Evo što vi možete učiniti

Imate puno prava. Ali naše su obaveze veće.

Čuvajte se lažnih web stranica i osoba koje obećavaju da će dodijeliti Dun & Bradstreet D-U-N-S® broj.  Postoje osobe koje trenutno upravljaju web stranicama pod nazivom dunsverified.co.in, dunsregistration.co.in, dunsregistration.com, dunsnumber.co.in i dunserve.online. Dun & Bradstreet nije povezan sa ovim prekršiteljima i navedenim web stranicama. Budite oprezni u komunikaciji sa takvim ljudima.

Portal Boniteti.hr sadrži:

1. Pravo pristupa

Imate pravo znati kada obrađujemo vaše podatke. Informacije o tome trebate primiti prilikom prikupljanja vaših podataka ili kada se oni prvi put upotrijebe. Isto tako, imate pravo neograničenog pristupa, što znači da možete zatražiti informacije o obradi kad god to želite. Informisat ćemo vas i o kategorijama primatelja s kojima smo podijelili vaše podatke.

Isto tako, u određenim slučajevima, na primjer, ako s naše strane dođe do povrede ličnih podataka (ili sličnog), o istome ćete od nas primiti posebnu obavijest.

Informacije koje vam pružamo su besplatne, a šaljemo ih u pisanoj ili elektronskoj formi. Dužni smo vam objasniti zašto obrađujemo vaše podatke i koje pravne osnove za to imamo.

2. Pravo na ispravak

Imate pravo zatražiti od nas da ispravimo sve netačne informacije o vama. Isto tako, imate pravo dodati sve podatke koji nedostaju, a koji su za nas važni da ih imamo. Mi smo, s druge strane, odgovorni za tačnost i ažurnost podataka.

3. Pravo na brisanje

Imate pravo zatražiti da se vaši podaci u potpunosti uklone iz naše baze podataka u slijedećim, zakonom propisanim slučajevima:

  • Ako nam vaši podaci više nisu potrebni u zadanu svrhu.

  • Ako opozovete saglasnost za obradu podataka.

  • Ako se vaši podaci koriste za direktan marketing, čemu se vi protivite.

  • Ako se vaši podaci koriste na bespravan način.

  • Ako je brisanje podataka neophodno radi ispunjavanja zakonske obveze.

Ako zatražite brisanje podataka, mi moramo obavijestiti primatelje tih podataka o njihovom brisanju, ako je primjenjivo. Vi isto tako imate pravo znati s kojim su primateljima vaši podaci podijeljeni.

Postoje neke iznimke kod prava na brisanje i informisanje drugih. Kada je važno da zaštitimo svoja temeljna prava kao što su pravo govora, radi udovoljavanja pravnoj obavezi, za izvršavanja zadatka od javnog interesa ili zbog izvršavanja službenih ovlasti.

4. Pravo na ograničavanje obrade

Imate pravo zatražiti da se obrada vaših ličnih podataka ograniči u određene svrhe. To znači da u budućnosti nećemo koristiti vaše podatke u te ograničene svrhe.

Pravo ograničavanja važi, na primjer, ako pronađete zapise koji su netačni i za koje ste od nas zatražili ispravak. U tim slučajevima od nas imate pravo zatražiti da podatke ne obrađujemo sve dok se ne izvrši provjera njihovog kvaliteta.

Kada se podaci isprave i odobre, o tome vas obavještavamo i nakon toga se ograničenje može ukloniti.

5. Pravo na prenosivost podataka

Imate pravo da vam podatke koji se odnose na vas pružimo u strukturiranom, uobičajeno korištenom i mašinski čitljivom obliku. Imajte na umu da se ovo odnosi samo na informacije koje smo dobili direktno od vas.

6. Pravo na prigovor

Imate pravo prigovoriti određenim vrstama obrade ličnih podataka.

Možete se suprotstaviti određenoj upotrebi ličnih podataka ako se ti podaci obrađuju u svrhe koje nisu potrebne za pružanje naših usluga ili za ispunjavanje naših zakonskih obaveza.

Uvijek imate pravo znati koriste li se vaši lični podaci za direktan marketing. Na takvo šta možete prigovoriti u svakom trenutku.

7. Automatizirano donošenje odluka, uključujući profiliranje

Pojedinac ne bi trebao podlijegati mjerama ili odlukama koje proizlaze isključivo iz pretpostavki koje koriste automatizirano sredstvo obrade ili profiliranja podataka. Morate osigurati da pojedinci mogu biti podvrgnuti ličnoj intervenciji kontrolora kako bi mogli izraziti svoje stavove i dobiti pojašnjenja o odlukama i izazvati ih. To se pravo ne primjenjuje ako je odluka potrebna za zaključivanje ili za izvršenje ugovora, potvrđena zakonom ili na temelju eksplicitnog pristanka.

8. Pritužbe

Ako smatrate da vaše podatke obrađujemo, a da na to nemamo pravo, imate pravo uložiti pritužbu nacionalnom nadležnom tijelu za zaštitu ličnih podataka.

Nadzorni organ će zaprimiti vašu pritužbu i istražiti šta treba učiniti u narednom koraku. Ako se pokrene nadzor, o istom ćete biti obaviješteni u roku tri mjeseca. Ako ne primite takvu obavijest, svoj odgovor možete zatražiti sudskim putem.

U skladu sa uredbom GDPR vaš se zahtjev mora obraditi u roku 30 dana od trenutka kada primimo sve potrebne informacije za obradu istog. Ako je vaš zahtjev složen, to se razdoblje može produžiti za najviše dva mjeseca, ali o istom ćete pravovremeno biti obaviješteni.