izvrsnosti.

Kad se dogovori automatsko produženje ugovornog odnosa, nositelj se obavezuje da će naručitelja elektronskom poštom 30 dana prije isteka fiksnog razdoblja, odnosno prilikom dolaska finansijskih analiza, obavijestiti o isteku ugovornog odnosa, o tome ispunjava li još uvijek uslove za sticanje certifikata, jednakog ili drugačijeg, i o tome da će se ugovorni odnos automatski produžiti ako ga naručitelj na vrijeme ne otkaže.

8. Obaveze ugovornih strana

Nositelj se obavezuje da će naručitelju osigurati materijal potreban za korištenje Zaštitnog znaka, i to putem elektronske pošte ili na USB-u poslanom preporučenom poštom i da će mu u roku od 20 dana od sklapanja ugovornog odnosa na adresu kompanije dostaviti sadržaj naručenog paketa.

Naručitelj se obavezuje da će prije početka korištenja Zaštitnog znaka nositelju poslati na potvrdu sve materijale koji uključuju Zaštitni znak, i to na elektronsku adresu nositelja o kojoj nositelj naknadno informiše naručitelja.

9. Povreda pravila korištenja

Nositelj zadržava pravo da u slučaju sumnje na zloupotrebu, koja predstavlja povredu opštih uslova, ograniči ili prekine korištenje proizvoda, a protiv kršitelja prava intelektualnog vlasništva i ostalih propisa poduzme mjere u skladu sa zakonom.

U slučaju povrede pravila korištenja proizvoda, nositelj zadržava pravo na sljedeće mjere protiv kršitelja:
 • pisana ili usmena opomena – u slučaju opomene naručitelj mora u roku od 48 sati ispraviti greške u korištenju Zaštitnog znaka;
 • privremeno oduzimanje prava na korištenje Zaštitnog znaka;
 • trajno oduzimanje prava na korištenje Zaštitnog znaka i raskid ugovora.

Postupak nositelja u slučaju povrede u korištenju:

 1. U slučaju sumnje na povredu pravila korištenja, ovlaštena će osoba kontaktirati naručitelja i dobiti informacije o načinu korištenja usluge i razlozima za eventualno odstupanje od pravila korištenja usluge te u slučaju neutemeljenih razloga izdati pisanu ili usmenu opomenu naručitelju.
 2. U slučaju daljnjih povreda, nositelj će uvesti privremeno oduzimanje prava na korištenje Zaštitnog znaka i tako onemogućiti daljnju zloupotrebu korištenja proizvoda.
 3. U slučaju daljnjih povreda, nositelj će naručitelju poslati pisano upozorenje prije trajnog oduzimanja prava na korištenje Zaštitnog znaka i prekida ugovornog odnosa. Nakon ponovne povrede pravila nositelj će pokrenuti postupak raskida ugovora uz obavijest naručitelju.

Bez obzira na gore navedene mjere, naručitelj je dužan na temelju izdatog računa nositelja u cijelosti namiriti obaveze iz ugovornog odnosa.

Nositelj zadržava pravo da protiv kršitelja poduzme mjere u skladu sa zakonodavstvom. Naručitelj je odgovoran za svu štetu koja nastane nositelju ili osobama koje su s njim povezane ili drugim naručiteljima zbog povrede pravila o korištenju Zaštitnog znaka.

10. Cjenovnik, troškovi usluga i E-račun

Cjenovnik određuje nositelj.

Cijene su navedene u EUR ili KM i bez PDV-a.

U slučaju da naručitelj ne ispunjava svoje obaveze po ugovoru i ovim opštim uslovima, nositelj uz zatezne kamate ima pravo na povrat troškova za opomene po cjenovniku nositelja i na povrat svih ostalih troškova eventualne (izvansudske i sudske) naplate u njihovom stvarnom opsegu, uključujući, ali ne ograničavajući se na troškove upita, advokatske i ostale troškove (izvansudske i sudske) naplate. U svim vrstama sudskih postupaka, uključujući postupke zbog insolventnosti (prisilna nagodba, stečaj) i postupcima prestanaka pravne osobe, naručitelj je dužan uz troškove sudskog postupka nositelju podmiriti i advokatske troškove, troškove upita i ostale troškove (izvansudske i sudske) naplate.

Naručitelj ovlašćuje nositelja da u slučajevima kad je to potrebno za izvršenje ovog ugovora posreduje podatke u vezi s ovim ugovorom trećim osobama i izvrši sve upite kod nadležnih državnih i ostalih tijela, banaka, štedionica i ostalih finansijskih organizacija i navedenim subjektima dozvoljava da nositelju posreduju zahtijevane podatke. Naručitelj nadalje izričito dopušta da nositelj izvrši upite i dobije podatke o njegovim ličnim i ostalim podacima, između ostalog o poslu, pokretnoj i nepokretnoj imovini, potraživanjima, udjelima, dionicama i ostalim vrijednosnim papirima, brojevima računa u bankama i institucijama za platni promet te o ostaloj njegovoj imovini, prebivalištu, poreznom broju i ostalim podacima kod drugih upravitelja zbirkama podataka, ako ih nositelj nema, odnosno ako ih nije nositelju lično posredovao, a ti su podaci potrebni za postizanje svrhe ovih opštih uslova i sklopljenog ugovora.

Nositelj će lične i ostale podatke izbrisati iz svojih zbirki podataka kad se postigne svrha ugovora, odnosno kad prođe rok propisan za čuvanje tih podataka.

Naručitelj se izričito slaže da se račun izdaje i šalje u elektronskom obliku na elektronsku adresu koju on odredi. Naručitelj može zatražiti i primitak e-računa u elektronskom obliku u internetskoj banci korisnika. Primanje e-računa u elektronskom obliku može zatražiti naručitelj koji je komitent/stranka banke koja omogućava primanje e-računa i istovremeno je korisnik internetske ili elektroničke banke.

11. Tehnički uslovi

Naručitelj je sam odgovoran za raspolaganje odgovarajućom internetskom stranicom i ostalim internetskim interfejsom koji omogućava postavljanje certifikata i ostalih materijala koje sadrži naručeni paket.

Nositelj osigurava odgovarajuću opremu samo na svojoj stranici i nikako nije odgovoran za nepravilnosti ili nezakonitosti nastale zbog neodgovarajuće opreme ili postupanja naručitelja.

Nositelj nije odgovoran ni za kakvu neposrednu ili posrednu štetu niti neugodnosti koje bi mogle nastati kod naručitelja zbog eventualnih tehničkih problema.

12. Pomoć u korištenju proizvoda

Nositelj će tokom redovnog radnog vremena osigurati besplatnu pomoć i savjetovanje vezano na korištenje proizvoda, i to telefonski i/ili elektronskom poštom

13. Pravila korištenja certifikata Bonitetne izvrsnosti

Naručitelji ne smiju ni na koji način intervenirati na Zaštitni znak, u smislu mijenjanja ili prepravljanja, isto tako ga ne smiju registrovati kao Zaštitni znak ili dio Zaštitnog znaka u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Naručitelj koji dobije licencu, sav materijal potreban za korištenje Zaštitnog znaka dobija u vektorskom obliku, e-mailom ili na USB-u poslanom preko dostavne službe.

Naručitelj se obavezuje da će Zaštitni znak koristiti sa pripadajućom godinom i samo za vlastite potrebe:

 • na pretpakiranim proizvodima
 • u različitim objavama, katalozima, brošurama, uputama,
 • na poslovnim dopisima,
 • na fakturama,
 • u oglasima, reklamnim filmovima, videozapisima i audiozapisima,
 • na elektronskim materijalima: e-pošta, internet stranica i natpisi,
 • na društvenim mrežama,
 • na sajmovima i izložbama.

Zaštitni znak može koristiti i nakon isteka razdoblja certifikacije, ali uz obavezno dopisivanje godine prošle certifikacije (na primjer i radi izbjegavanja nedoumica: ako naručitelj godine 2017. koristi zaštitni znak koji se odnosi na certifikaciju 2016. godine, mora pored zaštitnog znaka u primjerenoj veličini navesti 2016. godinu).

Naručitelj se obvezuje da će prilikom korištenja Zaštitnog znaka za pojedino razdoblje certifikacije nakon isteka tog razdoblja koristiti Zaštitni znak s onom bonitetnom ocjenom koju je u skladu s metodologijom nositelja ostvario u pojedinom razdoblju certifikacije (na primjer i radi izbjegavanja nedoumica: naručitelj je u razdoblju certifikacije za 2016. godinu postigao AAA bonitetnu izvrsnost, a u razdoblju certifikacije za 2017. godinu ostvaruje AA bonitetnu izvrsnost, može koristiti Zaštitni znak u kojem su stilizovana slova AAA samo uz odgovarajuće navođenje godine, to je u konkretnom slučaju 2016.).

14. Zaštita i korištenje (ličnih) podataka

Nositelj se obvezuje da će lične podatke obrađivati u skladu s važećim zakonodavstvom.

Da bismo u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu ličnih podataka spriječili neovlašteni pristup ličnim podacima ili njihovo otkrivanje, očuvali tačnost ličnih podataka i osigurali njihovo odgovarajuće korištenje, koristimo odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere za zaštitu ličnih podataka.

Sve lične podatke obrađujemo u skladu s odredbama zakona koji uređuje zaštitu ličnih podataka.

15. Autorskopravna zaštita podataka

Naručitelj potvrđuje da je upoznat s uputstvima i pravilima korištenja proizvoda i da će poštovati pravila i propise, prije svega u vezi s autorskopravnom zaštitom.

16. Prestanak ugovornog odnosa

Ugovorni odnos prestaje nakon isteka dogovorenog razdoblja.

Ugovorni odnos prestaje i u slučaju da naručitelj izgubi pravo na korištenje zaštitnog znaka, a to se može dogoditi u sljedećim slučajevima:

 • naručitelj – pravna osoba prestane postojati ili je u postupku insolventnosti;
 • s danom blokade TRR-a kompanije;
 • ako se certifikat Bonitetne izvrsnosti koristi na način koji nije usklađen s opštim uslovima nositelja ili u materijalima koje nije odobrio nositelj.

Naručitelj mora najkasnije 3 dana nakon gubitka prava na korištenje Zaštitnog znaka na svoj trošak Zaštitni znak maknuti iz svih materijala i komunikacija i mora ga prestati koristiti.

Sadržaj svakog paketa ostaje na korištenje naručitelju i nakon isteka ugovornog odnosa, no to ne vrijedi za e-natpis – za potpise elektronske pošte i internetskih stranica kompanije (bh.jezici+eng+njem) te objave logotipa na www.bisnode.ba/aaa, koji se ukidaju nakon jedne godine.

17. Promjena općih uvjeta

Nositelj zadržava pravo da bilo kada bez najave ukine ili promijeni bilo koji od ovdje navedenih opštih uslova. Nositelj se obvezuje da će o eventualnim bitnim promjenama opštih uslova naručitelja obavijestiti na uobičajeni način.

18. Rješavanje sporova

Eventualne sporove koji bi proizašli iz pravnog odnosa ili u vezi s njim, strane će rješavati sporazumno, a ako to neće biti moguće, nadležan je sud u Sarajevu.

19. Vrijednost opštih uslova

Opšti uslovi vrijede od 01. 06. 2018.

 

 

 

Provjerite da li se Vaša kompanija može označiti certifikatom bonitetne izvrsnosti!

Nazovite nas na

+387 33 215 454

Besplatan broj u BiH

0800 22 337

Forma Certifikat

Provjerite da li se Vaša kompanija može označiti certifikatom bonitetne izvrsnosti!

Vaša narudžbenica je pravno obavezujuća. Naručitelj izjavljuje da je upoznat sa Opštim uslovima o upotrebi proizvoda kao i sa Izjavom o zaštiti ličnih podataka i saglasan je da će se lični podaci ili drugi sa tim povezani podaci, sadržani u javnoj bazi za poslovni registar, objaviti na portalu bisnode.ba - poslovnoj stranici i sličnim proizvodima preduzeća Bisnode BH d.o.o. kao i vezanim kompanijama. Preduzeće Bisnode BH d.o.o. garantira da će podatke prikupiti, obraditi i čuvati u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Imate pravo pristupa svojim ličnim podacima i pravo da nas kontaktirate ako želite pogledati, ispraviti, izmijeniti ili ažurirati svoje lične podatke u bazi podataka našeg preduzeća. Data saglasnost vrijedi također i u slučaju promjene imena, odnosno sjedišta preduzeća Bisnode BH d.o.o. ili u slučaju prijenosa podataka na pravne nasljednike preduzeća. Podatke ćemo koristiti u sklopu poslovne mreže Bisnode BH d.o.o. i sličnih proizvoda.